Hoeveel energie produceren zonnepanelen?

Hoeveel energie produceren zonnepanelen?

Hoeveel energie produceren zonnepanelen nu eigenlijk? De verwachte opbrengst van je zonnepanelen wordt geschat op basis van het rendement en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit (kWh) per geïnstalleerde kW. Over het algemeen wordt tussen 17 - 22% van de binnenkomende zonne-energie omgezet in elektriciteit. Voor 1 gemiddeld paneel moet je rekenen dat de energieproductie rond de 340 kWh per jaar ligt.
Heb je dus 10 panelen op je dak liggen, dan komt dit overeen met een opbrengst van 3400 kWh per jaar. Als je weet dat een gemiddeld gezin een jaarverbruik van 2500-3500 kWh per jaar heeft, dan zijn zonnepanelen best een slimme investering. Tenzij je helemaal thuis bent in de wereld van elektriciteit, zegt dat getal je waarschijnlijk niet zo veel. Want 3400 kWh wat is dat nu concreet? We rekenden het even voor je om naar dagdagelijkse zaken. Met 3400 kWh kan je:

  • 6 539 keer de wasmachine kan opzetten, of
  • 141 667 kopjes koffie kan zetten, of
  • 52 308 uren tv kan kijken, of
  • 7083 keer een douche kan nemen, of
  • 121 429 keer je smartphone kan opladen.

Dat is veel, maar er zijn ook een groot aantal factoren die een invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen.

Factoren die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden

Geen twee zonne-installaties zijn hetzelfde. Er kan geen exact aantal worden geplakt op de energieproductie voor 1 jaar. Hoeveel zonne-energie je zonnepanelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. We lijsten ze hieronder voor je op.

Weersomstandigheden

Eerst en vooral zijn er de verschillende seizoenen die zorgen voor andere omstandigheden. In de zomer hebben we meestal een overschot aan energie uit je zonnepanelen, terwijl we dat in de winter moeten compenseren met elektriciteit van het net, simpelweg omdat er dan minder zonne-uren zijn.

Dat klinkt nogal logisch, maar de temperatuur kan eveneens een invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Zo denken veel mensen dat hun zonnepanelen het meest opbrengen wanneer het enorm warm is. Dat is echter niet het geval. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is ongeveer 20 tot 25 graden.

Wanneer de temperatuur hoger ligt, gaat je energieproductie niet meer stijgen maar eerder licht dalen. De reden hiervoor is dat de elektronen in zonnepanelen sneller gaan bewegen bij hogere temperaturen. Hierdoor zal er spanningsverlies optreden in je zonnepanelen, wat je energieproductie wat naar beneden haalt. Een ingewikkelde, technische uitleg om te zeggen: vanaf 25 graden worden je zonnepanelen minder efficiënt en zal je energieproductie lichtelijk dalen. Natuurlijk zal de opbrengst van je zonnepanelen in de zomer nog altijd vele malen hoger zijn dan in de winter, zelfs bij dergelijke hoge temperaturen.

Verder hebben andere weersomstandigheden zoals bv. sneeuw een impact op je energieproductie. Het spreekt voor zich dat je zonnepanelen niet veel produceren wanneer ze bedekt zijn met een laagje sneeuw.

Ligging van je zonnepanelen

Een andere voor de hand liggende variabele, is de ligging van je zonnepanelen. Daarmee bedoelen we niet enkel de oriëntatie en helling van je dak, maar ook omliggende landschapselementen zoals bijvoorbeeld hoge bomen of andere gebouwen.

Dat de ligging en de helling van je dak een invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen, is bij heel wat mensen wel bekend. Een dak met een zuidgerichte ligging krijgt natuurlijk meer zonne-uren dan een dak dat oost of west gelegen is, wat resulteert in een hogere productie. Toch is het nog steeds interessant om op een oost- of westgericht dak zonnepanelen te plaatsen omdat je energieproductie zo meer gespreid is over de dag. Dit kunnen onze Svea-experten als geen ander uitleggen.

Ook omgevingselementen kunnen echter een rol spelen. Staan er enkele hoge bomen in de buurt die een schaduw werpen op je zonne-installatie, dan zal dit helaas een impact hebben op je productie. Maar hier zijn er eveneens wel wat oplossingen te bedenken om toch een maximale opbrengst uit je zonnepanelen te halen, zonder dat je de bomen hoeft te kappen Dat bespaart je alweer een aanvraag bij de stad of gemeente…

Onderhoud van je zonnepanelen

Een laatste belangrijke factor is het onderhoud van je zonnepanelen. Stof, zand of vuil kan het absorptievermogen van zonnepanelen aantasten ten opzichte van volledig schone zonnepanelen. Wat dan weer de energieproductie naar beneden haalt. Toch komt het in België niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen. Er valt hier namelijk regelmatig genoeg een regenbui. De regen zorgt er dan voor dat je zonnepanelen af en toe schoongemaakt worden. Het Belgische weer is met andere woorden voordelig voor jouw zonne-installatie!

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Check dan even onze zonne-gids voor meer informatie.

Om te besluiten: hoeveel je zonnepanelen opbrengen, hangt af van specifieke omstandigheden. In onze zonnecalculator kan je zien hoeveel energie de panelen op jouw dak kunnen produceren.

P.S. onze klanten dronken 249 678 458 kopjes koffie in 2023

Nog even een interessant weetje, onze Power Shifters produceerden in 2023 5 992 283 kWh!

5 992 283 kWh dat is zoveel als…

  • 11 523 621 keer de wasmachine opzetten.
  • 249 678 458 koppen koffie zetten.
  • 92 188 969 uren TV kijken.
  • 12 483 923 keer een douche nemen.
  • 214 010 107 keer je smartphone opladen.

Bedankt om in 2023 samen met ons te kiezen voor zonne-energie!