Haal het meeste uit je zonnepanelen met de monitoringsapp

Haal het meeste uit je zonnepanelen met de monitoringsapp

Om het meeste uit je zonnesysteem te halen, is het belangrijk om de prestaties ervan te volgen en analyseren in een monitoringstool. Dit soort tools helpen je om de energieproductie van jouw zonnepanelen optimaal te benutten en duurzaam te gebruiken. In dit artikel lees je over de functionaliteiten van deze monitoringsportalen.

Volg de opbrengst van je zonnepanelen op

Hoeveel zonne-energie wekt je systeem op en wanneer? Dat is natuurlijk het meest belangrijkste dat je wilt weten als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Zo kan je per maand, dag en uur inzien wat de opbrengst is van je zonnepanelen. Zo zal je zien dat je in de wintermaanden minder opwekt dan in de zonnige zomermaanden. Je kunt hiermee ook live controleren hoeveel zonne-energie je opwekt.

Wist je trouwens dat je in december slechts 2% van je gehele productie opwekt? Je hoeft dus niet te panikeren wanneer je in de winter minder energieproductie ziet, in de zomer haalt je systeem dat helemaal in.

Heb je optimizers geïnstalleerd? Dan kan je zelfs paneel per paneel bekijken hoeveel er wordt opgewekt. Zie je dat één paneel opmerkelijk slechter presteert voor een aantal dagen na elkaar? Dan kan het paneel vuil zijn geworden wat je energieopwekking blokkeert. Je kan dan ook altijd even contact opnemen met onze customer support, wij helpen je graag verder.

Krijg meer inzicht in je verbruik

In het monitoringsportaal zie je niet alleen wat je opwekt, maar ook wat je verbruikt. Al deze gegevens worden getoond in overzichtelijke grafieken, waar uitschieters dadelijk zichtbaar op worden. Hierdoor kun je het verbruik in je huishouden afstemmen op de piekuren van zonneproductie. Spaar je wasjes op totdat je systeem zonne-energie opwekt, zodat je geen kostbare energie van het net verbruikt. Dat is slim energieverbruik.

Omdat je inzicht in je eigen gebruik krijgt, kan je ook snel zien wat je groot-verbruikers zijn. Zo is het misschien beter dat je je afwasmachine pas opzet net voor je gaat slapen om piekverbruiken te vermijden. Ook sluipverbruik heeft niet langer geheimen voor je. Hoeveel verbruikt jouw pc door altijd in slaapstand te staan? Je kan het terugvinden in het monitoringsportaal.

Heb je een thuisbatterij? Dan krijg je natuurlijk nog meer info via je monitoringsportaal. Niet enkel kan je op elke moment checken hoeveel procent je batterij opgeladen is. Maar je kan ook ten allen tijde zien naar waar je opgewekte energie gestuurd wordt: je huishouden, je batterij of het net. Via de app kan je ook instellen wanneer je batterij best kan ont- en opladen. Hoewel je dat zelf kan instellen, raden wij altijd aan om hiervoor onze Svea-experten te contacteren. Zij zijn op de hoogte van alle zaken waarmee je rekening moet houden. Op die manier haal jij het meeste uit je productie. Die zelfconsumptie kan je trouwens als percentage terugvinden in het portaal. Zo weet je ook hoeveel van je verbruik opgevangen kan worden door je eigen zonne-energie.

Moet je toch energie van het net halen wanneer je een moment hebt waarop je veel verbruikt? In het portaal kan je exact zien hoeveel energie je hebt gebruikt van het net.

Blijf op de hoogte van stroom- of internetonderbrekingen

Hoewel je praktisch geen onderhoud hebt aan je zonne-installatie, zou het altijd kunnen dat er wat mis loopt. Je wifi-verbinding kan wegvallen, de spanning van het net kan wegvallen of er kan simpelweg een draadje losraken,... Voor al deze situaties bestaan er foutmeldingen. Via jouw app kan je met andere woorden dadelijk zien wat er mis is met jouw zonne-installatie. Bij je installatie krijg je ook een handleiding die je nog meer info geven over wat je moet doen in geval van een foutmelding. Je kan natuurlijk ook altijd ons support-team contacteren!

Toegang tot de monitoringsportalen

Wanneer je installatie gereed is kun je gebruikmaken van de monitoringsportaal. Je ontvangt na installatie een mail met de inloggegevens. Vanaf dat moment start je systeem met het verzamelen van data die je direct kunt inzien.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw monitoringsportaal, of wil je graag een persoonlijke offerte? Aarzel dan niet om ons te contacteren!