Hero image

Zonnepanelen plaatsen

Inhoud

  1. Zonnepanelen op je dak: het proces
  2. Vergunning voor zonnepanelen
  3. Omvormer
  4. Zelf zonnepanelen installeren
  5. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
  6. Vogelwering

Zonnepanelen plaatsen

Van aanvraag tot installatie van je zonnepanelen: we begeleiden je door het proces. Zo weet je zeker dat alles voor je zonnesysteem goed geregeld is. Het enige dat jij na installatie nog hoeft te doen is achterover leunen en genieten van de zon. Maar hoe gaat zo'n installatie in zijn werk? We leggen het je graag uit.

Zonnepanelen op je dak: het proces

1. We komen bij je langs

Ben jij klaar voor de powershift naar zonne-energie? Neem dan contact met ons op voor een gratis offerte. Onze consulent loopt dan eerstdaags bij je langs en bekijkt welk type zonnepaneel het beste past bij jouw energieverbruik, woning en wensen. We zorgen voor een oplossing op maat: alles hangt af van de afmetingen van je dak, je energieverbruik en je budget. Pas als we alle details hebben geïnspecteerd, bezorgen we je een offerte op maat.

2. Goedkeuring offerte

Kan je je vinden in de door ons voorgestelde oplossing? Dan kijken we alle gegevens nog eens na en vragen we een externe, technische inspectie aan. Eens je dossier volledig en klaar is, zullen we je telefonisch contacteren met een voorstel tot montagedatum.

3. Voorbereiding van de werkzaamheden

We streven ernaar om je zonne-installatie binnen een termijn van 4 tot 6 maanden op te leveren. Het installeren van je zonnesysteem duurt een halve tot een hele dag.

4. Installatie

Op de dag van de installatie moet je thuis aanwezig zijn, bijvoorbeeld om aan te geven waar je wil dat de omvormer geplaatst wordt. Onze installateurs geven je ook graag een woordje uitleg, zorgen goed voor je dak en laten alles proper achter. Eens aangesloten op het net kan je dak elektriciteit opwekken!

5. Facturatie

Je ontvangt je factuur per mail, samen met het zogenaamde ‘eendraadschema’. Dat heeft de keurder nodig om uw installatie te controleren.

6. Keuring en monitoring

Na de installatie zal een onafhankelijke inspecteur contact met je opnemen. Zo kunnen jullie een afspraak maken voor de verplichte keuring (AREI). Na goedkeuring ben je officieel stroomproducent. Je kan vanaf dan ook de prestaties van je installatie opvolgen, via de app of online.

Vergunning voor zonnepanelen

Je hoeft vrijwel nooit een vergunning aan te vragen om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Zolang de zonnepanelen direct op de woning kunnen worden geplaatst, de helling van je dak en de plattegrond van de woning volgen, is er geen vergunning vereist. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je wel een vergunning nodig hebt, namelijk:

- Als de zonnepanelen in de gevel of het dakmateriaal vervangen moet worden.

- Als het om een monumentaal pand gaat.

Bij een plat dak is geen vergunning nodig, maar mogen de zonnepanelen niet hoger dan één meter boven de dakrand uitkomen.

Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een zonne-installatie? Neem contact met ons op, dan bekijken we het samen!

Omvormer

De omvormer is het onderdeel van je zonnesysteem dat gelijkstroom, die de zonnecellen produceren, omzet in wisselstroom. Die wisselstroom kun je vervolgens in je woning gebruiken of injecteren in het net. Ook om te weten hoeveel energie je opwekt, verbruikt en verkoopt aan het net, gebruik je je omvormer.

Bij Svea Solar adviseren we je een omvormer die het beste bij aansluit bij je installatie. Daarbij gaan we uit van je energieverbruik en het aantal panelen.

Zelf zonnepanelen installeren

Overweeg je om zelf zonnecellen op je dak te leggen? Dan moeten we je helaas tegenhouden, want zonne-installaties moeten worden geïnstalleerd door RESCERT-gecertificeerd personeel van een elektrotechnisch installatiebedrijf om recht te hebben op een premie van de overheid. Zodra een zonnepaneel door zonlicht wordt geraakt, begint het elektriciteit te produceren en wanneer de zonnepanelen vervolgens worden aangesloten, ontstaan er hoge spanningen die zonder de juiste opleiding gevaarlijk zijn om mee te werken. Zo ontstaat er gevaar voor brand en schade.

Er zijn dus specifieke eisen voor de installateurs en hoe het werk moet worden uitgevoerd. Neem daarom contact op met een van onze Svea-experts en wij helpen je verder.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Windrichting

Zonnepanelen werken in alle richtingen, maar het beste wanneer je dak naar het zuiden is gericht. Met een zuidgericht dak heb je de beste omstandigheden voor een zonne-installatie, omdat je panelen dan het grootste gedeelte van de dag zon kunnen opvangen. Heb je een dak naar het zuidoosten of het zuidwesten, dan verlies je naar schatting 6 procent van de jaarproductie ten opzichte van een dak naar het zuiden. Het is evenwel best interessant om ook daken die recht naar het oosten of westen zijn gericht, te bedekken. Je haalt dan geen maximale productie, maar wel een constante. Dat komt omdat de zon dan een ganse dag op de zonnepanelen straalt. Op die manier kan je makkelijker je zelfconsumptie optrekken.

Hellingsgraad

De helling van je dak heeft niet extreem veel invloed op de productie van zonne-energie. Wijkt jouw dak bijvoorbeeld 10 graden af van de optimale helling, dan geeft dit ongeveer 2 procent minder productie dan in het ideale geval. In het geval van een plat dak raden we je wel aan de zonnepanelen op een constructie te plaatsen die een helling creëert. Zo kan je optimaal gebruikmaken van de zon!

Zonnecellen op metalen daken

Bij het monteren van zonnepanelen op metalen daken maken we meestal gebruik van een montagesysteem, waarbij je met klemmen een railsysteem aan het dak bevestigt. De zonnepanelen komen hieraan vast te zitten. Afhankelijk van het type metalen dak dat u heeft, kan de oplossing er iets anders uitzien.

We zetten graag een aantal veel voorkomende plaatstalen daken op een rijtje:

- Gevouwen plaatstalen dak: gladde plaatstalen platen die aan elkaar worden vastgemaakt met behulp van een methode die vouwen wordt genoemd.

- Trapeziumvormig plaatwerkdak (TRP): golfplaten (geprofileerd plaatwerk), een dunner type plaatwerk dat in een vouwachtig patroon naar voren is gedrukt.

- Klikdak: plaatstalen dak met zogenaamde kliksystemen, waarbij de schroefbeugel op de ene plaat wordt verborgen als je op de volgende plaat klikt.

- Gegranuleerde dakplaat: gemaakt van gegoten staalplaat met een oppervlaktelaag van gegranuleerde steen om betontegels na te bootsen.

Twijfel je wat van toepassing is op jouw dak? Onze experts, die dagelijks in contact komen met vragen over zonnesystemen, helpen je graag verder.

Zonnepanelen op oude daken

We krijgen vaak de vraag of je zonnepanelen op een oud dak kunt plaatsen. Wel, het gaat niet zozeer om hoe oud je dak is, maar om de staat van het dak. Oudere daken hebben over het algemeen meer slijtage opgelopen en zijn daarom vaak in slechtere staat dan daken van nieuwere huizen. Is het dak onderhouden? Dan kan een ouder dak ook geschikt zijn voor zonnepanelen.

We dienen eerst en vooral rekening te houden met de aanwezigheid van asbest. Bij gebouwen die vóór 2003 werden opgeleverd, is de kans groot dat er asbest is gebruikt als dakbedekking. Je dak dient dan eerst een asbesttest te ondergaan. Maar geen zorgen, ook hiermee kunnen wij je helpen. We sturen dan een staal op naar een testlabo, wat uitsluitsel zal geven of jouw dak asbest bevat.

Verder kan je zelf de staat van het dak bepalen door volgende vragen te beantwoorden:

- Wanneer is het dak gelegd? - en wanneer zou een renovatie relevant zijn?

- Is er schade aan het dak?

- Heeft het dak coatings? Denk aan mos of iets dergelijks?

- Hoe sterk is het dak? Je dak moet namelijk het extra gewicht van zonnepanelen kunnen dragen (ca. 12-15 kg/m²).

Het is dus erg belangrijk om een deskundige te raadplegen en ervoor te zorgen dat het dak om veiligheidsredenen goed genoeg is. Uiteraard kunnen onze Svea-experts je helpen om die vragen te beantwoorden. Neem dus gerust vrijblijvend contact op!

Als blijkt dat je dak te oud is voor zonnepanelen, dien je je dak eerst te repareren of te vervangen alvorens we zonnepanelen bij jou kunnen installeren. Zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Je wilt niet riskeren dat je onnodig meerkosten moet maken wanneer je je dak moet renoveren nadat de zonnepanelen zijn geplaatst.

Vogelwering

Wil je voorkomen dat vogels of ongedierte zich nestelen onder je zonnepanelen? Bekijk dan of je ook vogelwering wil laten plaatsen tijdens de installatie.

We bevestigen de vogelwering aan de rand van je systeem en zorgen ervoor dat ze perfect aansluit. Let op: het plaatsen van vogelwering is na oplevering van de zonnepanelen niet meer mogelijk.