Wat is de levensduur van een zonne-installatie?

Wat is de levensduur van een zonne-installatie?
Date07.11.2023
AuthorSvea Solar

Veel mensen vragen zich af wat de levensduur is van een zonne-installatie. Dat is ook logisch, als je een dergelijk investering doet, wil je natuurlijk dat die lang meegaat. Maar wat houdt levensduur nu net in? Is levensduur hetzelfde als garantietermijn? En is de levensduur voor je hele zonne-installatie gelijk? We beantwoorden alle vragen in deze blog.

Wat betekent levensduur van een zonne-installatie?

Eerst en vooral: wat verstaan we net onder levensduur? Levensduur betekent de effectieve tijd dat je apparaten werkend zijn. Met andere woorden de periode dat je een bepaald product kan gebruiken voor het stuk gaat.

Levensduur is echter niet hetzelfde als garantietermijn. Garantietermijn wil zeggen dat wanneer je producten binnen die bepaalde termijn gebreken vertonen of stuk gaan, dat de verkoper deze producten moet repareren of zelfs vervangen.

Bij Svea Solar geven we twee soorten garantietermijnen: de productgarantie en de installatiegarantie. De productgarantie is van toepassing op het effectieve product: zonnepanelen, omvormers,… De installatiegarantie is van toepassing op je totale installatie; Is er een fout gemaakt tijdens de installatie waardoor je batterij niet correct oplaadt, dan valt dit onder de installatiegarantie.

Waaruit bestaat een zonne-installatie?

Wil dit dan zeggen dat de levensduur voor heel je zonne-installatie geldt? Nee, de gemiddelde levensduur wordt berekend op basis van de kortste levensduur van alle onderdelen.

Jouw zonne-installatie bestaat namelijk uit heel wat onderdelen die allemaal een aparte levensduur hebben.

Alle mensen die zonnepanelen op hun dak hebben beschikken over de volgende onderdelen:

Afhankelijk van jouw noden, kan het ook zijn dat je nog over een thuisbatterij en één of enkele optimizers beschikt.

We lijsten hieronder even voor je op welk onderdeel wat doet en wat de levensduur van dit onderdeel is.

De levensduur van zonnepanelen

Dit onderdeel spreekt voor zich, zonder zonnepanelen heb je natuurlijk geen zonne-installatie. De panelen zeten zonlicht om in energie en sturen die stroom richting je omvormer.

Dit essentiële deel van je installatie heeft ook de langste levensduur. Gemiddeld kunnen je zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar mee. Voor onze nieuwste panelen is dit zelfs nog langer. Je kan dus zeker de komende 25 jaar erop vertrouwen dat jouw zonnepanelen je voorzien van groene energie.

De levensduur van een omvormer

De omvormer is een minder gekend deel van je installatie, maar minstens even belangrijk! Zonder een omvormer kan je namelijk niets doen met de stroom die je zonnepanelen opwekken.

Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, maar alle apparaten in je huis werken op wisselstroom. De omvormer is het onderdeel in je installatie die die energie omzet naar bruikbare stroom. Is je omvormer stuk, dan wekken je panelen nog wel energie op, maar dan kan je die energie helaas niet meer gebruiken.

De omvormer heeft een kortere levensduur, hij gaat ongeveer 15 à 20 jaar mee. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat wanneer je omvormer het einde van zijn levensduur heeft bereikt, je je hele installatie moet weghalen. Het is mogelijk om je omvormer te vervangen door een nieuw model. Op die manier kan je installatie dan weer 15 tot 20 jaar mee.

De levensduur van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is een optioneel onderdeel in je zonne-installatie. Wij raden thuisbatterijen vooral aan mensen aan die overdag vaak niet thuis zijn. Zo kunnen ze de energie die hun panelen opwekken ook nog ’s avonds gebruiken. Wanneer zij wel thuis zijn en de zon al weg is.

Een thuisbatterij heeft een kortere levensduur dan je zonnepanelen. Gemiddeld werkt je batterij zo’n 15 jaar. Maar als je batterij stuk gaat, kan je gelukkig nog wel de rest van je installatie blijven gebruiken, je kan enkel geen energie meer opslaan.

Ook je thuisbatterij kan op termijn vervangen worden door een nieuw model waardoor je installatie weer een pak langer mee kan.

De levensduur van optimizer(s)

Optimizers zijn ook eerder een optioneel onderdeel in je zonne-installatie. Optimizers zorgen ervoor dat je panelen allemaal losgekoppeld van elkaar werken. Dit wil zeggen dat wanneer er schaduw valt op 1 paneel, de andere zonnepanelen hier niet door beïnvloed worden. Zonder optimizer is dit wel het geval. Valt er dus schaduw op 1 paneel, dan wekken je andere panelen ook minder energie op.

Wij raden optimizers dus ook voornamelijk aan mensen aan die last hebben van schaduw op hun dak omwille van een schoorsteen, hoge bomen of dergelijke.

De levensduur van je omvormer is 20 jaar. Maar net zoals bij de batterij kan je installatie blijven werken zelfs als je optimizer er de brui aan geeft. En ook deze onderdelen kan je vervangen.

En dus?

En dus is de levensduur van je zonne-installatie kort gezegd 15 tot 20 jaar. Maar zoals we al eerder aanhaalden wil dit niet zeggen dat je je hele installatie dan moet weghalen. Je omvormer vervangen volstaat waardoor je zonne-installatie er weer zeker 15 jaar tegen kan.

Als je dan weet dat de terugverdientijd voor een zonne-installatie in België gemiddeld 7 à 8 jaar is, dan weet je dat een zonne-installatie nog steeds een rendabele investering is.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in een zonne-installatie? Of zit je nog met vragen? Aarzel dan zeker niet om onze Svea-experten te contacteren! Zij staan je graag te woord.