Is een thuisbatterij anno 2024 rendabel in Vlaanderen en Wallonië?

Is een thuisbatterij anno 2024 rendabel in Vlaanderen en Wallonië?

In Wallonië zal vanaf 2024 de terugdraaiende teller stillaan beginnen verdwijnen, dat heeft de Waalse regering beslist. In Vlaanderen worden dan weer alle subsidies voor zonnepanelen en thuisbatterijen een jaar eerder afgeschaft dan verwacht. Wil je in 2024 nog zonnepanelen installeren, dan valt de overheidssteun hiervoor weg.

We krijgen nu dan ook vaak de vraag welke impact dit zal hebben op mensen die al zonnepanelen hebben en mensen die graag zonnepanelen willen installeren. In een andere blog bespreken we wat de impact van deze maatregelen zullen zijn. In deze blog willen we een andere vraag beantwoorden: wat met de thuisbatterij?

De situatie in Wallonië voor 2024:

Voor het wegvallen van de digitale meter was een thuisbatterij niet erg interessant in Wallonië. Omdat de teller terugdraaide, genoten veel mensen van een enorm lage energiefactuur, wat ervoor zorgde dat een zonne-installatie zichzelf snel terugbetaalde. Het was ook niet nodig om je energie op te slaan om later te gebruiken. De energie die je van het net gebruikte wanneer de zon niet scheen, kon je namelijk overdag compenseren door je zonne-energie op het net te zetten waardoor je meter terugtelde.

Nu de terugtellende meter is afgeschaft, valt dat natuurlijk allemaal weg. Energie die je niet gebruikt overdag en dus op het net zet ben je kwijt. Je krijgt natuurlijk nog een kleine vergoeding, maar dit is niet te vergelijken met de prijs die je betaalt wanneer je energie van het net haalt.

De situatie in Vlaanderen in 2024:

Tot eind maart 2023 had je in Vlaanderen nog recht op een premie wanneer je een thuisbatterij installeerde. Nu kan je helaas geen aanspraak meer maken op die premie. Mensen die zonnepanelen zouden installeren, hadden normaal gezien in 2024 nog recht op een premie van de Vlaamse overheid. In september liet de overheid echter weten dat er in 2024 geen premies meer zouden worden uitgekeerd voor zonnepanelen.

In Vlaanderen zullen alle premies voor zonne-installaties met andere woorden ook verdwijnen in 2024.

Tenslotte wordt het ook vanaf 2025 verplicht om een digitale meter te installeren. Personen die tot nu toe nog genoten van een terugdraaiende teller, zullen die in 2025 verplicht moeten vervangen. Energie die je niet gebruikt overdag en dus op het net zet ben je kwijt. Je krijgt natuurlijk nog een kleine vergoeding, maar dit is niet te vergelijken met de prijs die je betaalt wanneer je energie van het net haalt.

Is dit dan een pleidooi voor een thuisbatterij? Een thuisbatterij slaat namelijk overtollige energie uit zonnepanelen op om deze later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. We bekijken even de voor- en nadelen.

De voor- en nadelen van een thuisbatterij

Moet iedereen die zonnepanelen heeft in Wallonië en Vlaanderen dan een thuisbatterij aanschaffen? Het korte antwoord: dat is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Gelukkig is dat niet het einde van deze blog.

Graag lijsten we alle voor- en nadelen van een thuisbatterij voor je op zodat je een weloverwogen beslissing kan maken of een thuisbatterij voor jou interessant is. Heb je na het lezen van deze blog graag een persoonlijk advies? Aarzel dan niet om één van onze Svea-experten te contacteren.

Voordelen van een thuisbatterij:

Je gebruikt meer van je groene energie:

Met zonnepanelen gebruik je ongeveer 30 procent van je zelf opgewekte energie. Je gebruikt namelijk niet al de energie die je panelen opwekken, vaak omdat de meeste mensen overdag niet thuis zijn. Die energie wordt dan terug op het elektriciteitsnet gezet, waarvoor je een kleine vergoeding krijgt.

Die vergoeding is echter nog altijd lager dan de energie die je van het net haalt wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken, ’s avonds bijvoorbeeld. Voor elke kWh die je nu verbruikt van het net betaal je ongeveer 35 eurocent. Voor elke kWh die je in het net injecteert krijg je ongeveer 10 eurocent.

Installeer je een thuisbatterij, dan stroomt die energie niet terug naar het net, maar wordt die logischerwijze opgeslagen in je eigen batterij. Je zelfconsumptie verhoogt hiermee tot 75%. Hierdoor kan je, ook op momenten wanneer je niets produceert, nog genieten van je eigen groene stroom.

Lagere factuur:

Minder energie van het net halen, dat betekent natuurlijk ook dat je energiefactuur een pak lager zal worden. Met de energiecrisis van 2023 in het achterhoofd, kan een thuisbatterij dus wel eens best een slimme investering zijn. Je wordt eveneens minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Een niet te onderschatten voordeel.

Onderhoudsvriendelijk:

Het laatste voordeel: je hoeft er niet naar om te kijken. Een thuisbatterij is enorm onderhoudsvriendelijk, je hebt er namelijk helemaal geen onderhoud aan. Is er toch een probleem met je batterij, dan kan je makkelijk één van onze Svea-experten bereiken die het probleem op afstand voor je oplossen of een technieker ter plekke sturen.

Nadelen:

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan de aanschaf van een thuisbatterij,. Voor sommige gezinnen is een batterij nu immers niet de beste oplossing. Ook de nadelen zetten we even op een rij.

Niet volledig onafhankelijk

Zoals we in het stuk hiervoor aanhaalden, ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Het is echter op dit moment nog niet mogelijk om volledig onafhankelijk te zijn. Tijdens de wintermaanden krijg je niet veel stroom van je zonnepanelen, je batterij elke dag helemaal opladen zit er dan ook vaak niet in. De batterijen die momenteel op de markt zijn, kunnen momenteel nog geen maanden overbruggen. Je zal dus nog altijd een aansluiting op het net nodig hebben voor die momenten.

Hoge investering:

Het laatste, maar misschien wel het nadeel dat de meeste mensen tegenhoudt: batterijen vergen een grote investering. Een gemiddelde batterij kost je al snel enkele duizenden euro’s. Je betaalt wel nog steeds maar 6% btw op je batterij als je huis ouder is dan 10 jaar.

Omdat het zonder concrete cijfers niet gemakkelijk is om een beeld te krijgen, hebben we enkele voorbeeldsituaties voor je uitgewerkt.

  • Gezin Peeters:

Het gezin Peeters bestaat uit twee volwassen personen, Jan en Sofie. Jan en Sofie zijn consultants en werken beiden voor het grootste deel van de tijd van thuis uit. Omdat ze elke dag thuis zijn, is hun energieverbruik overdag het grootste.

Na het bekijken van hun energieverbruik, raden we hen een installatie aan van 8 zonnepanelen zonder batterij. Jan en Sofie gebruiken namelijk het meester energie wanneer de zon schijnt, overdag. Hun zelfconsumptie zal al aan de hoge kant liggen en een batterij kan dit niet nog extra verhogen.

  • Gezin Jansens:

Het gezin Jansens bestaat uit 4 personen: Marie, Pieter en hun twee jonge kinderen Finn en Liam. Marie en Peter werken beiden en werken maar 1 dag per week van thuis uit. Omdat ze twee jonge kinderen hebben, ligt hun energieverbruik ook aan de hoge kant. (Ze moeten bijvoorbeeld geregeld de wasmachine opzetten.)

Nadat we hun energieverbruik onder de loep hebben genomen, zouden we hen een installatie van 12 zonnepanelen en een thuisbatterij van 10 kWh aanraden. Omdat ze overdag niet thuis zijn, zouden ze zonder batterij maar 30 procent van hun opgewekte zonne-energie verbruiken, de rest zouden ze op het net plaatsen. Met een batterij verhoogt die zelfconsumptie echter tot 70 %. Marie en Pieter zouden met deze installatie tussen april en september amper energie van het net moeten halen. Zij hebben dus zeker baat bij een batterij.

Dit zijn allemaal voorbeeldsituaties, de eigenlijke kostprijs van een zonne-installatie met batterij wordt bepaald aan de hand van jouw persoonlijke informatie, het is dus niet mogelijk om een ‘gemiddelde kostprijs’ te geven. Wil je graag een persoonlijke berekening? Contacteer dan gerust één van onze Svea-experten. Zij maken met plezier voor jou een persoonlijk rapport op.

In het algemeen kunnen we wel besluiten dat een thuisbatterij interessanter wordt wanneer je een hoog verbruik hebt.

Is een thuisbatterij voor jou rendabel?

Of een thuisbatterij nu interessant is voor jou, of niet, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Ben je overdag veel thuis, heb je een hoog jaarverbruik,… Het zijn allemaal elementen die bepalen of een thuisbatterij voor jou de investering waard is. Verbruik je het meeste energie ‘s avonds wanneer de zon al onder is? Dan is een thuisbatterij zeker interessant.

Wil je graag bekijken of een thuisbatterij voor jou rendabel zou zijn? Eén van onze Svea-experten bekijkt graag met jou, welk systeem het best bij je persoonlijke noden past. Vraag alvast vrijblijvend een offerte aan en we helpen je graag verder!