Energiedelen

Energiedelen

We hebben het in eerdere blogs al gehad over overproductie, de energie die je zonnepanelen produceren die je niet onmiddellijk verbruikt. Mensen met een thuisbatterij kunnen die energie opslaan en later nog gebruiken, maar voor mensen zonder batterij is de situatie anders. Zij zetten deze energie terug op het net tegen een kleine vergoeding (injectietarief). Gaat deze energie verloren? Nee, maar winst maken doe je er ook niet op. Wanneer je immers zelf energie van het net moet halen, bijvoorbeeld ’s nachts wanneer de zon niet schijnt, dan betaal je hier meer voor dan wat je krijgt wanneer je overtollige energie op het net zet.

Kan je behalve een thuisbatterij kopen nog aanpassingen doen waardoor je meer uit jouw overproductie haalt? Jazeker! Blijf vooral deze blog lezen om te ontdekken hoe je dat net kan!

Energiedelen… Wat is dat?

Energiedelen is een concept dat de laatste jaren aan kracht heeft gewonnen en sinds januari 2023 is het in België nog gemakkelijker om dit te doen. Maar wat is energiedelen dan net?

Laten we het voorbeeld van iemand met enkel zonnepanelen nemen. Hij wekt op een zonnige dag in juni meer energie op dan hij of zij nodig heeft. In plaats van deze overtollige energie verloren te laten gaan, kan hij of zij deze verkopen, niet aan het net zoals voordien, maar aan zijn buren, kennissen, vrienden, familie,… De mogelijkheden rijken ver. Dit helpt je niet alleen om wat extra geld te verdienen, maar het zorgt ook voor een duurzame energiebron voor de gemeenschap. Jij wordt met andere woorden energieproducent en jouw buren, familie, vrienden, kennissen,… kopen jouw opgewekte energie over. Klinkt goed, toch? De prijs van jouw energie kan je helemaal zelf overeenkomen. 

Energiedelen, hoe doe je dat?

Is het moeilijk om aan energiedelen te doen? En hoe pak je dit net aan? Om aan energiedelen te doen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. We haalden al aan dat het sinds 2023 makkelijker geworden is om aan energiedelen te doen. Voor 2023 moesten jij en de persoon die jou energie overkoopt namelijk dezelfde energieleverancier hebben. Sinds 2023 is deze maatregel echter weggevallen, maar wat zijn de andere voorwaarden dan?

  • Beide woningen hebben elk een individuele aansluiting op het net met elk een individuele digitale meter.
  • Voor beide woningen is meetregime 3 geactiveerd bij de energieleverancier.
  • Er is minstens één energiedeler en minstens één ontvanger.

Nu heb je de voorwaarden, maar hoe ga je dan aan de slag. Onderstaand stappenplan en daarbij horende uitleg zet alles helder op een rijtje. 

  1. Stel een energiedeelgroep samen
  2. Energieleverancier contacteren
  3. (Digitale meter aanvragen)
  4. Meetregime 3 activeren
  5. Aanvraag energiedeelgroep
  6. Deelnemers registreren zich

Je moet eerst een “energiedeelgroep” samenstellen. Dit wil zeggen dat je de mensen waarmee jij energie wil delen contacteert. Kijk voor je verdergaat of zij aan alle voorwaarden voldoen (hebben ze bijvoorbeeld een digitale meter?) en duidt een beheerder aan. De beheerder contacteert zijn energieleverancier en meldt dat hij of zij aan energiedelen wil doen. De leverancier zal je informeren over de specifieke stappen die je moet ondernemen bij hen.

Heb je al een digitale meter? Super, dan kan je bij je energieleverancier ‘meetregime 3’ aanvragen. Als je nog geen digitale meter hebt, moet je die eerst hier aanvragen. Als dit meetregime is geactiveerd, kan je bij Fluvius een aanvraag doen om je energiedeelgroep aan te maken. Dat kan via deze site. Fluvius contacteert dan de mensen die je hebt opgegeven of zij akkoord gaan om energie van jou te ontvangen. Eens dit alles geregistreerd is kan je beginnen energiedelen. Dit lijkt een lang stappenplan, maar het valt al bij al wel mee als je bekijkt wat je ermee kan winnen. Voor verdere vragen over het proces, kan je altijd terecht op de pagina van Fluvius voor meer info.

Energiedelen hoeveel kost dat?

We haalden al aan dat je zelf de prijs van je energie bepaalt. Je kan de gangbare marktprijs aanhouden, je kan hoger of lager gaan… In principe kan je je energie zelfs gratis doorsturen (dit is handig als je bijvoorbeeld twee woningen hebt). Degene die je energie ontvangt zal echter wel altijd een vaste kost blijven betalen. Dat zijn de kosten voor de netbeheerder. Hierin zit onder andere heffingen, gebruik van het net en distributie. Die kosten worden altijd betaald door de ontvanger, niet door de producent van zonne-energie.

Waarom energiedelen?

Natuurlijk zijn er veel financiële voordelen aan energiedelen. Dat hebben we al eerder aangehaald.
Maar bij het delen van energie gaat het niet alleen om de financiële en economische voordelen. Het gaat om het creëren van een duurzame toekomst voor jezelf en de generatie na jou. Door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te omarmen, zetten we een cruciale stap om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.

Met energiedelen maak je dus efficiënter gebruik van jouw zonnepanelen én kan je anderen mee laten profiteren van jouw opgewekte energie. Met andere woorden, energiedelen is here to stay. Nog vragen rond energiedelen? Contacteer gerust een Svea-expert.