Aarwatte? Alles wat je wil weten over aarding.
Aarding is verplicht aanwezig in elke woning, maar veel mensen hebben weinig idee van wat de aarding is, laat staan wat het doet. De aarding van een zonnepaneelinstallatie is bovendien ook verplicht. Ben jij helemaal op de hoogte van hoe je aarding werkt en nog belangrijker, waarom je aarding verplicht is? Geen zorgen, in deze blog leggen we het allemaal helder voor je uit.
Is de aarding van zonnepanelen verplicht?
In België is een aarding verplicht, ook de aarding van zonnepanelen. Die aarding moet bovendien een weerstand hebben die onder 30 Ohm ligt. Dit wordt gecontroleerd tijdens de keuring van je elektrische installatie, ofwel je AREI-keuring. Maak je een aanpassing aan je elektrische installatie, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen installeert, dan moet die terug gekeurd worden.
Wat is aarding?
Maar laten we beginnen bij het begin: wat is de aarding en wat doet het? De aarding is een fundamenteel aspect van elk elektrisch systeem en de meeste elektrische apparaten. Waarom? De aarding heeft als hoofddoel om bescherming te bieden. Kort uitgelegd is ze ontworpen om de veiligheid van je elektrische installatie te verhogen door een directe verbinding met de aarde te bieden. De aarding bestaat uit een aantal onderdelen: aardingskabels, een aardingsonderbreker en een aardingslus of aardingspin. Deze lus of pin is vaak gemaakt van koper of een ander geleidend materiaal.
Maar hoe zorgt dit er nu voor dat je elektrische installatie veiliger is? Elektriciteit zoekt altijd de snelste weg naar de aarde. Stel dat er iets misloopt binnen jouw elektrische installatie of met een elektrisch toestel, bv. een draad die niet goed aangesloten of geïsoleerd is, dan kan het zijn dat jouw toestel ‘elektrisch geladen’ wordt. Heb je geen aarding, of een aarding met hoge weerstand, dan zal het toestel bij aanraking de snelste weg naar de aarde zoeken. De snelste weg naar de aarde is op dat moment door jouw lichaam. Je wordt dus met andere woorden geëlektrocuteerd. Als een toestel een lange tijd elektrisch geladen is, kan er ook kortsluiting ontstaan wat brand kan veroorzaken.
Jouw aarding zorgt ervoor dat de ‘verliesstroom’ die optreedt veilig kan afvloeien naar de aarde. Maar wacht verliesstroom, wat is dat net?
Verliesstroom?
Wat is verliesstroom? Stel je elektriciteit voor als water dat door leidingen in je huis stroomt. Normaal gaat al dit water precies naar waar het moet zijn, zoals je kraan of douche. Verliesstroom in elektriciteit kan je vergelijken met een lek in je installatie. Hierdoor ontsnapt er water en komt dit niet op de plek waar het zou moeten zijn.
In een elektrisch circuit betekent verliesstroom dus letterlijk dat een deel van de elektriciteit weglekt uit het oorspronkelijke pad dat het moest volgen. Normaal gesproken zou de elektriciteit van de ene draad, door een apparaat (zoals je koelkast of tv) en terug langs een andere draad stromen. Maar als er verliesstroom is, betekent dit dat een deel van deze elektriciteit ergens anders naartoe gaat.
Dit is niet alleen verspilling, maar het kan ook gevaarlijk zijn omdat dit 'lek' kan leiden tot elektrische schokken of zelfs brand. Daarom hebben huizen veiligheidsvoorzieningen zoals differentieelschakelaars die jouw aansluiting op het elektriciteitsnet kan uitschakelen als ze zo'n lek detecteren, om ons te beschermen.
Is een differentieelschakelaar hetzelfde als de aarding?
Nee een differentieel-schakelaar is nog iets anders dan je aarding, maar heeft wel een gelijkaardig doel, namelijk veiligheid. Jouw differentieelschakelaar of verliesschakelaar meet constant hoeveel stroom er naar je elektrische installatie gaat en hoeveel er ook weer terugkomt. Zit hier een groot verschil op, dan heb je te maken met een verliesstroom. Jouw aarding en differentieelschakelaar treden dan samen op om jouw installatie veilig te stellen. De aarding zorgt ervoor dat de verliesstroom wordt weggevoerd naar de aarde en de differentieelschakelaar schakelt de stroomtoevoer naar het gevaarlijke apparaat uit.
Gebeurt dit in jouw installatie? Schakel dan zeker een elektricien in om na te kijken of al je apparaten nog veilig werken.
Waar zit je aarding?
Zoals we al eerder aangaven in deze blog, bestaat je aarding uit verschillende delen. Je huis heeft één “hoofdaarding” (aardingspin of -lus), maar veel van je elektrische apparaten beschikken ook over aardingskabels. De koperen pin of lus maakt de werkelijke verbinding tussen jouw elektrische installatie en de aarde. Deze pin of lus is verbonden met de aardingsonderbreker via een geelgroene kabel. De onderbreker is te herkennen aan een kleine T-vorm. Die maakt het mogelijk om de aardingsweerstand uit te meten zonder al jouw toestellen te beschadigen. Hierop zijn alle elektrische apparaten in jouw woning aangesloten.
In je elektrische installatie kan je echter ook nog aardingsdraden vinden. De meeste armaturen van je lampen beschikken over die kabels, al je stopcontacten hebben een aarding en ook je grotere huishoudtoestellen. Je zonne-installatie? Die is ook volledig geaard.
Wanneer we je zonnepanelen installeren, zorgen we er ook voor dat die worden aangesloten in je elektriciteitskast. Je aarding in orde maken doen we echter niet, dit is de verantwoordelijkheid van de klant. Ben je niet zeker of je aarding voldoet aan de vereisten, dan kan je best een lokale elektricien contacteren.
Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze Svea-experten staan je graag te woord.