Is een thuisbatterij rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?
Date05.02.2023
AuthorSvea Solar

Is een thuisbatterij rendabel?

Nu de premie van de overheid voor thuisbatterijen vanaf 1 april 2023 zal wegvallen, kregen we al vaak de vraag of een thuisbatterij nog steeds rendabel is. Het korte antwoord: dat is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Gelukkig stopt deze blog daar niet.

Graag lijsten we alle voor- en nadelen van een thuisbatterij voor je op.

Voordelen van een thuisbatterij:

Je gebruikt meer van je groene energie:

Met zonnepanelen gebruik je ongeveer 30 procent van je zelf opgewekte energie. Je gebruikt namelijk niet al de energie die je panelen opwekken, vaak omdat de meeste mensen overdag niet thuis zijn. Die energie wordt dan terug op het elektriciteitsnet gezet, waarvoor je een kleine vergoeding krijgt.

Die vergoeding is echter nog altijd lager dan de energie die je van het net haalt wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken, ’s avonds bijvoorbeeld. Installeer je een thuisbatterij dan stroomt die energie echter niet terug naar het net, maar wordt die logischerwijze opgeslagen in je eigen batterij. Je zelfconsumptie verhoogt hiermee tot 75%.  Hierdoor kan je, ook op momenten wanneer je niets produceert, nog genieten van je eigen groene stroom.

Lagere factuur:

Minder energie van het net halen, dat betekent natuurlijk ook dat je energiefactuur een pak lager zal worden. Met de energieprijzen van de afgelopen maanden in het achterhoofd, kan een thuisbatterij dus wel eens best een slimme investering zijn. Je wordt eveneens minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Een niet te onderschatten voordeel.

Onderhoudsvriendelijk:

Het laatste voordeel: je hoeft er niet naar om te kijken. Een thuisbatterij is enorm onderhoudsvriendelijk, je hebt er namelijk helemaal geen onderhoud aan. Is er toch een probleem met je batterij, dan kan je makkelijk één van onze Svea-experten bereiken die het probleem op afstand voor je oplossen of een technieker ter plekke sturen.

Nadelen:

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan de aanschaf van een thuisbatterij. Voor sommige gezinnen is een batterij nu immers niet de beste oplossing. Ook de nadelen zetten we even op een rij.

Niet volledig onafhankelijk

Zoals we in het stuk hiervoor aanhaalden, ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Het is echter op dit moment nog niet mogelijk om volledig onafhankelijk te zijn. Tijdens de wintermaanden krijg je niet veel stroom van je zonnepanelen, je batterij elke dag helemaal opladen zit er dan ook vaak niet in. De batterijen die momenteel op de markt zijn, kunnen momenteel nog geen maanden overbruggen. Je zal dus nog altijd een aansluiting op het net nodig hebben voor die momenten.

Impact op het milieu

Een ander nadeel is dat de productie van thuisbatterijen een nadelige impact heeft op het milieu. Batterijen worden namelijk gemaakt van schaarse grondstoffen die vaak niet makkelijk te recycleren zijn.

Hoge investering:

Het laatste, maar misschien wel het nadeel dat de meeste mensen tegenhoudt: batterijen vergen een grote investering. Een gemiddelde batterij kost je al snel enkele duizenden euro’s. Nu de subsidie van de overheid wegvalt, wordt die investering natuurlijk ook niet kleiner. Je betaalt wel nog steeds maar 6% btw op je batterij als je huis ouder is dan 10 jaar. De eigenlijke kostprijs van een thuisbatterij wordt bepaald aan de hand van jouw persoonlijke informatie, het is dus niet mogelijk om een ‘gemiddelde kostprijs’ te geven. Wil je graag een persoonlijke berekening? Contacteer dan gerust één van onze Svea-experten. Zij maken met plezier voor jou een persoonlijk rapport op. 

Is een thuisbatterij voor jou rendabel?

Of een thuisbatterij dus interessant is voor jou, of niet, hangt als laatste af van jouw persoonlijke situatie. Ben je overdag veel thuis, wat is je jaarlijks verbruik,… Het zijn allemaal elementen die bepalen of een thuisbatterij voor jou de investering waard is. Is er overdag bijvoorbeeld niet altijd iemand thuis bij jou en verbruik je het meeste energie ‘s avonds wanneer de zon al onder is? Dan is een thuisbatterij zeker interessant.

De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt gemiddeld op 8 jaar. De product garantie op een thuisbatterij is 10 jaar. De terugverdientijd is echter zeer afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wil je graag bekijken of een thuisbatterij voor jou rendabel zou zijn?

Eén van onze Svea-experten kan voor jou kijken welk systeem het best bij jouw persoonlijke noden past. Vraag alvast vrijblijvend een offerte aan en we helpen je graag verder!