Hoe vraag ik mijn premie of groenestroomcertificaten aan?

Hoe vraag ik mijn premie of groenestroomcertificaten aan?

Hoe vraag ik mijn premie aan?

In een vorige blog rond premies voor zonnepanelen bespraken we al de verschillende premies die je in België kan aanvragen voor het installeren van zonnepanelen. Nu je een duidelijk overzicht hebt van de verschillende premies, kan de aanvraag worden opgestart… Maar hoe begin je daar net aan? In deze blog loodsen we je door de stappen om een premie aan te vragen voor je zonnepanelen. Heb je net zonnepanelen geïnstalleerd? Lees dan zeker verder!

Zit je op het einde van dit artikel toch nog met vragen? Contacteer dan gerust één van onze Svea-experten, zij helpen je graag verder.

Groenestroomcertificaten in Brussel

Woon je in Brussel, dan heb je geen recht op een premie, maar wel op groenestroomcertificaten of GSC. Die GSC kan je verkopen aan ondernemingen in het Brusselse Gewest. Maar hoe je die certificaten net kan bekomen en verkopen, dat leggen we uit in het stappenplan hieronder.

Stap 1: Registreer je AREI bij Brugel

Nadat je zonnepanelen en groene meter geïnstalleerd zijn, vindt er een AREI-keuring plaats. Wanneer die keuring goedgekeurd is, kan je je registreren bij Brugel. Je hebt hiervoor de documenten nodig die je krijgt na de AREI-keuring.

Stap 2: Productie-index doorgeven aan SIBELGA

Van zodra Brugel alles heeft geregistreerd kan je je Productie-index (de energie die jouw zonnepanelen hebben geproduceerd) doorgeven op het platform van Sibelga. Je kan dit tot 4 keer per jaar doen. Je moet hierbij ook een foto van je groene meter sturen ter confirmatie.

Stap 3: Ontvangen van Groenestroomcertificaten

Van zodra SIBELGA jouw gegevens heeft gecheckt, geven zij alles door aan Brugel. Brugel berekent dan op basis van jouw productie hoeveel GSC je in ontvangst mag nemen. Die GSC kan je raadplegen op de site van Brugel.

Stap 4: Verkopen van jouw groenestroomcertificaten 

Nu je je GSC hebt, kan je op het platform van Brugel bekijken welke ondernemingen jouw CSG zouden willen kopen. Je kan hen dan ook contacteren om een offerte op te vragen. Wanneer je overeenkomt over de prijs en andere verkoopvoorwaarden, kan je jouw CSG verkopen. Op die manier verdien je een mooi bedrag door jouw investering in het milieu.  

Is het je na dit stappenplan nog steeds niet helemaal duidelijk hoe alles in zijn werk gaat? Neem dan een kijkje op de site van Brugel.


Je premie voor zonnepanelen aanvragen in Vlaanderen

Tot eind 2023 had je nog recht op een premie voor zonnepanelen in Vlaanderen. Werden je panelen geïnstalleerd en gekeurd in 2023, maar ben je niet meer zeker van de vereisten voor de aanvraag van een premie voor zonnepanelen? In ons vorig blogbericht lijstten we ze even voor je op, lees dat dus gerust even na. We bespreken hieronder de aanvraag voor een premie voor zonnepanelen via een overzichtelijk stappenplan.

Stap 1: Meld je zonnepanelen aan

Na de installatie van je zonnepanelen volgt een AREI-keuring. Wanneer deze goedgekeurd is en je hebt alle documenten ontvangen, kan je jouw zonnepanelen registeren bij Fluvius. Daarvoor heb je onder meer je EAN-code, de AREI-keuringsdocumenten en het gelijkvormigheidsattest nodig.  Wij bezorgen jou al die documenten na de keuring van je installatie. Deze registratie moet drie maanden na de keuring aangevraagd worden.

Alle vereisten en de link naar het aanmeldingsformulier vind je op de website van netbeheerder Fluvius.

Stap 2: Nog geen digitale meter?

Heb je nog geen digitale meter? Dan moet je deze nog aanvragen na de aanmelding van je zonne-installatie. Zonder digitale meter heb je helaas geen recht op een premie. De aanvraag voor een digitale meter dien je te doen binnen drie maanden na de aanmelding van je zonne-installatie.

Fluvius zal je contacteren voor een installatiedatum. Je kan je premie-aanvraag pas vervolledigen nadat een digitale meter is geplaatst.

Stap 3: Bevestiging van Fluvius

Eens je zonnepanelen geregistreerd zijn, krijg je schriftelijke bevestiging van Fluvius. In die bevestiging staat ook het installatienummer van je zonnepanelen. Dat G-nummer heb je nodig als je je premie aanvraagt.

Let op: Fluvius heeft momenteel lange wachttijden, maar geen zorgen: jouw premie wordt berekend op de datum van indienstname (de datum van de AREI-keuring).

Stap 4: Vraag je premie aan

Nu je je installatienummer hebt, kan je je premie-aanvraag opstarten via Fluvius. Zoals hierboven al vermeld, bepaalt de datum van indienstname van je installatie (= de datum van de AREI-keuring) je premiebedrag en -voorwaarden.

Wil je nog meer info? Fluvius lijstte de meest voorkomende vragen rond premie-aanvragen op in de sectie ‘Veelgestelde vragen’. Je kan ook altijd bellen naar hun infolijn: 078 35 35 34 (zonaal tarief), van maandag tot vrijdag (8.00 – 20.00) en op zaterdag van 9.00 tot 13.00.

De premie voor thuisbatterijen is helaas vervallen op 31 maart 2023, heb je al een batterij die gekeurd is en wil je daar toch graag nog meer info over? Aarzel dan niet om 1 van onze Svea-experten te contacteren.

Premies in Wallonië?

Woon je in Wallonië, dan heb je geen recht op premies of groenestroomcertificaten.

Ben je na het lezen van deze blog helemaal overtuigd van zonne-energie? Neem dan snel contact op met 1 van onze Svea-experten om te bekijken welke zonne-oplossing we jou kunnen bieden.