Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in 2023

Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in 2023
Date24.01.2023
AuthorSvea Solar

Probeer je een duidelijk zicht te krijgen op de premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in België? Niet alleen zijn er drie verschillende gewesten bevoegd voor deze premies, waardoor er heel wat verschillen zijn afhankelijk van waar je woont. Jaarlijks verandert er ook wel wat op vlak van premies.  Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan zeker verder! In dit blogartikel leggen we uit welke premies voor zonnepanelen er net zijn voor de verschillende regio’s in België.

Zit je op het einde van dit artikel toch nog met vragen? Contacteer dan gerust één van onze Svea-experten, zij helpen je graag verder.

Een laag BTW-tarief in heel België

Eén voordeel waar elke particulier in België van kan genieten is een verlaagd BTW-tarief. Wil je duurzame (renovatie)werken aan je woning aanbrengen, zoals je woning isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen, dan geniet je van dit verlaagd tarief van 6% i.p.v. 21%.

Hiervoor moet je woning wel ouder zijn dan 10 jaar. Je installatie moet ook geplaatst worden door een erkende installateur, maar daarover later meer.

Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in Vlaanderen

In Vlaanderen heb je al lange tijd premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen. Hoewel deze premies niet nieuw zijn, zijn er wel jaarlijks dingen die veranderen. In 2023 is de situatie voor Vlaanderen als volgt:

Zonnepanelen

Tot eind 2024 kan je van Fluvius een premie krijgen voor het plaatsen van een nieuwe zonne-installatie. Voor 2023 bedraagt die premie max € 750. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Maximum 10 kVa omvormingsvermogen.
  • Erkende installateur met een RESCert-certificaat
  • Digitale meter
  • Geen uitbreiding van een bestaand systeem

We verduidelijken de voorwaarden hieronder even:

Maximum omvormingsvermogen:

Een maximum omvormingsvermogen van 10kVa zegt je misschien niet zo veel.  Concreet heeft die waarde te maken met het vermogen van jouw systeem en meer specifiek met de omvormer die wordt geplaatst. De grootste omvormer die wij plaatsen bij residentiële installaties heeft een maximumvermogen van 10kVa, voor de meeste residentiële installaties is dit ook meer dan voldoende. Al de installaties die Svea Solar plaatst voldoen met andere woorden aan die vereiste. 

Voor grotere installaties, voor bijvoorbeeld bedrijven, worden grotere omvormers geplaatst met een hogere uitgangsstroom. Deze voorwaarde  zorgt er dus voor dat enkel gezinnen kunnen genieten van de premie van Fluvius.  

RESCert-certificaat:

Je kan enkel een premie aanvragen wanneer je installatie is geplaatst door erkende installateurs met een RESCert-certificaat. Je kan dit op voorhand makkelijk navragen bij je installateur.

Aanvraag digitale meter

Om recht te hebben op de premie van Fluvius, moet je over een digitale meter beschikken. Als je nog geen digitale meter hebt, is een aanvraag indienen ook voldoende. De aanvraag moet je wel binnen de drie maanden indienen, na de aanmelding van je zonnepanelen bij de netbeheerder.

Geen uitbreiding bestaand systeem

Als je zonnepanelen laat plaatsen, mag dit geen uitbreiding zijn van een bestaande installatie. Als je met andere woorden al zonnepanelen op je dak had liggen en je hier nog een aantal panelen aan wil toevoegen, kom je niet in aanmerking voor de premie. Het is ook zo dat je maar recht hebt op één premie per woning.

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, heb je recht op een premie van Fluvius. Belangrijk is ook om te weten dat je de aanvraag voor deze premie moet doen binnen de drie maanden na de datum van indienstname. De datum van indienstname is de datum waarop je AREI-keuring plaatsvond.

De premie zal 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro van 4 kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met 750 euro. Het maximale bedrag van deze premie is begrensd tot 40 % van de totale kosten.  Contacteer gerust één van onze Svea-experten om het exacte bedrag van jouw premie te kennen.

Thuisbatterijen

De Belgische regering besloot eind vorig jaar dat de premie voor thuisbatterijen in 2023 zal vervallen. Voor batterijen geniet je nog tot eind maart 2023 van een premie. De keuring van je zonne-installatie moet met andere woorden voor 31 maart 2023 hebben plaatsgevonden. Het bedrag van deze premie kan oplopen tot maximum € 850.

De premie zal 150 euro/kWh bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 125 euro van 4 kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met 850 euro. Het maximale bedrag van deze premie is begrensd tot 40 % van de totale kosten.

Ook voor deze premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Maximum 10kVa omvormingsvermogen
  • Erkende installateur met een RESCert-certificaat
  • Digitale meter

Deze voorwaarden lopen eigenlijk gelijk met de voorwaarden voor een premie voor zonnepanelen. Je mag deze premie-aanvraag doen tot 9 maanden na indienstname van je installatie. Als je AREI-keuring na 31 maart plaatsvindt, heb je helaas geen recht meer op de premie.

Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in Brussel

In Brussel krijg je geen premie voor je zonne-installatie, dit betekent echter niet dat je niets kan terugverdienen op je installatie. Brussel hanteert namelijk groenestroomcertificaten, je wordt met andere woorden betaald voor de hoeveelheid groene stroom die jouw zonnepanelen opwekt. Het bedrag dat je krijgt per certificaat is afhankelijk van hoeveel stroom je opwekt en de prijs van energie op de markt, maar je kan ten allen tijde je certificaten aan minstens 65 euro per certificaat verkopen.

Ook hiervoor moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Gecertificeerde installateur
  • Groenestroomteller
  • AREI-keuring

De erkende installateur volg hetzelfde principe als in Vlaanderen en behoeft dus geen verdere uitleg. We verduidelijken de overige voorwaarden hieronder even:

De groenestroomteller:

De groenestroomteller is een klein apparaat dat wordt geïnstalleerd in je elektriciteitskast. Deze teller houdt bij hoeveel stroom je zonnepanelen effectief produceren. Om je groenestroomcertificaten aan te vragen heb je het getal nodig dat op deze teller staat. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, onze installateurs zorgen ervoor dat de groenestroomteller altijd samen met jouw zonne-installatie wordt geplaatst. Zo kan jij daarna gerust je aanvraag opstarten.

AREI-keuring:

Een AREI-keuring ofwel een “Algemeen Reglement op Elektrische Installaties”-keuring moet gebeuren wanneer er iets verandert aan je elektrische installatie. Wanneer je zonnepanelen plaatst is dit sowieso een vereiste. Wanneer jouw installatie is geplaatst, zorgt één van onze Svea-experten ervoor dat er bij jou een AREI-keuring wordt ingepland. Ook hiervoor kan je dus op je beide oren slapen.

Je kan gedurende 10 jaar na de installatie van je zonnepanelen genieten van deze groenestroomcertificaten.

Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen in Wallonië

In Wallonië heb je geen premies, noch voor batterij noch voor zonnepanelen.

Je geniet hier wel nog steeds van een terugdraaiende teller. Jouw overschot aan energie wordt dus via deze meter terug op het net geplaatst, deze productie gaat af van de energie die je reeds van het net hebt gehaald. Je wordt op die manier vergoed voor je groene-stroomproductie.

Op momenten dat je veel zonne-energie opwekt, kan het dus dat het getal op jouw energiemeter onder nul gaat. De terugverdientijd van zonnepanelen in Wallonië is dan ook 4 jaar.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Aarzel dan niet om één van onze Svea-experten te contacteren !