Zijn zonnepanelen nog interessant met een digitale meter?

Zijn zonnepanelen nog interessant met een digitale meter?

Zonnepanelen zijn al een tijdje een populaire keuze voor gezinnen in België. Maar met de opkomst van digitale meters rijst de vraag: “Is het nog steeds de moeite om zonnepanelen te installeren?” In deze blog zullen we de voordelen van zonnepanelen in het licht van de digitale meter onder de loep nemen. Maar om al op de bovenstaande vraag te antwoorden, natuurlijk zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering.

De digitale meter in België

De digitale meter is een modernere variant van de traditionele elektriciteitsmeter die tot nu toe in elk huis in België hing. Met een digitale meter willen de netbeheerder en de energieleveranciers het energieverbruik nauwkeuriger meten. In België worden digitale meters sinds enige tijd geïnstalleerd. Hoewel sommige huishoudens bezorgd zijn over de impact van digitale meters op hun investering in zonnepanelen, zijn er nog steeds overtuigende redenen om te kiezen voor zonne-energie.

Voordelen van zonnepanelen met een digitale meter

Eigen consumptie van opgewekte energie

Met zonnepanelen kun je nog steeds even veel profiteren van je duurzaam geproduceerde energie. Dit vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en kan je energierekening aanzienlijk verlagen. Daar zal niet snel verandering in komen. Voorheen draaide de meter terug wanneer je meer energie produceerde dan je op dat moment gebruikte, dat zal niet langer het geval zijn. Je krijgt wel nog altijd een kleine vergoeding voor de energie die je terug op het net zet. Momenteel krijg je ongeveer 0,51 € per kWh opgewekte energie.

Energiedelen

Hoewel je inderdaad een vergoeding krijgt voor de energie die je terug op het net zet, is deze vergoeding aan de lage kant. Je kan daarom sinds januari 2023 er ook voor kiezen om aan energiedelen te doen. Maar wat is dat net?

Laten we een voorbeeld van een gezin met enkel zonnepanelen nemen. Zij wekken op een zonnige dag in juni meer energie op dan ze nodig hebben. In plaats van deze overtollige energie verloren te laten gaan, kunnen ze deze verkopen, niet aan het net zoals voordien, maar aan buren, kennissen, vrienden, familie,…

Jij wordt met andere woorden energieproducent en jouw buren, familie, vrienden, kennissen,… kopen jouw opgewekte energie over. Klinkt goed, toch? De prijs van jouw energie kan je helemaal zelf overeenkomen. Je bepaalt dus zelf wat je er aan verdient. Ben je benieuwd hoe dit net in zijn werk gaat? Lees dan zeker onze blog over energiedelen!

Duurzame Investering op Lange Termijn

Zonnepanelen blijven een duurzame investering op lange termijn. Hoewel de initiële kosten misschien een drempel lijken, bieden zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijk rendement over de levensduur. Je zal niet alleen besparen op je energierekening, maar ook bijdragen aan de vermindering van je ecologische voetafdruk.

Waardestijging van de Woning

Een woning met zonnepanelen heeft vaak een hogere marktwaarde. Potentiële kopers worden aangetrokken door de belofte van lagere energiekosten en duurzaam wonen. Dit kan voordelig zijn als je in de toekomst je woning wilt verkopen.

Overheidssteun en Premies

België blijft tot 2023 stimuleringsmaatregelen bieden voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen. Hoewel deze premies niet meer geldig zijn voor mensen die in 2024 kiezen voor een zonne-energie-oplossing, kan je nog altijd rekenen op een renteloze lening voor groene energie om de installatie van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

En dus?

Hoewel de introductie van digitale meters zeker een verandering met zich meebrengt, blijven zonnepanelen een rendabele keuze. De voordelen van zelfconsumptie, energiedelen, duurzame investeringen, waardestijging van de woning en overheidssteun wegen nog steeds ruimschoots op tegen eventuele zorgen over de digitale meter.

Heb je nog vragen over zonnepanelen? Onze Svea-experten staan je graag te woord! Je kan ook altijd een vrijblijvende simulatie opmaken via onze zonne-calculator. Zo zie je meteen wat jouw dak kan opbrengen.