Alles over de terugverdientijd van zonnepanelen

Alles over de terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een winstgevende investering. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de aanschaf en installatie daarvan om er vervolgens jarenlang geld mee te besparen op je energierekening. Maar na hoeveel tijd heb je je investering in zonnepanelen terugverdiend? Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Wat betekent terugverdientijd?

De terugverdientijd van zonnepanelen verwijst naar de tijd die je nodig hebt om winst te maken op je oorspronkelijke investering. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de installatie en aankoop van je systeem, waarna je gebruik maakt van eigen opgewekte zonne-energie. Je gebruikt hierdoor minder stroom van je netbeheerder en daarom gaan je elektriciteitskosten omlaag. Na verloop van tijd zal je op een punt komen dat al die besparingen op je factuur gelijk zijn aan de kosten die je hebt gemaakt bij de aankoop van je systeem. Dat punt noemen we dan de terugverdientijd.

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen, namelijk:

  • De kosten van je zonnesysteem
  • De actuele stroomprijs van je leverancier
  • De grootte van je zonnesysteem
  • Het aantal zonuren, de ligging van je zonnesysteem
  • De hellingshoek
  • De levensduur van je zonnepanelen en omvormer
  • Het vermogen van je zonnepanelen

Al deze factoren samen bepalen de terugverdientijd van zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd is nu gemiddeld 7 tot 8 jaar , omdat de energieprijzen de laatste jaren enorm gestegen zijn.

De 7 tot 8 jaar houdt ook rekening met de toevoeging van een thuisbatterij. Of een thuisbatterij nuttig is voor jou, dat kan je bespreken met één van onze Svea-experten.

Voorbeeld berekening terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de hierboven benoemde factoren. Onderstaande formule kun je gebruiken om eenvoudig de terugverdientijd van jouw zonnesysteem te gebruiken:

Terugverdientijd (in jaren) = (Totale kosten van het zonnepaneelsysteem) / (Jaarlijkse besparing op elektriciteitskosten)

In deze formule houden we geen rekening mee met eventuele subsidies waarvan je gebruik kan maken. Indien je daarvoor in aanmerking komt, verkort dat de terugverdientijd. Je kan dan toch nog van de formule gebruik maken. Verminder de ontvangen subsidies van de kosten van je zonnesysteem en de formule klopt weer.

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnesysteem

Ben je benieuwd hoe je de terugverdientijd in jouw specifieke situatie berekent? Gebruik dan onze handige zonnecalculator. Deze tool berekent aan de hand van satellietbeelden van Google Maps hoeveel zonnepanelen er op het dak van jouw huis passen. Deze tool houdt rekening met het vermogen van de panelen die je kiest, de ligging van je zonnesysteem en de levensduur van je panelen. In de samenvatting van de tool zie je de terugverdientijd van jouw zonnesysteem, zodat jij kunt beoordelen of je deze investering de moeite waard vindt.

Ga naar de zonnecalculator.

De zonnecalculator geeft je wel enkel een globale schatting. Het is altijd mogelijk dat je graag minder panelen hebt, je een thuisbatterij wil toevoegen,… Wil je daarom echt graag een persoonlijke calculatie? Contacteer dan één van onze Svea-experten. Zij maken graag de berekening voor je en nemen daar alle variabelen in mee.