Hoe verandert de wetgeving voor zonnepanelen in 2024?

Hoe verandert de wetgeving voor zonnepanelen in 2024?

Met het einde van 2023 in zicht, kijken veel mensen al naar wat 2024 zal brengen. Ook voor zonne-installaties zijn er een aantal veranderingen op komst. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Zo heeft de Waalse overheid beslist dat de terugdraaiende teller in 2024 wordt afgeschaft. In Vlaanderen worden de premies voor zonnepanelen dan weer herbekeken. Zie je met alle veranderingen door de bomen het bos niet meer? Lees dan zeker verder! In dit blogartikel leggen we uit wat er net verandert voor de verschillende regio’s in België.

Veranderingen voor zonnepanelen in Vlaanderen:

In het begin van 2023 kondigde de overheid al aan dat de premies voor thuisbatterijen in Vlaanderen zouden wegvallen. De premie voor zonnepanelen zou nog t.e.m. 2024 doorlopen. Helaas werd in september al gecommuniceerd dat ook die premie in december 2023 zou vervallen.

In Vlaanderen maak je vanaf 2024 met andere woorden geen aanspraak meer op premies voor zonnepanelen of thuisbatterijen. Verder zal de digitale meter ook verplicht worden vanaf 2025. Mensen die al eerder zonnepanelen lieten installeren en nu nog altijd genieten van een terugdraaiende meter, zullen tegen het einde van 2025 ook moeten overschakelen.

Zal het hierdoor meer rendabel worden om een thuisbatterij te installeren? Die vraag beantwoorden we in een ander artikel.

De BTW-tarieven voor zonnepanelen en een thuisbatterij veranderen ook in 2024. Voor woningen jonger dan 10 jaar betaal je opnieuw 21% BTW. Is je woning ouder dan 10 jaar dan betaal je slechts 6% BTW.

Veranderingen voor zonnepanelen in Wallonië:

Ook voor Wallonië zal er een heleboel veranderen in 2024. Inwoners die voor 31 december 2023 zonnepanelen hebben laten plaatsen, kunnen nog tot 2030 genieten van het principe in de terugdraaiende teller. Plaats je zonnepanelen in 2024, dan kan je echter niet meer genieten van het principe van de terugdraaiende teller. De overheid besliste dat inwoners in Wallonië vanaf 2024 verplicht moeten overstappen naar een digitale meter. Deze overstap is niet gratis maar kost voor elke inwoner ongeveer 160 euro excl. BTW.

Net zoals in Vlaanderen zullen inwoners in Wallonië hun overtollige energie moeten verkopen aan het net, hetzij aan een lager tarief dan de prijs die ze betalen om energie van het net te halen. Het prosumententarief dat mensen met zonnepanelen jaarlijks moesten betalen, valt hiermee wel weg.

De overheid wil met deze regulering ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk energie verbruiken op het moment dat ze het zelf opwekken, om zo het net zo weinig mogelijk te belasten. Een thuisbatterij kan hierin ook voordelig worden.

De BTW-tarieven voor zonnepanelen en een thuisbatterij veranderen in Wallonië ook in 2024. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6% BTW. Is je woning jonger, dan betaal je 21% BTW.

Veranderingen voor zonnepanelen in Brussel:

Voor Brussel verandert er niets in 2024. De regeling met groene stroomcertificaten blijft tellen. Hoe dit net in zijn werk gaat, kan je lezen in dit artikel.

Tenslotte: wat met laadpalen?

De voordelen omtrent laadpalen zijn beslist op federaal niveau, dit wil zeggen dat deze voordelen voor heel België geldig zijn.

Als je momenteel een laadpaal laat installeren, kan je tot het einde van 2024 genieten van een belastingvermindering op het totale belastbare bedrag. Dit bedrag kan oplopen tot 1750 euro per laadstation.

Om aanspraak te maken op deze belastingvermindering moet je laadstation wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Het laadpunt moet:

  • in de onmiddellijke omgeving van uw woning worden geplaatst,
  • een intelligent laadstation zijn, (Dit wil zeggen dat je de laadtijd en het laadvermogen moet kunnen instellen met een energiebeheerssysteem.)
  • enkel groene stroom gebruiken,
  • goedgekeurd zijn door een erkende keuringsorganisatie.

Je kan al deze informatie raadplegen op de website van FOD financiën.

Koop je een laadpaal bij Svea Solar, dan kan je er al vanuit gaan dat jouw laadpunt zal voldoen aan alle bovenstaande vereisten. Voor meer informatie kan je altijd onze Svea-experten contacteren.

Zijn zonnepanelen dan nog interessant?

Na het lezen van deze blog vraag je je misschien af of het dan nog steeds interessant is om zonnepanelen te installeren nu de digitale meter een feit is. Het korte antwoord op die vraag? Ja natuurlijk! Zonnepanelen blijven voordelig en een goede keuze voor een duurzame toekomst.

Wil je graag weten waarom precies? Lees dan zeker dit artikel!

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Aarzel dan niet om één van onze Svea-experten te contacteren!