Dynamisch energiecontract: wat is het en hoe bespaar je op energiekosten?

Dynamisch energiecontract: wat is het en hoe bespaar je op energiekosten?

Sinds enkele jaren kan je naast een vast en een variabel ook voor een dynamisch energiecontract kiezen. Sindsdien zijn er in België al wel wat mensen met een dynamisch energiecontract. Maar wat houdt zo'n contract precies in en waarom kan het voordelig zijn? In deze blog leggen we uit wat een dynamisch energiecontract is, hoe het werkt in België, en hoe je hiermee misschien kunt besparen op je energierekening.

Wat is een Dynamisch Energiecontract?

De meeste energieleveranciers produceren de stroom die ze verkopen niet (geheel) zelf. Ze kopen die stroom in op de groothandelsmarkt. Deze stroom wordt aan jou doorverkocht in de vorm van een variabel- of vast energiecontract.

Omdat de stroomprijzen gedurende de dag per uur verschillen, nemen zij van die prijzen een gemiddelde kostprijs, vermeerderd met marge voor zichzelf. In deze marge zitten hun eigen kosten zoals, service, facturatie, communicatie en een stuk winst. Dit bedrag, euro/kWh, vindt je terug op jouw contract en eindfactuur.

Wat is dan het verschil met een dynamisch contract?

Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs effectief per uur doorgerekend en wordt er niet gewerkt met daggemiddelden. Die prijzen fluctueren op basis van de actuele vraag en aanbod op de energiemarkt.

Met andere woorden je elektriciteitskosten zullen veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag en de daarbij horende marktomstandigheden.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract in België?

In België worden deze prijzen bepaald via de elektriciteitsbeurs BELPEX, waar op basis van vraag en aanbod ieder uur de prijzen voor elektriciteit tot stand komen.

Deze prijzen worden 24 uur vooraf bepaald, vandaar dat het ook wel de Day Ahead (dag vooruit) markt wordt genoemd. Op de grafiek hieronder kan je een voorbeeld terugvinden.

Grafiek energiemarkt

Hierdoor weet je precies of de elektriciteit duurder of goedkoper zal zijn. Dit biedt jou als consument de mogelijkheid om je energieverbruik aan te passen aan de laagste tarieven en zo je energiekosten te verlagen.

Maar dat is niet het enige voordeel van een dynamisch energiecontract.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

  1. Kostenbesparing: Door energie te verbruiken op de uren waarop de elektriciteitsprijzen laag zijn, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening.

    Een dynamisch energiecontract stelt je in staat om energie-intensieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto, in te plannen op goedkopere (en zelfs gratis!) momenten.
  2. Flexibiliteit en Controle: Met een dynamisch energiecontract krijg je meer inzage en controle over je energiekosten. Door gebruik te maken van apps of slimme meters kun je nauwkeurig zien wanneer de prijzen laag zijn en je verbruik hierop afstemmen.
  3. Duurzaamheid: Dynamische energiecontracten stimuleren het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Wanneer er veel wind of zon is, zijn de prijzen vaak lager, wat betekent dat je meer gebruik maakt van duurzame energiebronnen en minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Hoe bespaar je met een dynamisch energiecontract?

Zoals we al aanhaalden kan je met een dynamisch energiecontract je energieverbruik plannen op de momenten dat de prijzen het laagst zijn. Dit kan betekenen dat je je wasmachine 's nachts aanzet of je elektrische auto oplaadt tijdens daluren.

Door je bewust te zijn van de energietarieven en je verbruik hierop aan te passen, kun je effectief besparen. Maar de meeste mensen hebben geen tijd om ieder uur van de dag met hun energieverbruik bezig te zijn.

Gelukkig zijn er systemen op de markt om je te helpen je energie te managen, ook wel Energie Management Systemen of EMS genoemd.

Waarom is een energie management systeem (EMS) belangrijk?

Een dynamisch energiecontract biedt voordelen, maar het vereist ook dat je actief je energieverbruik beheert om optimaal te profiteren van de laagste tarieven. Hier komt een Energie Management Systeem (EMS) goed van pas.

Een EMS automatiseert dit proces door je energieverbruik en -opslag te optimaliseren op basis van de actuele marktprijzen.

Met een EMS hoef je dus niet constant de marktprijzen in de gaten te houden. Het systeem kan bijvoorbeeld automatisch je batterijen opladen wanneer de energieprijzen het laagst zijn en energie terugleveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn.

Dit zorgt ervoor dat je altijd profiteert van de meest gunstige tarieven zonder hier zelf veel tijd of moeite te hoeven investeren.

Schakel ik best over?

Of jij het meest gebaat bent bij een vast of een dynamisch energie contract hangt natuurlijk volledig van je eigen situatie af. Heb je een thuisbatterij dan kan het enorm voordelig zijn om over te schakelen.

Door slim om te gaan met de fluctuaties in de energiemarkt, kun je niet alleen besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. En met een Energie Management Systeem wordt het nog eenvoudiger om het maximale uit je dynamische energiecontract te halen.

Heb je geen thuisbatterij dan zal je rendement direct een stuk lager zijn en is een vast of variabel contract waarschijnlijk interessanter.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Svea Solar voor meer informatie wij helpen je graag op weg naar een lagere energiefactuur.