Wat gebeurt er met zonnepanelen als de stroom uitvalt?
Of je nu zonnepanelen hebt of niet, je hebt je misschien al wel eens afgevraagd wat er met zonnepanelen gebeurt als de stroom uitvalt. Blijven ze werken of niet? En kunnen ze je huis voorzien van stroom tijdens een stroompanne? Het antwoord op die vragen kan je lezen in deze blog.
Een stroompanne kan altijd voorvallen, zeker nu we meer en meer energie beginnen verbruiken. Niet enkel verbruiken we meer, we sluiten ook meer elektrische apparaten aan op het net. Denk maar aan de toename van elektrische wagens, domotica in huizen enzovoort. Hierdoor vragen we meer en meer van het net, wat een stroompanne tot gevolg kan hebben.
De overheid en de netbeheerders zijn volop bezig met maatregelen om het net te beschermen, denk maar aan piektarieven enzovoort. Ook wanneer je een zonne-installatie hebt, zal je het net minder belasten omdat je minder energie van het net afneemt.
Maar de vraag blijft... kunnen zonnepanelen nog werken als de stroom is uitgevallen?
Waarom werken zonnepanelen niet als de stroom uitvalt?
Het is logisch om te denken dat we ons met een zonne-installatie geen zorgen meer hoeven te maken over stroomuitval, je panelen voorzien je huis dan van stroom. Toch is dit niet helemaal het geval. Van zodra de stroom namelijk uitvalt, stoppen je zonnepanelen ook met werken en dat heeft een heel goede reden: veiligheid.
Er zijn een heleboel redenen waarom zonnepanelen die nog stroom opwekken tijdens een stroompanne gevaarlijk kunnen zijn. Als de zonnepanelen in werking zijn, voorzien ze ons namelijk niet alleen van de energie die we nodig hebben, maar leveren ze ook de overtollige energie aan het elektriciteitsnet. Als je zonne-installatie stroom blijft leveren bij een stroomstoring, is er dus het risico dat techniekers die het probleem proberen op te lossen, geëlektrocuteerd worden.
Om die reden is de veiligheid ingebouwd dat zonnepanelen uitschakelen bij een stroomstoring.
Is het mogelijk om elektriciteit van mijn zonnepanelen te krijgen als de stroom uitvalt?
In sommige situaties kan je zonne-installatie toch in werking blijven wanneer de stroom uitvalt, we lijsten ze hier even voor je op.
Thuisbatterij
De meest belangrijke functie van een thuisbatterij is om overtollige elektriciteit op te slaan die door je zonnepanelen wordt geproduceerd. Op die manier kan je die stroom later gebruiken, bijvoorbeeld 's nachts of overdag wanneer de zon niet (genoeg) schijnt.
In het geval van een stroomstoring kan je deze opgeslagen energie in principe gebruiken. Ook een thuisbatterij is echter ingesteld om te stoppen met werken tijdens een stroompanne. Je kan je batterij wel programmeren dat ze toch bepaalde apparaten in je huis zal blijven voorzien van stroom. Dit kan je helaas niet zelf doen, je hebt hiervoor een back-up box nodig.
Bij een installatie zonder Back-Up-box zal de omvormer van je batterij uitschakelen wanneer de spanning van het net wegvalt. Dit is een standaard veiligheid die in elke omvormer is ingebouwd. Hierdoor kan je de batterij ook niet ontladen op deze momenten. Je batterij is dus standaard geen UPS of noodstroomvoeding.
Door gebruik te maken van de Back-Up-box kan dit wel. Dit toestel wordt tussen je omvormer en een deel van de elektrische installatie geplaatst. Hierdoor kan er een deel van je apparaten blijven werken als de stroom van het net is weggevallen. De omvormer en batterij hebben een beperkt vermogen waardoor er geen energie kan geleverd worden naar de volledige woning.
Voor het plaatsen van dit toestel is het zeer belangrijk dat de elektrische installatie in orde is en alle elektrische schema’s volledig correct zijn. Ook moet op voorhand beslist worden welke toestellen op het back-upsysteem aangesloten zullen worden. Onze Svea-experten kunnen je hier zeker mee helpen.
Off-grid installatie
Wanneer je een off-grid installatie hebt, zal je zonne-installatie ook blijven werken bij een stroompanne. Bij een off-grid installatie koppel je je volledige huis en bijhorende elektrische installatie namelijk af van het net. Er is met andere woorden geen fysieke verbinding tussen je huis en het elektriciteitsnet. Hierdoor hebben stroomstoringen geen invloed op je zonne-installatie. Waarom zou dan niet iedereen kiezen voor een off-grid installatie?
In België is het helaas zeer moeilijk om volledig off-grid te gaan. Omdat wij niet het hele jaar door genoeg zonne-uren hebben, zijn zonnepanelen en een thuisbatterij niet voldoende om jouw volledige stroomverbruik te dekken. Je hebt hiervoor dus niet enkel een veel uitgebreidere installatie nodig, een off-grid installatie vraagt ook een serieuze investering.
Wil je toch graag die mogelijkheden bekijken, contacteer dan gerust 1 van onze experten.