Tips voor na de installatie van je zonnepanelen en/of thuisbatterij

Tips voor na de installatie van je zonnepanelen en/of thuisbatterij
Date14.08.2023
AuthorSvea Solar

Je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, gefeliciteerd! Je wekt nu je eigen groene energie op. En wat nu? Er zijn nog een aantal tips waarmee je rekening moet houden. We zetten ze in deze blog op een rijtje.

AREI-keuring

Wanneer je een aanpassing doet aan je elektrische installatie, moet dit gekeurd worden door een externe, erkende organisatie. Tijdens de keuring wordt nagegaan of je elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, vandaar de naam AREI-keuring.

Je hoeft dit niet zelf te regelen. Wij zorgen ervoor dat jouw installatie zo snel mogelijk gekeurd wordt. Vanaf dat je zonnepanelen op je dak liggen, contacteren wij ACEG. Zij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een AREI-keuring in te plannen. Je hoeft verder niets te doen, wij geven hen al de informatie die ze nodig hebben voor de keuring.

Aanmelden bij de netbeheerder:

Na de AREI-keuring van je zonnepanelen, moeten ze aangemeld worden bij de netbeheerder, in Vlaanderen is dat Fluvius. Je kan dit doen via hun website. Je krijgt hiervoor van ons al de nodige documenten nadat je installatie goedgekeurd is en natuurlijk wanneer de factuur werd betaald. Koos je ook voor een thuisbatterij? Dan moet je deze ook aanmelden bij de netbeheerder. Ook dit kan via de website van Fluvius.

Premies voor zonnepanelen

De premies voor thuisbatterijen en zonnepanelen werden helaas afgeschaft in 2023. Je kan wel nog altijd een renteloze lening voor groene energie aanvragen. Meer hierover vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Zijn je panelen geïnstalleerd en gekeurd in 2023? Dan heb je misschien toch nog recht op een premie. Je moet je die ten laatste drie maanden na de keuring van je installatie aanvragen. Wanneer je je zonne-installatie hebt aangemeld bij Fluvius, ontvang je van hen een ‘G-nummer’. Dit nummer heb je nodig om een premie aan te vragen. Weet je niet zeker of je recht hebt op een premie? Lees dan zeker deze blog.

Je energieleverancier

Je moet je energieleverancier niet op de hoogte brengen van het feit dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. De netbeheerder zal je energieleverancier hiervan op de hoogte brengen.

Nu je zonnepanelen hebt, zal je wel veel minder energie verbruiken dan ervoor. Je kan dus wel contact opnemen met je energieleverancier om je maandelijks voorschot te verlagen. Je zal namelijk minder energie van het net afnemen.

En wat met de energie die je terug op het net zet? Daar krijg je een kleine vergoeding voor, het injectietarief. Hiervoor heb je wel een injectiecontract nodig. Dit gebeurt normaal automatisch bij je eigen energieleverancier, maar je kan zeker kijken naar andere leveranciers om te zien waar je de beste voorwaarden krijgt.

Brandverzekering

Moet je een extra brandverzekering afsluiten voor je zonne-installatie? Zonnepanelen betekenen een aanpassing aan je elektrische installatie. Om te vermijden dat je onverzekerd bent, geef je best je zonnepanelen aan bij je brandverzekering. Geen zorgen dit wil niet per se zeggen dat je premie de hoogte in zal gaan. Informeer je bij je verzekeraar.

Je kan ook preventief een signalisatie bij je meter plakken die aangeeft dat je zonnepanelen hebt.

Onderhoud

Zonnepanelen onderhouden is vrij simpel. Omdat er geen bewegende delen in je installatie zitten, hebben ze namelijk weinig onderhoud nodig. Ook schoonmaken is niet zo moeilijk. Je hoeft ze nauwelijks schoon te maken: het weer (de regen) in België doet dat voor jou. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan kan het zijn dat je zonnepanelen na een tijdje toch vuil worden door bv stof, bladeren of stuifmeel.

Wil je ze dan toch poetsen, dan kan je altijd een gespecialiseerde firma contacteren. Als je ze zelf wil schoonmaken, pas dan goed op. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddel of hogedrukreiniger. Daarmee kan je de panelen beschadigen. Je kan ook best regenwater gebruiken, leidingwater kan een kalkaanslag nalaten. Wees ook voorzichtig wanneer je het dak op gaat, op hoogte werken is niet zonder risico’s.

Monitoring

Wil je graag weten hoeveel energie je panelen opwekken en hoeveel je batterij opslaat? Dat kan, bij de installatie van je zonnepanelen voorzien we ook een monitoringsportaal.

Dit is een handige tool om op te volgen hoeveel elektriciteit jouw zonnepanelen opwekken. Met deze tool kan je ook snel nagaan of er iets mis is met je installatie. Is er een aanzienlijke verandering in de energieproductie? Dan kan het zijn dat je panelen niet naar behoren functioneren. Wij raden dan ook aan om op regelmatige tijdstippen naar je monitoring te kijken. Merk je een verschil op? Neem dan snel contact op met ons en wij helpen je verder. Je mag natuurlijk wel niet vergeten dat er zon nodig is om energie op te wekken, panikeer dus zeker niet als je op een bewolkte dag bijna geen productie ziet.

Ook na je installatie blijft ons team van experten voor je klaar staan, neem dus zeker contact op als je een vraag hebt.

Heb je nog geen zonnepanelen of wil je je installatie uitbreiden met een thuisbatterij? Je kan altijd een vrijblijvende offerte aanvragen of uitrekenen hoeveel jouw dak kan opbrengen via onze zonnecalculator.