Krijg een vergoeding wanneer je omvormer uitvalt door overbelasting van het elektriciteitsnet
Elke zomer zijn er berichten over uitvallende omvormers wanneer er veel zonne-energie geproduceerd wordt. Dat is enorm vervelend want zo mis je heel wat energieproductie van je zonnepanelen.
Maar hoe komt het dat die omvormers uitvallen? Kan je er iets tegen doen? En het meest belangrijke: kan je een vergoeding krijgen wanneer je omvormer uitvalt?
In deze blog beantwoorden we al je vragen en kom je alles te weten over de compensatie voor uitvallende omvormers.
Wat is een omvormer?
De omvormer is een minder gekend maar wel enorm belangrijk onderdeel van je zonne-installatie. Zonder een omvormer kan je de stroom die je zonnepanelen opwekken, namelijk niet gebruiken.
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar alle apparaten in je huis werken op wisselstroom. De omvormer is het onderdeel in je installatie dat die energie omzet. Is je omvormer stuk, dan wekken je panelen nog wel energie op, maar dan kan je die energie helaas niet meer gebruiken.
Waarom valt een omvormer uit?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je omvormer uitvalt, maar in de zomer heeft dit vaak te maken met overspanning van het elektriciteitsnet. Ons verouderde elektriciteitsnet kan de influx van energie niet dragen op piekmomenten, wat resulteert in een overspanning van het net.
Waarom slaat de omvormer dan af? Dat is een veiligheidsmechanisme in de omvormer zelf. Als er overspanning dreigt, valt je omvormer automatisch uit. Zo voorkomt die dat je zonne-installatie beschadiging oploopt.
Procentueel hebben slechts weinig eigenaars van zonnepanelen hier last van. In Wallonië is dit probleem wat groter, maar onze netbeheerders zijn op de hoogte van het probleem en nemen verschillende maatregelen om het te verhelpen in de toekomst.
Wat kan ik doen zodat de omvormer van mijn zonnepanelen niet uitvalt?
Er zijn twee dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de kans kleiner wordt dat je omvormer uitvalt.
- Je zelfverbruik verhogen
- Een thuisbatterij aankopen
Als je je zelfverbruik verhoogt, en dus meer van je eigen geproduceerde energie gebruikt, moet je minder energie op het net zetten. Hierdoor voorkom je overspanning van het net.
Met andere woorden: merk je dat je zonnepanelen veel stroom aan het opwekken zijn, probeer die energie dat direct te verbruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine op of laadt je elektrische wagen op.
Met een thuisbatterij kan je de overspanning van het net natuurlijk ook gedeeltelijk tegengaan. Op piekmomenten vlak je die energiepiek af door eerst je thuisbatterij op te laden in plaats van die energie op het net te zetten.
Als je batterij vol is, dan pas wordt die energie terug op het net opgeladen.
Kan ik een compensatie wanneer mijn omvormer uitvalt?
Als je omvormer toch uitvalt, blijft dat enorm frustrerend, je loopt namelijk heel wat productie mis. Vaak horen we dan de vraag: kunnen we daar geen compensatie voor krijgen?
De verschillende netbeheerders keren inderdaad een compensatie uit wanneer je omvormer uitvalt door toedoen van een overbelast net. De voorwaarden zijn echter bij elke netbeheerder anders. We lijsten ze hieronder even voor je op.
1. Situatie in Vlaanderen
Woon je in Vlaanderen, dan is Fluvius je netbeheerder. Wanneer je omvormer uitvalt door overspanning van het net moet je hen die storing melden via 078 35 35 00 (zonaal tarief, 24/7).
Kan Fluvius dit probleem niet oplossen binnen de 30 dagen, dan heb je recht op een vergoeding. Die vergoeding bedroeg in 2023 10,6 euro per kVA omvormervermogen. (We hebben geen cijfers gevonden voor 2024).
Fluvius berekent dit bedrag op een gemiddeld productieverlies per jaar en herziet deze berekening jaarlijks.
Heb je recht op een compensatie dan belooft Fluvius die tegen eind november van dit kalenderjaar op je rekening te storten. Voor meer info kan je altijd een kijkje nemen op de site van Fluvius.
2. Situatie in Wallonië
Ook in Wallonië heb je recht op een compensatie. Hier zijn de voorwaarden wel anders. In Wallonië is ORES je netbeheerder.
Wanneer je omvormer uitvalt door een overbelasting van het net heb je 20 werkdagen om je compensatie aan te vragen.
10 dagen nadat je je aanvraag hebt ingediend, begint een periode te lopen die 4 maanden duurt. Tijdens die 4 maanden controleert ORES of je omvormer inderdaad is afgeslagen door overspanning van het net en of je dus recht hebt op die compensatie. Daarnaast heeft de netwerkbeheerder zo ook tijd om een oplossing voor het probleem te zoeken.
Is het probleem na deze 4 maanden niet opgelost en heeft je omvormer voor meer dan 120 opeenvolgende minuten stilgelegen, dan heb je recht op een compensatie.
Hoeveel deze compensatie bedraagt is afhankelijk van je omvormervermogen en de tijdsspanne waarin je omvormer heeft stilgelegen. Voor meer info kan je altijd terecht op de website van ORES.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Geen probleem, onze experten helpen je graag verder!
Je kan ons altijd bereiken via info@sveasolar.be of op het nummer 03 361 99 99.