Wat is het verschil tussen kWh en kWp?

Wat is het verschil tussen kWh en kWp?

We merken vaak dat termen zoals kilowattuur (kWh) en kilowattpiek (kWp) wel eens door elkaar worden gehaald. Hoewel ze beiden worden gebruikt wanneer we het hebben over zonnepanelen en energieverbruik, betekenen ze heel verschillende dingen. Heb jij je wel al eens afgevraagd wat nu net het verschil is tussen deze waarden? Wel, in deze blog zetten we het allemaal even op een rijtje voor je.

Wat is kWp?

kWp staat voor kilowattpiek, dit verwijst naar het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden, of het piekvermogen. Denk hierbij aan een zonnige dag zonder wolken, waarbij de zon loodrecht op het paneel schijnt. Wat er hier wordt opgewekt, het vermogen, wordt gemeten in kilowatt (kW). Een zonnepaneel met een vermogen van 1 kWp kan theoretisch 1 kW aan elektriciteit opwekken onder perfecte omstandigheden.

Wat is kWh?

Wat is kWh dan, wel kWh staat voor kilowattuur en dit is een waarde voor energieverbruik of -productie over tijd. Eén kWh is de hoeveelheid energie die je verbruikt als je een apparaat van 1 kW een uur lang gebruikt. Bijvoorbeeld, als je een waterkoker van 1 kW een uur lang aanzet, heb je 1 kWh aan energie verbruikt. In het geval van zonnepanelen, geeft kWh aan hoeveel energie je systeem daadwerkelijk heeft opgewekt over een bepaalde periode.

Waarom is het verschil belangrijk?

Naast het feit dat de twee waarden twee totaal verschillende dingen benoemen, is het begrijpen van het verschil tussen kWp en kWh belangrijk bij het kiezen van zonnepanelen en het inschatten van je energieverbruik. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Capaciteit en productie: kWp geeft aan hoe krachtig je zonnepaneel is onder ideale omstandigheden. Hoe hoger de kWp, hoe meer energie je paneel kan produceren. Maar dit betekent niet automatisch dat je altijd die hoeveelheid energie krijgt. Dit hangt af van factoren zoals het weer, de tijd van het jaar, en de plaatsing van je panelen.
  • Werkelijke energie-opbrengst: kWh vertelt je hoeveel energie je zonnepanelen daadwerkelijk hebben opgewekt in een specifieke periode. Dit is belangrijk om te weten hoeveel van je energiebehoefte door je zonnepanelen wordt gedekt en hoeveel je nog van het net moet halen.
  • Kostenbesparing: Door te weten hoeveel kWh je zonnepanelen produceren, kun je berekenen hoeveel geld je bespaart op je energierekening. Dit helpt je ook om de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen te berekenen.

Een praktisch voorbeeld

Stel je hebt een zonnepaneelsysteem met een capaciteit van 4 kWp. Op een heldere zomerdag zou dit systeem theoretisch 4 kW per uur kunnen opwekken. Als de zon 5 uur per dag optimaal schijnt, zou je systeem 20 kWh (4 kW x 5 uur) aan energie opwekken. Natuurlijk, in de praktijk zal dit variëren door factoren zoals bewolking en schaduw.

Dus?

kWh en kWp zijn niet hetzelfde, maar zijn toch verbonden met elkaar. Begrijpen wat kWh en kWp betekenen, helpt je om beter te plannen en beslissingen te nemen die zowel goed zijn voor je portemonnee als voor het milieu. Heb je nog vragen? Onze experten staan klaar om je te helpen!