8 vragen voor HR

8 vragen voor HR
Date23.09.2024
AuthorFloor Boeckx

Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen en vertellen wat jullie rol binnen Svea Solar is?

Miranda: Ik werk nu al zo'n 8 maanden met veel plezier bij Svea Solar. Samen met mijn collega Laeticia vorm ik het HR-team, waar ik de rol van HR-assistente vervul. Elke dag is anders en dat maakt mijn werk zo leuk! Van rekrutering tot office management, onboardings, HR-administratie, wet- en regelgeving naleving, IT-ondersteuning, learning & development, eventplanning,… Ik heb een breed takenpakket waar ik veel energie uit haal.

Laeticia: Als Head of HR neem ik de leiding over ons team. Verder volg ik ook alles op wat te maken heeft met contracten, sociale wetgeving, HR-gerelateerde vragen, opvolging van individuele gesprekken, aanwervingen en exit gesprekken, enzovoort.

Ik ondersteun niet enkel ons team maar ook het Belgisch management team. Zelf heb ik ondertussen 20 jaar ervaring als HR-professional. In vorige jobs nam ik vaak niet enkel een HR-rol op mij, maar was ik ook vaak verantwoordelijk voor de financiële zaken.. Hoewel ik 100% voor mijn HR-rol ga op dit moment bij Svea Solar, gebruik ik mijn ervaring nog steeds om mee te bouwen aan de strategische structuur, en bied ik waar nodig ondersteuning aan mijn collega’s van onze Finance afdeling.

Hoe zijn jullie in de wereld van HR terechtgekomen?

Laeticia: Al in mijn studies was ik gepassioneerd door bedrijfspsychologie en -structuren. Daarnaast vond ik de wetgeving rond sociaal recht zeer interessant, mijn man was toen rechten aan het studeren en vond het fantastisch om hierover te sparren. Met de jaren ontdekte ik dat ik graag met mensen bezig ben en het erg motiverend vind om die “steunpilaar” te zijn voor zowel het hoger management als voor het personeel zelf. Mijn eerste werkervaring als HR ging meer over de “harde” HR zoals ze zeggen, vrij snel hield ik mij ook bezig met de “softe” kant van HR. Beide kanten vind ik boeiend, per ervaring leg je toch steeds ergens anders de nadruk op en zo groei je als professional, dat vind ik nog altijd erg interessant!

Miranda: Mijn passie voor de businesswereld, gecombineerd met het plezier dat ik haal uit het helpen van anderen en het opbouwen van relaties, heeft mij altijd richting HR gedreven. Al van jongs af aan wist ik dat ik graag met mensen wilde werken, maar ik merkte ook dat ik veel energie kreeg van het continu bijleren en werken met cijfers. Het werd al snel duidelijk dat HR perfect aansluit bij zowel mijn interesses als mijn persoonlijkheid.

Tijdens mijn studie Organisatie en Management, werd mijn enthousiasme alleen maar groter. De veelzijdigheid van HR en de impact die ik binnen een organisatie kan maken, motiveren mij elke dag opnieuw.

Hoe zou je de bedrijfscultuur van Svea Solar in een paar woorden omschrijven?

Laeticia: Transparant, flexibel, mensgericht, toegankelijk, …

Miranda: open, collegiaal en energiek.

Wat maakt Svea Solar volgens jullie uniek in vergelijking met andere bedrijven in de sector of erbuiten?

Laeticia: Zonder aarzeling, ons TEAM! De mensen die hier werken en steeds weer kwaliteit willen doorvoeren in iedere schakel van de onderneming. Niet alleen Sales trekt aan het geheel, maar ook de verschillende departementen zoals Marketing, Operations, Finance, Supply Chain en natuurlijk ook bij HR!

Miranda: Svea Solar is uniek om verschillende redenen. We bieden medewerkers de kans om mee te groeien in een snelgroeiende, dynamische omgeving. Dit stelt ons in staat om kennis en ervaring op te doen terwijl we ons ontwikkelen.

Daarnaast kunnen we terugvallen op ons hoofdkantoor in Zweden, wat zorgt voor stabiliteit en expertise.

Hoe zorgen jullie ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen binnen het bedrijf?

Miranda: Bij Svea Solar begint het warme gevoel al bij de eerste kennismaking. We zorgen voor een aangename en persoonlijke sfeer, zodat je meteen een idee krijgt van onze bedrijfscultuur, je toekomstige collega’s en de verwachtingen die we van elkaar hebben.

Laeticia: Miranda en ik vinden daarnaast een doordachte onboarding zeer belangrijk. Zo nemen we de tijd om de bureau te versieren en iedereen krijgt een onboardingsschema waar ze de mogelijkheid krijgen om iedereen te leren kennen. Zo creëren we een moment voor iedere nieuwe medewerker om het team te leren kennen en door deze ongedwongen manier onmiddellijk een aangename start te faciliteren.

Bij Svea Solar vinden we het tenslotte ook belangrijk om ook informele momenten met elkaar te delen. Of het nu gaat om gezamenlijke lunches, gezellige after work drinks, teambuildings of andere werk gerelateerde evenementen, we zorgen ervoor dat je deel uitmaakt van ons hecht team.

Vandaag is het de internationale dag van het werkgeluk. Wat is werkgeluk voor jullie?

Laeticia: Voor mij is dat jezelf kunnen zijn en helemaal in je kracht staan. Dit vind ik zelf zeer belangrijk voor mezelf, maar des te meer voor de medewerkers. Het is fantastisch om mensen te zien openbloeien. Het beste van jezelf kunnen geven en hierdoor groeien, daar worden mensen het vaakst gelukkig van.

Miranda: Werkgeluk betekent voor mij dat medewerkers zich gewaardeerd, gehoord en ondersteund voelen. Het is belangrijk dat zij de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en dat er een cultuur van vertrouwen en samenwerking is. Een goede balans tussen werk en privéleven is ook belangrijk, net zoals een inclusieve omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Uiteindelijk draait werkgeluk om het creëren van een plek waar mensen met enthousiasme en motivatie kunnen werken.

Zijn er specifieke dingen die jullie proberen te doen om bij te dragen aan het werkgeluk van de werknemers van Svea?

Miranda: Zeker! Bij Svea hechten we veel waarde aan het werkgeluk van onze werknemers. We bieden een omgeving waar iedereen zich gehoord voelt ,

Voor jubilea zorgen we altijd voor een feestelijk versierd bureau en een attent geschenk.

Laeticia: Inderdaad Jubilea vieren vinden we belangrijk, maar ook de kleine dingen maken zo’n verschil zoals een fruitmand, af en toe een team activiteit en een luisterend oor en een “open door” policy. En wanneer het minder gaat, extra tijd nemen voor een gesprek en opvolging. Van mijn kant uit probeer ik ook de leidinggevende zoveel mogelijk te ondersteunen om hen te adviseren waar nodig.

En om af te sluiten, wat vind je het fijnste aan je job bij Svea?

Miranda: Het mooiste aspect van mijn werk vind ik de impact die ik kan maken. Ik ondersteun collega’s bij al hun vragen en zorgen. Daarnaast draag ik bij aan een duurzame toekomst voor onze planeet. Tot slot vind ik het enorm waardevol om deel uit te maken van zo’n geweldig team, wat ook een impact heeft op MIJN werkgeluk.

Laeticia: Wederom, de mensen!!! Ja het blijft iets dat ik boeiend vind en mij steeds motiveert. Rekrutering, ondersteuning bieden, de sociale wetgeving volgen en samen met ons management team mee strategisch nadenken over te nemen stappen om sterker te worden en te groeien, ik vind het zo boeiend!