Welk type zonnepanelen zijn er?

Welk type zonnepanelen zijn er?

Stroom opwekken kan met verschillende soorten zonnepanelen. Welke panelen het beste zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen voor je aankoop. Denk hierbij aan de kwaliteit van de zonnepanelen, de prijs van de zonnepanelen en het rendement dat je jaarlijks kunt behalen. Is er daarnaast een verschil in opbrengst tussen blauwe en zwarte zonnepanelen? In deze blog zetten we alle verschillen voor je op een rijtje.

Welke drie verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Het type paneel wordt vooral bepaald door het materiaal van de zonnecellen. De drie meest voorkomende type zonnepanelen in de markt zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

De kans is groot dat je al ooit van monokristallijne panelen gehoord hebt. Dit type panelen bestaan al het langste. Deze soort zonnepanelen worden het vaakst gebruikt voor particuliere woningen.

Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal bij deze zonnepanelen. Dit zorgt voor een uniforme kleur. Met monokristallijne panelen haal je een hoger rendement uit een kleiner oppervlakte. Zo heb je sneller een hogere opbrengst. Een monokristallijn zonnepaneel past goed in het gematigde zeeklimaat dat we in België hebben. Zelfs al heb je een minder zonnige dag, dan kan je met dit type paneel nog altijd een degelijk rendement halen. Bij het minste beetje zonlicht produceren deze panelen al energie. Daarnaast hebben de monokristalijne zonnepanelen een lange levensduur.

Prijs: Monokristallijn zonnepanelen zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen en Amorf silicium panelen. De productie van deze panelen is gecompliceerder waardoor de prijs hoger ligt.

Technische informatie: Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal. De zonnecellen worden negatief beïnvloed door hoge temperaturen. Dit heeft dus minimaal effect in België. De ideale temperatuur ligt tussen 20 en 25 graden. Wanneer de temperatuur hoger wordt dan 25 graden, verlies je ongeveer 0,34 procent Watt per extra graad. Bij een dag van 30 graden produceer je dus 1,7 procent minder.

Kleur: Bij monokristallijne panelen hebben we het over zwarte zonnepanelen. De zonnepanelen hebben een uniforme kleur.

Levensduur: Na 25 jaar kan je nog steeds een rendement van 80% verwachten.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de meest bekende panelen op de markt, maar ze worden als iets minder efficiënt gezien dan monokristallijne zonnepanelen. De zonnecellen die in polykristallijne zonnepanelen zitten bestaan uit meerdere grove kristallen. Door de meerdere kristallen ontstaat er een gebroken scherven patroon. Polykristallijn panelen zijn gunstig geprijsd en hebben een hoog rendement. Als ruimte op het dak geen rol speelt dan is zijn polykistallijne panelen de beste keuze.

Deze zonnepanelen kun je vaker zien bij grote bedrijven en boerderijen die veel ruimte hebben. Monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen hebben meer overeenkomsten met elkaar dan dunnefilm panelen.

Prijs: In vergelijking met mono panelen zijn de polykristallijn panelen goedkoper. De lagere prijs komt doordat de productieproces van de panelen eenvoudiger is.

Technische informatie: Polykristallijn zonnepanelen bestaan uit verschillende kristallen en zijn minder gevoelig voor warmte, net zoals monokristallijn cellen.

Kleur: Een polykristallijn zonnepaneel zijn blauw van kleur met een glanzende afwerking.

Levensduur: Na 25 jaar kan je een efficiëntie van 80% verwachten.

Amorfe zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen

Amorfe panelen zien er niet alleen anders uit, maar de panelen worden ook anders geproduceerd. Het productieproces van kristallijne zonnepanelen is anders. Een groot verschil is dat het materiaal een flexibele textuur heeft. Bij de productie van dunnefilm panelen wordt er gebruik gemaakt van de grondstof silicium. De flexibele zonnepanelen zorgen ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlakten. Dunnefilm panelen worden ook gebruikt op zeilboten, jachten en bussen. Amorfe zonnepanelen kunnen direct op een oppervlakte gelijmd worden. Zo zijn deze zonnepanelen makkelijk te bevestigen door verschillende installateurs. Daar tegenover staat wel dat de panelen een lager rendement hebben.

Prijs: Dunne film zonnepanelen zijn iets goedkoper dan kristallijn panelen. Dit komt doordat de levensduur van de panelen ook iets korter is.

Technische informatie: Amorf silicium panelen bestaan uit metaal, glas, siliconen of plastic met een dunne laag siliconen erover heen. In tegenstelling tot kristallijne panelen hebben hogen temperaturen geen effect op amorf silicium panelen.

Kleur: De dunne film zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur.

Levensduur: Over het algemeen hebben dunne film panelen een kortere levensduur dan kristallijn zonnepanelen.

Zonnepanelen van de toekomst

Zonnepanelen steeds efficiënter maken, is de missie. Constant werken we aan het verbeteren van de panelen. Het productieproces en de efficiëntie van de zonnepanelen wordt altijd geoptimaliseerd. Er worden drie nieuwe soorten zonnepanelen ontwikkeld, de perovskiet zonnecellen, zonnecellen gebaseerd op nanodraad en kleurstofgevoelige zonnecellen. Het doel van deze zonnecellen is om de kosten laag te houden en de efficiëntie te verhogen. Al deze nieuwe zonnecellen worden nog onderzocht en getest. Zo ontwikkelen we de beste en meest duurzame zonnepanelen waarmee we in de toekomst de groenste stoom opwekken.

Welk type zonnepaneel is het beste voor jou?

Verschillende locaties en woningen vragen om andere soorten zonnepanelen. Welke soort paneel is het beste voor jou? Als je een kleine oppervlakte beschikbaar heb voor je zonnepanelen, wil je zo veel mogelijk zonne-energie opvangen met zo min mogelijk panelen. Dan is het belangrijk om een type paneel te kiezen met een hoog rendement. Dit kan er wel voor zorgen dat de prijs iets hoger is. Heb je genoeg ruimte? Dan kun je kiezen voor een goedkoper paneel met iets lager rendement. Laat je zonnesysteem altijd installeren door erkende installateurs, ongeacht voor welk soort zonnepanelen je kiest.

Neem contact op met één van onze Svea-experten voor het beste advies voor jouw woning. Al overtuigd van je keuze? Klik hier voor een gratis offerte en geniet van zonne-energie.