Zonnepaneel van Svea Solar met zonnestraal

Zonnegids

Hoe werken zonnepanelen?

Zonne-energie is een van de belangrijkste duurzame energiebronnen. Daarnaast kan je met zonnepanelen besparen op je energierekening én de waarde van je woning verhogen. Logisch dus dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zonnepanelen te plaatsen. In 2021 had 1 op 8 van de woningen in ons land zonnepanelen in 2023 steeg dat aantal naar 1 op 5. En toch wanneer je beslist om zonnepanelen te kopen, bestaat er nog veel onduidelijkheid over.  Er is zoveel informatie over zonnepanelen beschikbaar, dat het je soms door de bomen het bos niet meer ziet, daarom schreef Svea Solar deze zonnegids.

In deze handige gids vind je een heleboel info terug over zonnepanelen. Van hoe ze werken, hoe de installatie van zonnepanelen gaat, tot welke type zonnepanelen er allemaal zijn, je vindt het allemaal hier terug. 

Inhoud

  1. Hoe werken zonnepanelen?
  2. Zonnepanelen: voor- en nadelen
  3. Hoeveel stroom produceren zonnepanelen?
  4. Verschillende typen zonnepanelen

Hoe werken zonne-installaties: van panelen tot omvormer

Hoewel zonne-energie al jaren wordt gebruikt, hebben veel mensen nog onduidelijkheden over de werking van zonnepanelen. In dit onderdeel leggen we het versimpeld voor je uit.

Zonnepanelen werken op zonlicht. Hoe meer licht op jouw panelen valt, hoe meer energie geproduceerd wordt.

Daglicht valt op de zonnecellen die in je zonnepanelen aanwezig zijn. Je zonnecellen zetten het licht om in gelijkstroom (DC). Jouw apparaten thuis werken helaas niet op gelijkstroom, maar op wisselstroom, daarom heeft elke zonne-installatie een omvormer. Je omvormer zorgt ervoor dat je gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom (AC) 230V zodat je die in huis kan gebruiken. Stroom die je niet direct verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet, dat wordt later verrekend in je energiefactuur. Je verkoopt als het ware jouw energie aan je energieleverancier. 

Wat moet ik nog meer weten over een omvormer? 

Zoals we al eerder aanhaalden is je omvormer het onderdeel van het zonnesysteem dat gelijkstroom, die de zonnepanelen produceren, omzet in wisselstroom die je vervolgens in je woning gebruikt of op het elektriciteitsnet zet. Bij Svea Solar adviseren we je een omvormer die het beste bij aansluit bij je omstandigheden.

De omvormer moet op een goed geventileerde, droge plek staan die niet al te stoffig is. Het liefste in de buurt van de meterkast. De beste plek voor een omvormer is een garage of een zolder. Omvormers kunnen een licht zoemend geluid maken zodra ze in gebruik zijn, vanwege de ventilator die er in zit. Een slaapkamer is dus geen geschikte plek voor de omvormer. Een installateur kijkt met je mee wat de meest geschikte locatie is voor het plaatsen van de omvormer.

Belangrijk te weten is dat je bijna geen onderhoud hebt aan je omvormer, af en toe het stof afnemen en controleren via je monitoring dat je zonnepanelen nog goed werken is voldoende. 

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen?

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen:

  • De zon is één van de meest milieuvriendelijke hernieuwbare energiebronnen. En de zon is een oneindige bron. Ga je voor zonnepanelen, dan kies je dus automatisch voor het milieu en het klimaat. Telkens als de zon schijnt, produceer je groene stroom. Op die manier help je, samen met andere miljoenen mensen, het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
  • Je bespaart een hoop geld. Dit komt omdat je met zonnepanelen je eigen stroom opwekt, en daarom minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Het rendement van zonnepanelen ligt ook vrij hoog, geld op je spaarboekje levert niet op. Een zonne-installatie wél. Het gemiddeld rendement van zonnepanelen ligt op  minimaal 9 procent. Weet bovendien ook dat nieuwe zonnepanelen een levensduur hebben van 25 tot 30 jaar.
  • Mensen die zonnepanelen kopen, verhogen direct de waarde van je woning, daarnaast krijg je met een zonne-installatie ook een gunstiger energielabel, of EPC-label voor je huis. Dit is belangrijk, want steeds meer mensen hechten waarde aan een milieuvriendelijke en misschien wel energieneutrale woning. Een investering in zonnepanelen, is een investering in je huis.
  • Energie wordt steeds duurder en de terugverdientijd van zonnepanelen wordt daardoor korter. Waar je voorheen in 10 jaar je zonnepanelen had terugverdiend, heb je ze nu in zo'n 6 tot 8 jaar al terugverdiend. Dit komt niet alleen door de steeds stijgende energieprijzen, maar ook doordat de kwaliteit van nieuwe zonnepanelen verbetert en het rendement steeds hoger wordt. 

Interesse? Bereken de terugverdientijd voor je woning via onze zonnecalculator

Dit zijn de nadelen van zonnepanelen:

  • De productie van zonnepanelen, die vaak in China worden geproduceerd, zorgt voor CO2 uitstoot, daar kunnen we niet omheen. Maar als we die CO2 uitstoot in rekening brengen, zien we ook dat je die hebt teruggewonnen als je installatie 2 jaar op je dak ligt. Dat betekent dus dat je zonnepanelen na 2 jaar evenveel CO2 hebben vermeden als de hoeveelheid CO2 die nodig was voor de productie en het vervoer van de panelen. Als je dan kijkt naar de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, 25 tot 30 jaar, betekent dat dus dat eigenaars van zonnepanelen heel wat CO2 zullen vermijden!
  • Zonnepanelen zijn een eenmalige, maar aanzienlijke investering. De prijs van zonnepanelen is de meest genoemde reden om niet voor zonne-energie te kiezen. Toch is de investering laag in verhouding tot de verwachte besparing die je zal doen met het plaatsen van zonnepanelen. 

Hoeveel stroom produceren zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken energie op, maar hoeveel zonne-energie je panelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Eerst en vooral zijn er de verschillende seizoenen,  het aantal panelen dat op je dak ligt, de oriëntatie van je dak enzovoort, al die zaken hebben een invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Het is dan ook logisch dat je installatie niet het hele jaar door evenveel stroom zal produceren. 

Over het algemeen wordt tussen 17 - 22% van de binnenkomende zonne-energie omgezet in elektriciteit. Voor 1 gemiddeld paneel moet je rekenen dat de energieproductie rond de 340 kWh per jaar ligt. Dit is afhankelijk van de jaarlijkse uren zon, de richting en hellingsgraad van de panelen.

Heb je dus 10 zonnepanelen op je dak liggen, dan komt dit overeen met 3400 kWh per jaar. Vergelijk je dat met het jaarverbruik van een gemiddeld gezin dan komt dat op 2500-3500 kWh per jaar.  Met andere woorden zonnepanelen zijn best een slimme investering. 

Naast de zonne-uren, het rendement en de hoeveelheid kWh per geïnstalleerde kW zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid elektriciteit die de zonnecellen produceren. 

Daarnaast is de plaatsing van zonnepanelen of met andere woorden waar de zonnepanelen op het dak liggen ook belangrijk. Ligt je installatie in de schaduw, dan zal je rendement natuurlijk veel lager zijn. Het meest optimale dak voor zonnepanelen, is een dakoppervlak zonder schaduw dat op het zuiden gericht is met een hellingsgraad van ongeveer 40 graden.

Maar ook daken die een andere ligging, hellingsgraad of schaduw hebben, zijn geschikt voor zonnepanelen. 

We kunnen samenvatten dat de factoren die het meeste invloed op je productie hebben de volgende zijn:

  • Schaduw op je zonnepanelen door de omgeving, zoals bomen, gebouwen etc.
  • Windrichting waar jouw zonnepanelen op gericht zijn
  • Helling van de zonnepanelen
  • Temperatuur
  • Sneeuw op de zonnepanelen
  • Vuil op de zonnepanelen

Met andere woorden: hoeveel jouw zonnepanelen produceren, hangt af van specifieke omstandigheden. In onze zonnecalculator kan je zien hoeveel elektriciteit panelen op jouw dak kunnen produceren. Vraag je je af of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan hier verder. 
Wil je graag investeren in zonnepanelen, maar ben je nog niet zeker over hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een installatie aangepast aan jouw noden, raadpleeg dan één van onze Svea-experten, zij helpen je graag verder.

Alles over de verschillende types / soorten zonnepanelen

Er zijn inderdaad verschillende soorten zonnepanelen op de markt en dat verschil zit voornamelijk in de zonnecellen. De drie meest voorkomende soorten zonnecellen op de markt zijn monokristallijne -, polykristallijne - en 'thin film'-zonnepanelen. Ze zijn ontwikkeld voor verschillende omstandigheden.

Monokristallijn paneel

Misschien dat je al ooit van monokristallijne panelen hebt gehoord. Deze zonnepanelen zijn het langst op de markt en worden het vaakst gebruikt voor woonhuizen. Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal en dat zorgt voor één uniforme kleur, ook wel de 'full-black panelen' genoemd. Met mono panelen haal je een hoger rendement, en dus een hogere opbrengst, uit een kleinere oppervlakte. Ze zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen omdat het productieproces van een monokristallijn paneel geavanceerder/complexer is.

Een monokristallijn zonnepaneel past goed in het gematigd klimaat dat we in België hebben. De zonnecellen in monokristallijne panelen kunnen zonne-energie produceren bij minder intense zonnestralen en hebben daarnaast een lange levensduur.  Een te hoge temperatuur kan wel een negatief effect hebben op de panelen, maar dit komt in ons land nauwelijks voor. Na 25 à 30 jaar, afhankelijk van over welk merk van zonnepanelen het gaat, mag je nog steeds rekenen op een rendement van minstens 80%.

Polykristallijn paneel

De polykristallijn variant was lange tijd de meest voorkomende op de markt, maar ze worden als minder efficiënt gezien dan de mono zonnepanelen. Om dezelfde efficiëntie te bereiken heb je een groter aantal poly zonnepanelen in je installatie nodig. Dit soort panelen hebben een donkerblauwe gloed en een iets lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen. De prijs van een installatie is in vergelijking ook iets goedkoper.

Dat komt omdat het productieproces van poly zonnepanelen gemakkelijker is. Polykristallijn panelen bestaan namelijk uit meerkristallig silicium. Daardoor kunnen de zonnecellen moeilijker bewegen, waardoor de opwek minder is dan bij monokristallijn panelen.

Polykristallijne zonnepanelen zijn wel minder gevoelig voor hitte dan monokristallijne panelen. Na 25 jaar mag je ook bij polykristallijne panelen nog rekenen op een rendement van 80%.

Zonnedakpannen (Thin film)

Ten slotte is er de 'thin film' - iets lager in prijs dan kristallijn, maar ook de panelen met de kortste levensduur. Thin film zonnepanelen zien er niet alleen anders uit dan de eerder genoemde panelen, maar de zonnepanelen worden ook anders geproduceerd. 

Een groot verschil is dat ze flexibel zijn. Dit soort zonnecellen bestaat namelijk uit een dunne siliciumlaag die wordt aangebracht op metaal, glas of kunststof. Het materiaal kan met andere woorden buigbaar worden gemaakt. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlakten. Dunne film panelen worden onder andere gebruikt op zeilboten, jachten en bussen.

In tegenstelling tot kristallijne zonnepanelen worden thin film-zonnecellen niet zo negatief beïnvloed door hoge warmte. Ze kunnen dan ook rechtstreeks op dakpannen worden gelijmd. Dat maakt ze echte zonnedakpannen!

Ben je na het lezen van onze zonnegids geïnteresseerd om zonnepanelen te installeren, lees dan zeker ook onze andere artikels over het kopen en installeren van zonnepanelen.