Injectietarief en zonnepanelen: wat moet je weten?
Als je zonnepanelen hebt, heb je misschien de laatste jaren meer en meer het woord ‘injectietarief’ horen vallen. Het injectietarief is een vergoeding die consumenten krijgen voor de overtollige elektriciteit die ze met hun zonnepanelen opwekken en terug op het net zetten. Wek je dus meer energie op dan je op het moment zelf verbruikt, dan zet je dit terug op het net. De vergoeding die je hiervoor krijgt is echter enorm gedaald de afgelopen jaren. Betekent dit dan dat zonnepanelen niet langer interessant zijn? Integendeel, je moet enkel anders omgaan met je verbruik en injectie. Maar wat betekent dit precies voor jou als consument? En welke alternatieven zijn er?
De daling van het injectietarief
De afgelopen jaren is het injectietarief in België geleidelijk verlaagd. Dit heeft te maken met de toenemende hoeveelheid hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Dat zorgt voor een overaanbod op het elektriciteitsnet, vooral tijdens zonnige dagen. Om het net stabiel te houden en consumenten aan te moedigen meer van hun eigen stroom te gebruiken, hebben de netbeheerders en energieleveranciers de injectietarieven verlaagd. Je krijgt nu gemiddeld nog 3 à 4 cent voor je opgewekte stroom die je op het net zet, terwijl je 30 cent betaalt wanneer je stroom van het net haalt. Je zelf opgewekte energie is met andere woorden 10 keer meer waard als je ze zelf gebruikt dan wanneer je de stroom terug op het net zet.
Moet je betalen om energie op het net te zetten?
Die vraag komt de laatste tijd vaker en vaker terug, maar we kunnen hier heel duidelijk over zijn: tot op heden betaal je in België NIET wanneer je terug energie op het net zet.
Zoals we in de vorige alinea aanhaalden, krijg je er zelfs een klein bedrag voor terug.
Of dit in de toekomst zal veranderen? Daar kunnen we helaas nog niets over zeggen.
Je eigen energie slim gebruiken
Een van de meest directe en efficiënte manieren om je zelfconsumptie te verhogen, is je energiegebruik slim aanpassen. Dit betekent dat je huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en drogers inschakelt op momenten dat je zonnepanelen stroom produceren. In de winter kan je bijvoorbeeld beter in de late namiddag een wasmachine opzetten in plaats van ’s ochtends of ’s nachts wanneer de zon niet (meer) schijnt. Door je verbruik beter af te stemmen op je productie, benut je meer van je eigen opgewekte energie en verminder je je afhankelijkheid van het net. Bovendien kun je met timers en slimme energiebeheer systemen (EMS) automatiseren wanneer apparaten aan en uit gaan. Op die manier gebruik je je stroom wanneer je die opwekt en hoef je die niet terug op het net te zetten tegen een laag tarief.
Is een thuisbatterij een slimme oplossing?
Een van de meest efficiënte manieren om met deze veranderingen om te gaan, is het installeren van een thuisbatterij. Een thuisbatterij stelt je in staat om de overtollige energie die je zonnepanelen produceren op te slaan en later te gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Dit biedt verschillende voordelen:
- Maximaliseer eigen verbruik: Door de energie die je opwekt op te slaan, kun je een groter deel van je eigen elektriciteitsbehoefte dekken zonder afhankelijk te zijn van het net. Mensen die kiezen voor een thuisbatterij van 10 kWh kunnen wel 70% van hun opgewekte energie zelf verbruiken. Bij mensen met enkel zonnepanelen ligt het zelfverbruik slechts op 30%.
- Kostenbesparing: Door minder elektriciteit van het net af te nemen, bespaar je op energiekosten. Dit is vooral voordelig gezien de stijgende elektriciteitsprijzen.
- Onafhankelijkheid: Een thuisbatterij maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en biedt een zekere mate van energieonafhankelijkheid.
Wil je graag nog meer weten over een thuisbatterij, lees dan snel deze blog over de voor- en nadelen van een thuisbatterij.
Energiedelen als alternatief
Maar er zijn ook nog andere nuttige oplossingen. Een andere interessante optie die steeds meer opkomt, is energiedelen. Dit concept houdt in dat je de overtollige energie die je opwekt, deelt met andere gebruikers in je gemeenschap of netwerk. Dit kan op verschillende manieren worden georganiseerd, zoals via energiecoöperaties of directe overeenkomsten met buren. Energiedelen biedt heel wat voordelen:
- Gemeenschapsvoordeel: Door energie te delen, help je mee aan het verduurzamen van je directe omgeving en ondersteun je lokaal energiegebruik.
- Efficiënt gebruik: Het direct delen van energie zorgt voor een efficiënter gebruik van de opgewekte stroom en vermindert belasting op het net.
- Financiële compensatie: In sommige gevallen kun je een financiële compensatie krijgen voor de gedeelde energie, wat een extra inkomstenbron kan zijn.
Wil je graag meer info over energiedelen? We schreven er een uitgebreide blog over die antwoord geeft op al jouw vragen.
Kiezen of delen?
Het verlaagde injectietarief maakt het minder aantrekkelijk om overtollige zonne-energie terug te leveren aan het net. Gelukkig zijn er alternatieven zoals thuisbatterijen en energiedelen die zowel financieel als ecologisch voordelig kunnen zijn. Door een thuisbatterij te installeren of te participeren in energiedelen, kun je niet alleen je eigen energie-efficiëntie verbeteren maar ook bijdragen aan een duurzamere energievoorziening in België.
Het is belangrijk om je goed te informeren en de opties te overwegen die het beste bij jouw situatie passen. Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen en draag je bij aan een duurzamere toekomst.