Power Shifters aan het woord: waarom Mathias en Evi voor zonne-energie kozen

Power Shifters aan het woord: waarom Mathias en Evi voor zonne-energie kozen

“Met twee kinderen zagen we ons verbruik enkel maar toenemen, zonnepanelen van Svea Solar waren de logische keuze”

Mathias (38) en zijn echtgenote Evi (35) wonen in Kontich en hebben twee kinderen van 3 en 5 jaar.

Mathias en Evi kochten enkele jaren geleden een oude hoeve die ze helemaal renoveerden. Sinds de geboorte van hun twee kinderen, merkten ze dat hun elektriciteitsverbruik met twee opgroeiende kinderen alleen maar toenam. Niet enkel door hun stijgende energieverbruik, maar ook vanwege hun bezorgdheid om het milieu gingen ze op zoek naar een duurzame energie oplossing. In oktober 2022 lieten ze een zonne-installatie plaatsen door Svea Solar, Mathias en Evi kozen voor 14 design-zonnepanelen en een thuisbatterij van 10 kWh.

Waarom heb je gekozen voor zonnepanelen (en een thuisbatterij)?

Met 2 opgroeiende kinderen merkten we dat ons verbruik alleen maar begon toe te nemen. De wasmachine, afwasmachine, etc. wordt vaak gebruikt en dat merkten we ook op onze energiefactuur. We willen in de toekomst nog een elektrische wagen aanschaffen en daarnaast overwegen we ook een warmtepomp, dus dat verbruik zou alleen maar blijven stijgen.

Voor ons lag het voor de hand om zonnepanelen te laten leggen. Niet enkel omdat je meteen een impact op je energiefactuur ziet, maar ook omdat je zo een steentje bijdraagt aan een beter klimaat. Iets wat voor ons ook belangrijk was.

We hebben wel een tijdje getwijfeld om zonnepanelen te leggen vanwege het esthetische aspect, maar we werden aangenaam verrast door het design nu. Wij dachten bij zonnepanelen nog aan oude zonne-installaties waarvan de panelen een blauwe schijn hebben. Onze panelen zijn daarentegen volledig zwart en strak en storen absoluut niet op ons dak.

De verkoper raadde ons ook een thuisbatterij aan. Omdat we allebei overdag werken en ’s avonds veel verbruiken kunnen we de zonne-energie die overdag geproduceerd wordt, opslaan en ‘s avonds gebruiken.

Waarom koos je voor Svea Solar?

Op het vlak van prijs/kwaliteit vonden we Svea Solar heel goed zitten. Er kwam een verkoper ter plaatse en tijdens die afspraak konden we al onze vragen stellen. Dat waren er wel wat, maar de verkoper beantwoordde rustig en duidelijk onze vragen en gaf ons advies zonder te pusherig te zijn. Dat persoonlijke contact was echt fijn.
Het feit dat Svea Solar deel uitmaakt van een grotere Zweedse groep heeft ons over de streep getrokken. Dat geeft toch meer zekerheid.

Merk je veranderingen sinds je overstapte op zonne-energie?

Absoluut! We hebben onze energiefactuur sterk zien dalen omdat we nog zeer weinig energie van het net halen dankzij alle zonne-energie die we nu zelf produceren. . Met de app kan je dit allemaal handig opvolgen. We checken hem dan ook heel regelmatig. Zo hebben we ook meer inzicht gekregen in ons verbruik. Dat is erg handig, want hierdoor hebben we ook ons gedrag wat aangepast. Bv. meer de eco-modus van apparaten gebruiken. We merkten daarnaast op dat onze elektrische boiler enorm veel energie vroeg, daarom hebben we die vervangen door een meer ecologische warmtepompboiler.

We zijn ook heel blij met onze keuze voor een batterij, tussen april en september hebben we niets verbruikt van het net. Onze zelfconsumptie zit voor een volledig jaar op 72%. Met een batterij heb je ook de stress niet dat je moet beginnen wassen enzovoort wanneer de zon schijnt. We weten dat we voldoende opslaan in onze batterij.

Wat vond je van het (Installatie)proces?

We waren aangenaam verrast hoe vlot dit verliep! De panelen werden mooi op ons dak geplaatst, zoals we het vooraf hadden besproken met de expert die ons zelfs een 3D-voorstelling bezorgde op tijdens de eerste consultatie. We wisten dus heel duidelijk waarvoor we tekenden. De elektricien sloot tenslotte alles aan, wat enorm snel ging. Er werd netjes gewerkt, en ook veilig.

Nadien kwam er vrij rap een externe keurder lang om de installatie te keuren. We konden dus snel genieten van onze panelen.

Zou je Svea Solar aanbevelen?

We zouden Svea Solar zeker aanbevelen, je merkt dat het een bedrijf is dat de klant voorop zet. We zijn goed geïnformeerd geweest en hebben nooit het gevoel gehad dat ze ons iets wilden verkopen wat we niet nodig hadden. Een aanrader wat ons betreft!