Veelgestelde vragen over thuisbatterijen: hoe onderhoud je een thuisbatterij?

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen: hoe onderhoud je een thuisbatterij?
Date24.10.2024
AuthorFloor Boeckx

Thuisbatterijen worden vaker en vaker toegevoegd aan installaties met zonnepanelen en/of laadpalen. Maar de vraag die we van veel mensen krijgen is: hoe onderhoud je een thuisbatterij? Goed onderhoud is cruciaal om ervoor te zorgen dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en efficiënt blijft werken. In dit artikel geven we een overzicht van de beste onderhoudstips, zodat jij optimaal gebruik kunt maken van jouw thuisbatterij. Benieuwd naar het onderhoud van een thuisbatterij? Lees dan snel verder.

Hoe werken zonnepanelen en een thuisbatterij?

Eerst en vooral leggen we uit hoe een thuisbatterij net werkt. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, maar de werking is bijna altijd hetzelfde. Zonnepanelen met een thuisbatterij vormen samen een krachtig systeem. Zonnepanelen produceren overdag energie, maar vaak verbruik je het meeste energie ’s avonds, wanneer de zon niet langer schijnt. Met een thuisbatterij sla je overtollige groene stroom van je zonnepanelen op om later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Je batterij zal met andere woorden ontladen en elektriciteit afgeven wanneer de zon niet schijnt. Zo zorg je ervoor dat je opgewekte energie van je zonnepanelen optimaal wordt verbruikt en haal je een maximaal rendement uit je zonne-installatie.

Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en maximaliseert het rendement van je zonnepanelen. Wil je hier graag nog meer info over? Neem dan zeker een kijkje op deze blog!

Waarom is onderhoud van een thuisbatterij belangrijk?

Zoals elk bij elektrisch apparaat is het een goed idee om af en toe eens na te kijken of alles nog in orde is met het apparaat en indien nodig een periodiek onderhoud te doen. Een goed onderhouden thuisbatterij heeft namelijk een langere levensduur en werkt efficiënter. Wist je zelfs dat door regelmatig onderhoud je niet enkel de levensduur van de thuisbatterij verlengt, maar je bespaart ook op de lange termijn. Kleine controles kunnen grote problemen voorkomen en zorgen ervoor dat je batterij optimaal blijft presteren. Op tijd een periodiek onderhoud verlengt de levensduur van je thuisbatterij. Er zijn trouwens batterijen die makkelijker in onderhoud zijn dan andere.

Wij installeren namelijk uitsluitend lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterijen. Lithium-ion batterijen staan bekend om hun veiligheid, lange levensduur en weinig onderhoud. Dankzij de stabiele chemische samenstelling zijn deze batterijen bovendien minder gevoelig voor oververhitting en slijtage dan andere types, zoals bijvoorbeeld loodzuur of zoutwater batterijen. Maar wat houdt het onderhoud van zo'n batterij dan net in?

Thuisbatterij onderhoudstips voor optimale prestaties:

Je omvormer en thuisbatterij hebben geen bewegende delen en hebben dus eigenlijk geen rechtstreeks onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om je installatie stofvrij te houden, om een goede werking te behouden. We adviseren ook om regelmatig een blik te werpen op de installatie, om te checken of alle onderdelen visueel nog in orde zijn. Hoe doe je dat net? Volg gerust onderstaande tips

  • Visuele inspectie:
    Controleer regelmatig op fysieke beschadigingen of losse verbindingen. Dit kan potentiële problemen vroegtijdig opsporen.
  • Schoonhouden:
    Houd zowel de batterij als de omgeving stofvrij om ophoping van vuil te voorkomen. Reinig de batterij zonder water maar door ze af te stoffen met een microvezeldoek.
  • Controleer de aansluitingen:
    Zorg dat alle kabels stevig vastzitten en controleer op tekenen van corrosie.
  • Temperatuurbeheer:
    Houd de temperatuur in de ruimte waar de batterij staat in de gaten. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen 10°C en 30°C. Oververhitting kan de levensduur verkorten.
  • Software-updates:
    Het is aangeraden om regelmatig software updates te doen. De batterij doet dit normaal zelf, maar je kan de status altijd controleren in de app.
  • Monitoring van de batterijstatus:
    Kijk af en toe is op de app, als je de prestaties van je batterij in de gaten houdt, heb je het ook snel door als er iets mis is. Naast de laadstatus kan je op deze app nog meer functionaliteiten terugvinden.

Buiten deze tips zijn er ook dingen die je beter niet kan doen.

Wat moet je vermijden bij het onderhoud van een thuisaccu?

  • Extreem hoge of lage temperaturen:
    Een thuisbatterij houdt over het algemeen niet van extreem warme temperaturen of temperaturen onder het vriespunt. Dit kan de prestaties en de levensduur van je thuisbatterij ernstig beïnvloeden. Daarom is het aangeraden om batterijen nooit te installeren in een volledig onverwarmde of geïsoleerde ruimte. Er zijn installateurs die thuisbatterijen ook buiten plaatsen, maar dit raden we af. Onze nieuwe S1 batterij is wel bestand tegen extremere temperaturen. Door zijn slimme celsturing kan de batterij temperaturen tot -20 en +55 graden weerstaan. Je kan hier altijd meer info over vragen aan één van onze Svea-experten.
  • Ongeautoriseerde reparaties:
    We raden af om zelf aan je elektrische installatie te werken. Wil je dit toch doen? Neem dan zeker alle veiligheidsmaatregelen in acht als je aan elektrische installaties werkt. Ook goed om te weten: als je zelf sleutelt aan je installatie dan kan je garantie vervallen.
  • Verkeerde plaatsing:
    Dit hoort eigenlijk niet direct bij het onderhoud, maar we geven het toch mee. Zorg ervoor dat de batterij op een goed geventileerde plek staat, weg van direct zonlicht en vocht. Indien niet kan dit leiden tot oververhitting of een kortere levensduur van je batterij.

Je kan met ons contact opnemen als je je installatie liever laat nakijken door een technieker.

Stel je batterij in voor optimaal gebruik

Er zijn ook instellingen van je batterij waar je rekening mee moet houden voor het onderhoud. Die instellingen hebben namelijk een effect hebben op de levensduur van jouw thuisbatterij. Door deze optimaal in te stellen, verleng je de levensduur. We overlopen hier de meest belangrijke instellingen.

Maximum autoconsumptie

Je batterij is standaard ingesteld om jouw zelfconsumptie te maximaliseren. Deze status zorgt ervoor dat de energie die je zonnepanelen opwekken en je niet meteen verbruikt, opgeslagen wordt in je batterij. Zo kan je die opgeslagen energie later aanwenden, wanneer je ze nodig hebt in je huishouden. Op die manier ga je minder energie aankopen en meer door jezelf opgewekte energie verbruiken.

Door gebruik te maken van een thuisbatterij kan je zelfconsumptie stijgen tot gemiddeld 70%. Hierdoor zal je minder afhankelijk zijn van het stroomnet. Het betekent ook een serieuze daling van je energierekening. Voeg je hier nog een EMS met een dynamisch energiecontract aan toe, dan loopt die zelfconsumptie nog meer op. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan zeker onze blog over dynamische energiecontracten.

State of charge

De SOC of ‘state of charge’ is de laadstatus van de batterij. Die geeft weer in hoeverre de batterij is opgeladen. Doordat de chemische samenstelling van de batterij lithium-ion is, mag de SOC niet te laag worden en moet er altijd een restwaarde in de batterij blijven. Zo behoud je de optimale levensduur van je batterij en kan deze dus het langst meegaan. Het is afgeraden om de batterij volledig te ontladen. De veiligheidsgrens is standaard op 10% ingesteld.

Als de batterij toch onder die waarde gaat, bijvoorbeeld ’s nachts, dan kan er kortstondig energie van het net worden gehaald om de batterijlading veilig te houden. Bij een lange periode van weinig overproductie, kan de SOC zakken tot ver onder de ondergrens. Als dit gebeurt dan is deze ingebouwde veiligheid niet voldoende om de batterij terug op te laden. In deze gevallen raden we aan om een werkmodus te gebruiken zodat de batterij op bepaalde momenten zal opladen en een veilig niveau blijft.

De bovengrens van een batterij staat standaard op 100%. Deze kan veranderd worden in een waarde tussen 80 en 100%. Idealiter zit de opslag van een thuisbatterij tussen 20 en 80%.

Time of Use

Met deze modus kan je instellen dat je batterij opgeladen en ontladen wordt op bepaalde dagen, tussen bepaalde uren en voor een bepaald vermogen. Bij deze optie moeten er op- en ontlaadperiodes ingesteld worden. Tijdens de ontlaadmomenten kan de batterij nog steeds bijladen van de opgewekte zonne-energie, als je verbruik kleiner is dan de productie.

Deze instelling kan gebruikt worden om tijdens de donkere winterperiode je batterij één of meerdere malen op te laden met energie van het net. Op die manier zakt het energieniveau in je batterij niet te ver onder 10%. Je kan deze instelling eveneens gebruiken om de ochtend- en/of avondpieken op te vangen. Hierdoor hoef je minder impact te ondervinden van het capaciteitstarief. Je kan meer lezen over het capaciteitstarief in onze blog.

Wanneer is professioneel onderhoud nodig?

Over het algemeen is er dus zelden een professioneel onderhoud nodig van je zonnepanelen en thuisbatterij. Wanneer moet je je batterij dan wel laten nakijken? Als je merkt dat er iets mis is met de werking, je kan dit zien in je app of aan de hand van de lampjes op je thuisbatterij. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker deze blog.

In die gevallen neem je best contact met ons op. Wij zorgen er dan voor dat je installatie wordt nagekeken door gecertificeerde technici.

Tot slot:

Twijfel je of de installatie van een thuisbatterij interessant is in jouw situatie of wil je graag een thuisbatterij kopen? Contacteer ons dan zeker voor meer informatie. Wij hebben thuisbatterijen met verschillende opslagcapaciteit, beginnende van 7 kWh. Wil je meer weten over thuisbatterijen? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.