Welke thuisbatterij is de beste keuze voor jouw zonnepanelen in 2024? Wij vergelijken ze.

Welke thuisbatterij is de beste keuze voor jouw zonnepanelen in 2024? Wij vergelijken ze.
Date15.10.2024
AuthorFloor Boeckx

Nu steeds meer mensen met zonnepanelen overschakelen naar de digitale meter, groeit de interesse in thuisbatterijen. Maar welke thuisbatterij is het beste voor jouw situatie? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen en bespreken we de belangrijkste variabelen, zoals capaciteit, kosten en terugverdientijd. Ook laten we zien hoe je jouw investering kunt optimaliseren met een Energy Management System (EMS).

Artikeloverzicht:

  1. Waarom heb je een thuisbatterij nodig in 2024?
  2. Hoe werken zonnepanelen en thuisbatterijen samen?
  3. Welke capaciteit thuisbatterij past bij jouw energieverbruik?
  4. Wat kost een thuisbatterij en hoe snel verdien je deze terug?
  5. Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
  6. Wat zijn de technische vereisten voor de installatie van een thuisbatterij?
  7. Voeg een EMS toe en haal het meeste uit je thuisbatterij
  8. De belangrijkste punten op een rij
  9. Veelgestelde vragen

Waarom heb je een thuisbatterij nodig in 2024?

Nu mensen met zonnepanelen verplicht overschakelen naar een digitale meter, komt de vraag naar een thuisbatterij steeds vaker voor. Een thuisbatterij stelt je in staat om de overtollige zonne-energie op te slaan en deze te gebruiken wanneer je zonnepanelen geen stroom leveren. Dit biedt enkele belangrijke voordelen:

  • Onafhankelijkheid van het energienet: Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van prijsschommelingen en piektarieven.
  • Kostenbesparing: Door je zelf opgewekte energie te gebruiken, vermijd je het afnemen van dure stroom van het net.
  • Optimale benutting van zonne-energie: In plaats van je overtollige energie goedkoop terug te leveren aan het net, kun je deze optimaal zelf gebruiken.

Wil je graag meer weten over de voordelen van een thuisbatterij, lees dan zeker deze blog.

Hoe werken zonnepanelen en thuisbatterijen samen?

Zonnepanelen met een thuisbatterij vormen samen een krachtig systeem. Zonnepanelen produceren overdag energie, maar vaak verbruik je de meeste energie ’s avonds, wanneer de zon niet langer schijnt. Met een thuisbatterij sla je overtollige stroom van je zonnepanelen op om later te gebruiken. Dit verhoogt je onafhankelijkheid en maximaliseert het rendement van je zonnepanelen.

Door deze combinatie te gebruiken, ben je beter beschermd tegen stijgende energiekosten en profiteer je optimaal van de opbrengst van je zonnepanelen. Een thuisbatterij maakt je leven met andere woorden een stuk gemakkelijker.

Waar je wel op moet letten als je al zonnepanelen hebt, is dat je een thuisbatterij koopt die compatibel is met de omvormer van je zonnepanelen. Er zijn namelijk verschillende merken zonnepanelen en die zijn op hun beurt compatibel met verschillende merken van thuisbatterijen. De thuisbatterij die wij bieden is compatibel met de meeste, zelfs alle merken van omvormers.

Welke capaciteit thuisbatterij past bij jouw energieverbruik?

De capaciteit van een thuisbatterij wil eigenlijk letterlijk zeggen hoeveel energie jouw thuisbatterij kan opslaan. Die capaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De juiste opslagcapaciteit kiezen, hangt af van jouw specifieke energiebehoeften en de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Hoe kies je dan de beste batterij voor jouw thuis? We geven enkele handvaten mee:

  • Kleine huishoudens: een capaciteit van 5 kWh - 7 kWh is voldoende voor huishoudens met een laag energieverbruik en een kleinere zonne-installatie. Concreet spreken we over een installatie van 8 tot 10 panelen en een jaarverbruik van ongeveer 2500-3500 kWh.
  • Gemiddelde huishoudens: Een batterij met een capaciteit van 8 kWh - 14 kWh past goed bij een gemiddeld energieverbruik. Concreet spreken we over een installatie van 14 tot 18 panelen en een jaarverbruik van ongeveer 4000-6000 kWh.
  • Grote huishoudens: Bij een groot verbruik is een batterij van 15 kWh en meer vaak de beste keuze. Concreet spreken we over een installatie van 20 tot 30 panelen en een jaarverbruik van ongeveer 6500-10000 kWh.

Het is belangrijk om een batterijcapaciteit te kiezen die aansluit bij je dagelijkse energieverbruik, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je zelf opgewekte energie. Om de beste thuisbatterij voor jouw situatie te kiezen, moet je rekening houden met de capaciteit, compatibiliteit met jouw zonnepanelen en je budget. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoeveel energie wekken mijn zonnepanelen op? (Dit hangt samen met het vermogen van je zonnepanelen).
  • Wat is mijn dagelijks energieverbruik?

Het antwoord op deze vragen helpt je de juiste keuze te maken en het meeste uit je investering te halen. Als je het in Keulen hoort donderen bij deze vragen, neem dan zeker contact met ons op. Onze Svea-adviseurs helpen je graag verder.

Wat kost een thuisbatterij en hoe snel verdien je deze terug?

De kosten van een thuisbatterij variëren, afhankelijk van de capaciteit en het merk. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €7.000 en €8.000. De terugverdientijd is meestal rond de 8 jaar, afhankelijk van je energieverbruik en of er subsidies beschikbaar zijn. In België zijn er momenteel helaas geen subsidies meer voor de installatie van een thuisbatterij.

De thuisbatterij prijzen zijn daarnaast enorm afhankelijk van welke capaciteit voor jou het meest geschikt is. Een batterij met een hogere capaciteit is natuurlijk duurder. Maar als je een hoger energieverbruik hebt, kan het dat je die ook even snel hebt terugverdiend als een goedkopere batterij.

Tenslotte kan je door een Energie Management Systeem (EMS) toe te voegen aan je installatie, je thuisbatterij zelfs nog meer optimaliseren. Met een EMS zorg je namelijk voor een optimaal gebruik van je batterij en van je zonne-energie. Wil je graag meer weten over een EMS, neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Nu je de terugverdientijd van een thuisbatterij kent, is het ook handig om te weten hoe lang een thuisbatterij meegaat. De levensduur van een thuisbatterij wordt voornamelijk bepaald door het aantal laadcycli en de zorg waarmee de batterij wordt beheerd. Lithium-ion batterijen, zoals de batterijen die wij aanbieden, gaan zeker tot 15 jaar mee. Wij bieden zelfs een productgarantie van 15 jaar. Als je je batterij goed onderhoudt, kan je die levensduur zelfs nog verlengen. Wil je weten hoe je dat net doet? Hou dan zeker onze blog in de gaten.

Het is namelijk belangrijk om de batterij goed te onderhouden en regelmatig te controleren om de levensduur van je thuisbatterij te verlengen. Gelukkig bieden wij al onze klanten een handleiding die duidelijk uitlegt hoe ze dit net moeten doen.

Er zijn ook batterijen met een levensduur van 20 jaar, maar die zijn een pak duurder dan de batterijen die wij aanbieden.

Wat zijn de technische vereisten voor de installatie van een thuisbatterij?

Tenslotte moet je bij de installatie van een thuisbatterij moet je rekening houden met enkele technische vereisten:

  • Ruimte en ventilatie: Zorg voor een goed geventileerde, koele ruimte voor de installatie van de batterij.
  • Professionele installatie: Het is belangrijk dat de installatie door een erkende installateur wordt uitgevoerd om de veiligheid en optimale werking te garanderen.

Svea Solar biedt professionele installatie en monitoring, zodat je thuisbatterij altijd optimaal presteert.

Voeg een EMS toe en haal het meeste uit je thuisbatterij

We haalden het al eerder in dit artikel aan, maar denk zeker ook na over een EMS. Een Energy Management System (EMS) is een slimme oplossing voor het efficiënt beheren van je energieverbruik. Het EMS van Svea Solar zorgt ervoor dat je batterij optimaal wordt opgeladen en ontladen, wat de levensduur verlengt en je energiekosten verlaagt. De voordelen zijn:

  • Maximale efficiëntie: Je batterij wordt altijd op het juiste moment gebruikt.
  • Lange levensduur: Het EMS voorkomt overbelasting en verlengt de levensduur van de batterij.
  • Naadloze integratie: Het EMS werkt naadloos samen met jouw zonnepanelen en batterij voor een geoptimaliseerd systeem.

Wil je graag meer weten over een EMS, neem dan snel een kijkje op deze pagina.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Een thuisbatterij helpt je energie op te slaan en onafhankelijker te worden van het energienet.
  • Kies een batterijcapaciteit die past bij jouw energieverbruik en zonnepaneleninstallatie.
  • De terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar.
  • Een EMS zorgt voor optimaal energiebeheer en verlengt de levensduur van je batterij.
  • Zorg voor een goede omvormer en laat de installatie uitvoeren door een erkende installateur.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij van Svea Solar

  • Hoeveel energie kan de thuisbatterij opslaan?

Dit hangt af van de capaciteit die je kiest. Onze batterijen variëren van 7 kWh tot meer dan 14 kWh.

  • Kan ik mijn energieverbruik volledig afdekken met een thuisbatterij?

Dit is mogelijk, mits enkele voorwaarden. Je hebt een zeer grote batterij nodig om de wintermaanden te overbruggen alsook bijkomende aanpassingen aan je elektriciteitskast. Gezien de hoge investeringskost raden wij dit niet aan en verkopen wij deze oplossingen ook niet. Lees onze blog over off-grid gaan.

  • Hoe lang gaat de thuisbatterij mee?

Met de juiste zorg kan een thuisbatterij gemakkelijk 10 tot 15 jaar meegaan. Onze thuisbatterijen hebben een productgarantie van 15 jaar.

  • Wat is de rol van een omvormer bij een thuisbatterij?

Een omvormer is essentieel voor de werking van je zonnepanelen en thuisbatterij. De omvormer zet de opgewekte energie van je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor je thuisbatterij. Zonder een efficiënte omvormer kun je niet optimaal profiteren van je thuisbatterij.

Kies daarom altijd een omvormer die compatibel is met je batterij en zonne-energiesysteem.