Hoe werkt een thuisbatterij? Alles wat je moet weten

Hoe werkt een thuisbatterij? Alles wat je moet weten
Date17.09.2024
AuthorFloor Boeckx

De thuisbatterij wint snel aan populariteit, vooral bij gezinnen die al zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over wat een thuisbatterij precies is en hoe ze werkt.

In deze blog leggen we op een heldere manier uit hoe een thuisbatterij werkt, waarom het een interessante toevoeging kan zijn aan je huidige zonnepanelen installatie, en hoe een batterij samenwerkt met jouw zonnepanelen. 

We duiken daarnaast ook in de voordelen, de kosten en waar je op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij.

Benieuwd of een thuisbatterij kopen interessant is voor jou? Lees dan zeker verder.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij zorgt ervoor, zoals de naam zelf zegt, dat je elektriciteit kan opslagen om later te gebruiken. Zo’n batterij wordt meestal gekoppeld aan zonnepanelen, maar je kan er ook voor kiezen om enkel een batterij te plaatsen.

Voeg je namelijk een Energy Management Systeem (of EMS) toe aan je installatie, dan kan je enkel met een thuisbatterij ook je eigen energie optimaliseren.

Hoe een thuisbatterij net werkt, dat leggen we uit in deze blog.

Hoe werkt een thuisaccu?

Wanneer je zonnepanelen hebt, wek je energie op, maar die energie kan je niet altijd allemaal opgebruiken op die moment zelf. Normaal gezien wordt die overtollige energie of overproductie dan op het net geplaatst.

Met een thuisbatterij voor zonnepanelen is dit anders: in plaats van dat de opgewekte stroom direct op het net wordt gezet, slaat de batterij de overtollige energie op. Deze energie kan je dan gebruiken wanneer je zonnepanelen geen groene stroom produceren, bijvoorbeeld 's avonds wanneer de zon niet schijnt.

Sinds de komst van de digitale meter groeit de populariteit van thuisbatterijen dan ook snel. Met een terugdraaiende teller kostte de energie die je op het net zette namelijk even veel als wanneer je elektriciteit van het net haalt.

Met een digitale meter is dit niet langer het geval. De vergoeding die je krijgt wanneer je energie op het net zet, is namelijk velen malen lager dan wat je betaalt wanneer je energie van het net haalt.

Met een thuisbatterij kun je je eigen opgewekte energie maximaal benutten, wat je natuurlijk zal zien op je elektriciteitsfactuur. Eén kWh die je zelf verbruikt is tot 7 keer meer waard dan een kWh die je op het net zet.

Wat zijn de voordelen van een thuis batterij in combinatie met zonnepanelen?

Een thuisbatterij biedt verschillende voordelen, we lijsten hier de drie meest belangrijke voor je op:

  • Energiebesparing: Door de energie die je zelf opwekt op te slaan, ben je minder afhankelijk van het net en verlaag  je je energiekosten.
  • Vermijden van hoge piektarieven: Door zonnestroom op te slaan tijdens goedkope momenten en te gebruiken tijdens dure piekmomenten, vermijd je een hoog piektarief op je energiefactuur.
  • Milieuvoordelen: Minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet betekent ook minder vraag naar energie die uit fossiele brandstoffen komt, jij gebruikt namelijk zonnestroom. Dat is natuurlijk extra goed voor het milieu.

Lees hier verder over alle voor- en nadelen van een batterij.

Wat kost een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij hangt af van de capaciteit, het merk en de installatie. De gemiddelde thuisbatterij prijs varieert tussen de €5.000 en €10.000, afhankelijk van de grootte en het type batterij dat je kiest. Gemiddeld heeft een thuisbatterij een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Dat wil zeggen dat je het bedrag dat je betaalt aan je batterij op ongeveer 8 jaar hebt terugverdiend met besparingen op je energiefactuur. De productgarantie op een batterij bedraagt bij Svea Solar 15 jaar.

Wie op zoek is naar subsidies voor een thuisbatterij moeten we helaas teleurstellen. Die premies werden vorig jaar namelijk afgeschaft.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een thuisbatterij?

Bij de aankoop en installatie van een thuisbatterij zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

- Opslagcapaciteit: Hoeveel energie de batterij kan opslaan, is een cruciale factor. Dit hangt af van je verbruik en de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken.

Afhankelijk van jouw zonne-installatie en jouw stroomverbruik heb je dus een andere capaciteit nodig. Maar geen zorgen, onze Svea-experten bieden je daarin raad.

- Laadcycli en rendement: Dit bepaalt hoe vaak de batterij kan worden opgeladen en ontladen voordat deze minder efficiënt wordt.

- Veiligheid en locatie: Zorg ervoor dat de batterij en omvormer op een veilige plek wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld in een goed geventileerde plaats zoals een technische ruimte.

Wij installeren ook geen batterijen buiten, in principe kan dit, maar door de temperatuurverschillen en de weersomstandigheden zal je batterij sneller toe zijn aan vervanging. Er zijn installateurs die dat wel doen, maar wij raden dit ten allen tijde af.

Moet ik een thuisbatterij aanschaffen?

Voor mensen met een digitale meter en zonnepanelen is een thuisbatterij een slimme investering die je helpt om je energieverbruik te optimaliseren. En dat zal je direct merken op je energierekening.

Door je zonne-energie op te slaan en deze te gebruiken wanneer je het nodig hebt, kun je je afhankelijkheid van het net verminderen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Als je overweegt een thuisbatterij aan te schaffen, bekijk dan zorgvuldig welke batterij past bij jouw situatie. Onze Svea-experten helpen je hierbij graag op weg.

Pro Tip: Combineer een thuisbatterij met een Energie Management Systeem (EMS)

Wil je nog meer uit je thuisbatterij halen? Overweeg dan om deze te koppelen aan een Energie Management Systeem (EMS). Met een EMS kun je je energieverbruik en -opslag nog slimmer beheren, vooral in combinatie met een dynamisch energiecontract. Zo profiteer je van lagere tarieven tijdens daluren en kun je nóg meer besparen. Je gebruikt met andere woorden altijd energie aan het goedkoopste tarief. Wil je graag meer weten over dynamische tarieven? Lees dan deze blog.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Hoeveel energie kan een thuisbatterij opslaan?

Dit hangt af van de capaciteit van de batterij, die kan variëren van enkele kilowatturen (kWh) tot tientallen kWh. Wij bieden batterijen aan vanaf 7 kWh die schaalbaar zijn. Dat wil zeggen dat je die telkens kan verhogen met een capaciteit van 7 kWh.

Is het rendabel om zonnepanelen en een thuisbatterij te combineren?

Heb je een digitale meter dan is een thuisbatterij zeker interessant. Zo maximaliseer je je gebruik van zonne-energie, wat leidt tot energiebesparing en minder afhankelijkheid van het net.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee, wat is de levensduur?

Een thuisbatterij kan doorgaans tussen de 10 en 15 jaar meegaan, afhankelijk van het type en gebruik. Onze thuisbatterijen van Huawei hebben een productgarantie van 15 jaar, wat vrij hoog is in vergelijking met andere modellen op de markt.

Maakt een thuisbatterij je volledig zelfvoorzienend in stroom?

Hoewel een thuisbatterij je zelfvoorzienendheid vergroot, ben je nog steeds gedeeltelijk afhankelijk van het elektriciteitsnet, vooral in de winter.
Met een thuisbatterij alleen kan je namelijk geen lange periodes overbruggen.
Wil je graag meer weten over volledig zelfvoorzienend of OFF-grid leven? Lees dan zeker deze blog.