Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

Zonnepanelen worden geproduceerd door een heel aantal verschillende merken. Toch worden ze ook onderverdeeld in tiers, gaande van Tier 1 tot Tier 3. Bij Svea Solar kiezen we uitsluitend voor zonnepanelen die zich in de Tier 1 categorie bevinden. Maar wat betekent Tier 1? Welke kenmerken en voordelen hebben Tier 1 zonnepanelen? In deze blog beantwoorden we al die vragen.

Tier-wat?

Zonnepanelen worden bij productie onderverdeeld in verschillende tiers. Die tiers worden bepaald door een aantal kenmerken. We kunnen zeggen dat zonnepanelen die behoren tot de Tier 1 klasse de meest kwaliteitsvolle zonnepanelen op de markt zijn. De Tier 3 zonnepanelen staan daarentegen onderaan de ladder. Maar wat bepaalt nu of een zonnepaneel wordt gezien als een Tier 1 paneel? Wij zetten de vereisten even op een rijtje:

1. Geautomatiseerde productie

De productie van zonnepanelen kan zowel volledig geautomatiseerd zijn, als volledig met de hand worden gedaan. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Kiest een bedrijf voor handmatige productie, dan moeten ze initieel minder investeringen doen dan wanneer je voor een volledig geautomatiseerd proces kiest. Op lange termijn resulteren geautomatiseerde processen echter in lagere kosten, omdat de machines een langdurige levensduur hebben en slechts een eenmalige investering vereisen. De keuze voor geautomatiseerde productie kan ook leiden tot eindproducten met lagere prijzen, of de mogelijkheid om meer te investeren in andere gebieden, zoals onderzoek en ontwikkeling, of het verbeteren van de dienstverlening aan klanten.

Voor Tier 1 zonnepanelen moet je productie volledig geautomatiseerd zijn, zonder dat ze inboet op de kwaliteit van de zonnepanelen.

2. Verticale integratie

Verticale integratie wil zeggen dat het bedrijf het volledige productieproces zelf in handen heeft. Er worden geen onderdelen bij andere bedrijven aangekocht. Dit wil zeggen dat het bedrijf van begin tot einde volledig in controle is bij de productie van het paneel. Omdat er geen andere spelers aan te pas komen, is de foutenmarge bij de productie dus ook vele malen kleiner.

3. Inzetten op R&D

Het bedrijf moet voldoende inzetten op “Research and development” ofwel onderzoek en ontwikkeling. Door in te zetten op onderzoek en ontwikkeling wordt niet enkel je productieproces, maar ook je zonnepanelen steeds effectiever. Dit zal resulteren in lagere productiekosten voor panelen die een hoger rendement bieden. De zonne-energiesector is constant in verandering en enorm innovatief. Het is dus ook normaal dat bedrijven die Tier 1 zonnepanelen willen produceren, moeten inzetten op R&D.

4. Bedrijf bestaat langer dan 5 jaar

Tenslotte moet een producent langer dan 5 jaar zonnepanelen produceren vooraleer ze Tier 1 zonnepanelen kunnen produceren. De meeste bedrijven zijn echter al veel langer bezig met die productie.

Voldoet het bedrijf niet aan 1 van deze 4 vereisten, dan worden hun panelen geclassificeerd als Tier 2 of Tier 3 panelen. We kunnen dus stellen dan Tier 1 zonnepanelen panelen zijn die over de hoogste kwaliteit in de markt beschikken.

En dus?

Het is natuurlijk niet zo dat andere zonnepanelen niet kwaliteitsvol zijn. Ook zonnepanelen van Tier 2 of Tier 3 zijn kwaliteitsvolle zonnepanelen. Bij Svea Solar kiezen we echter bewust voor Tier 1 zonnepanelen. Niet enkel omdat zij de hoogste kwaliteit bevatten, maar ook omdat deze zonnepanelen vaak betrouwbaarder zijn en een langere levensduur hebben. Net omdat die bedrijven meer investeren in onderzoek en hun productieproces.

Wil je graag meer weten over onze Tier 1 zonnepanelen? Aarzel dan niet om 1 van onze Svea-experten te contacteren.