Wat moet je weten voordat je thuis een laadpaal installeert

Wat moet je weten voordat je thuis een laadpaal installeert
Date11.07.2024
AuthorSvea Solar

De overstap naar elektrisch rijden is een slimme zet, zeker als je zonnepanelen hebt en je je wagen kan opladen met groene energie. Daarnaast heb je minder uitstoot, en lagere brandstofkosten. Je vindt ondertussen al heel wat laadpunten onderweg, maar de meeste mensen met een elektrische wagen kiezen er ook voor om thuis een laadpaal te installeren. Logisch, want wat is gemakkelijker dan je wagen thuis opladen.

Wil je graag een laadpunt thuis installeren, dan zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden. We zetten de belangrijkste zaken even voor je op een rij, inclusief de laatste regelgeving uit het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).

AREI-keuring?

De AREI-keuring, ofwel de keuring volgens het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, is een Belgische regelgeving die ervoor zorgt dat elektrische installaties veilig en conform de wettelijke normen zijn. Elke nieuwe elektrische installatie moet gekeurd worden. Ook wanneer je een aanpassing doet aan een bestaande installatie, moet die gekeurd worden om de veiligheid te waarborgen. Met andere woorden, wanneer jij een laadpaal installeert en die aansluit op jouw zekeringskast, is dit een aanpassing aan je bestaande elektrische installatie. Wat staat er nu net in die AREI-keuring als het gaat over laadpunten?

1. Aarding en Differentieelschakelaars

Een goede aarding is essentieel voor de veiligheid van je laadpaal. Daarnaast schrijft het AREI voor dat een laadpaal voorzien moet zijn van een specifieke differentieelschakelaar (type B). Deze schakelaars zijn ontworpen om de hoge gelijkstroomcomponenten die door elektrische voertuigen kunnen worden gegenereerd, veilig af te voeren. Om het in mensentaal te zeggen: deze schakelaar zorgt ervoor dat je laadpunt te allen tijde veilig is. Wil je graag meer weten over de aarding en wat die net doet, lees dan deze blog.

2. Kabeldikte en -type

De kabels die naar de laadpaal lopen, moeten geschikt zijn voor de belasting die het opladen van een elektrische auto met zich meebrengt. Dit betekent dat ze een bepaalde dikte moeten hebben en bestand moeten zijn tegen langdurige belasting.

3. Locatie van de Laadpaal

De plaatsing van de laadpaal is niet alleen een kwestie van gemak, maar ook van veiligheid. Het AREI benadrukt dat een laadpaal op een veilige locatie geplaatst moet worden, bij voorkeur niet in de buurt van brandbare materialen. Als de laadpaal niet tegen je huis bevestigd wordt, maar bijvoorbeeld op de oprit staat, kan een aanrijbeveiliging nodig zijn.

Een aanrijbeveiliging is een constructie die ervoor zorgt dat voertuigen niet per ongeluk tegen de laadpaal aan kunnen rijden. Dit kan variëren van simpele paaltjes tot robuuste metalen stangen. Volgens de laatste regelgeving moet een aanrijbeveiliging geplaatst worden als de laadpaal zich op een plaats bevindt waar het risico bestaat dat voertuigen de paal kunnen raken. Dit is vooral relevant voor laadpalen die op opritten of parkeerplaatsen staan die niet direct aan het huis zijn bevestigd.

Zijn er situaties waarin je geen aanrijdbeveiliging moet voorzien?
Ja, als je laadpunt:

  • Bevestigd is aan je huis
  • Geplaatst is achter of tussen een haag
  • Niet geplaatst is op de oprit maar bijvoorbeeld naast de oprit tussen je planten of gras.

Eigenlijk kan je van het volgende uitgaan: als je laadpaal op een plek staat waar je auto sowieso niet zou rijden (in de planten naast je oprit, tussen je haag, tegen je huis,…) dan is er geen aanrijdbeveiliging nodig. Twijfel je? Geen zorgen, onze Svea-experten helpen je graag verder.

Waarom zou ik dan een laadpunt installeren?

Er zijn inderdaad wat dingen waarmee je rekening moet houden als je een laadpunt installeert. Maar daarnaast heeft een laadpunt wel veel voordelen. Het is veiliger dan je auto opladen via een stopcontact en het gaat vele malen sneller.

Door de nieuwste AREI-regelgeving te volgen, zorg je ervoor dat jouw laadpaal veilig en conform de wet is. Wanneer je een laadpaal laat plaatsen door Svea Solar, moet je je geen zorgen maken. Wij zorgen ervoor dat je laadpaal helemaal conform geïnstalleerd wordt. En we plannen erna de keuring bij een erkende keuringsorganisatie voor je in.

Heb je nog vragen over de installatie van een laadpaal of wil je meer weten over aanrijbeveiligingen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder op weg.