Maximaliseer je zonne-energie: wat met overproductie

Maximaliseer je zonne-energie: wat met overproductie

Met de opkomst van zonne-energie wekken veel huishoudens nu hun eigen groene stroom op. Met zonnepanelen op je dak kun je profiteren van de energie die de zon gratis levert.

Maar wat gebeurt er als je zonnepanelen meer energie produceren dan je nodig hebt? In dit artikel leggen we uit wat overproductie is en hoe je deze optimaal kunt benutten.

Wat is overproductie?

Overproductie gebeurt wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je op dat moment verbruikt. Dit komt vooral voor op zonnige dagen, wanneer je veel zonne-energie produceert en je huishoudelijke apparaten maar een fractie van de opgewekte stroom gebruiken. Die overtollige energie moet natuurlijk ergens naartoe.

Terugleveren aan het net

Een veelgebruikte oplossing voor overproductie is die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

In Vlaanderen ontvang je hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding is doorgaans lager dan het tarief dat je betaalt voor afgenomen elektriciteit, maar het kan nog steeds een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening.

Het is belangrijk om de voorwaarden van je energieleverancier goed te bekijken, aangezien de tarieven en voorwaarden voor teruglevering kunnen variëren.

In Wallonië hebben mensen die al zonnepanelen hadden voorlopig nog steeds het principe van de terugdraaiende meter. Dat wil zeggen dat wanneer je energie op het net zet, je energiemeter terugdraait. Je teruggeleverde energie is met andere woorden evenveel waard als de energie die je van het net haalt.

Mensen die zonnepanelen willen laten installeren moeten verplicht een digitale meter installeren. Voor hen is de situatie dezelfde als in Vlaanderen.

Voor mensen in Brussel is de regeling nog anders. Zij krijgen “groenestroomcertificaten” voor alle energie die ze terug op het net zetten. Die certificaten kunnen ze later verkopen aan bedrijven en andere entiteiten.

Hoe dat net in zijn werk gaat, kan je lezen in deze blog.

De voordelen van een thuisbatterij

Een efficiëntere manier om met overproductie om te gaan, is door een thuisbatterij te installeren. Thuisbatterijen slaan overtollige energie op, zodat je deze kunt gebruiken wanneer je zonnepanelen geen stroom produceren, bijvoorbeeld ’s nachts of op bewolkte dagen.

Integratie met andere energie-oplossingen

Een thuisbatterij werkt het best in combinatie met andere duurzame energie-oplossingen, zoals een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Door je eigen zonne-energie te gebruiken om je auto op te laden, verlaag je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog verder.

Er zijn zelfs energie management systemen op de markt die bekijken wanneer je best aan het net terugleverd of wanneer je beter je auto of batterij oplaadt met je overtollige energie.

Overproductie is dus geen verloren kost?

Overproductie moet je dus zeker niet zien als een verloren kost. Het zelfs biedt kansen om nog duurzamer en kostenefficiënter te leven.

Investeer je bovendien in een thuisbatterij, dan kan je deze overtollige energie nog optimaler benutten en je energierekening verlagen. Bovendien draagt het bij aan een stabieler en duurzamer elektriciteitsnet.

Blijf onze blog volgen voor meer tips en informatie over hoe je je energiebeheer kunt verbeteren en optimaal kunt profiteren van je zonne-energiesysteem.