Moet ik een bouwaanvraag indienen om zonnepanelen te plaatsen?

Moet ik een bouwaanvraag indienen om zonnepanelen te plaatsen?

Onze Svea-experten krijgen geregeld de vraag of onze klanten een bouwaanvraag moeten doen om zonnepanelen te installeren. In de meeste gevallen is dat niet nodig. Wanneer moet je wel een bouwaanvraag doen? Zijn er nog andere aanvragen die (wel) noodzakelijk zijn? Lees het in de blog hieronder.

1. Bouwaanvraag zonnepanelen in Vlaanderen en Brussel

In Vlaanderen en Brussel is het in de meeste gevallen niet nodig om een bouwaanvraag in te dienen als je zonnepanelen wil installeren. Je moet hiervoor wel aan een paar voorwaarden voldoen.

Schuin dak

Op een schuin dak heb je geen bouwvergunning nodig zolang je zonnepanelen geïntegreerd worden in het hellend dakvlak. Daarmee wordt bedoeld dat de panelen slechts enkele centimeters boven je dak worden geplaatst en ze zo de helling van je dak volgen. Je kan ook aan deze voorwaarde voldoen als ze geïntegreerd worden in je eigenlijke dak en ze met andere woorden als dakbedekking dienen.

Plat dak

Heb je een plat dak, dan voldoe je aan de voorwaarden wanneer je panelen niet meer dan een meter boven je dakrand uitkomen. De meeste panelen moeten met een bepaalde hellingsgraad geïnstalleerd worden, maar deze installatie zal nooit meer dan een meter hoog reiken.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen wanneer je wel een vergunning moet aanvragen. We lijsten ze hieronder voor je op.

  • Als je installatie meer dan een meter boven je dakrand uitkomt
  • Als je huis valt onder de regeling van beschermde monumenten
  • Als je je zonne-installatie niet op je dak wil plaatsen, maar bijvoorbeeld in je tuin of aan je gevel.

Voor meer info over een aanvraag voor een zonne-installatie in Vlaanderen kan je altijd terecht op de website van Omgevingsloket Vlaanderen. Voor Brussel vind je alle info hier terug.

Het is mogelijk dat er in bepaalde gemeenten toch een extra vergunning nodig is, je kan dit altijd terugvinden op de site van je gemeente of stad.

2. Bouwaanvraag zonnepanelen in Wallonië

In Wallonië heb je zelden een vergunning nodig, er zijn slechts twee voorwaarden waaraan je moet voldoen.

  • Je zonne-installatie moet op je dak bevestigd zijn of erin geïntegreerd zijn.
  • Je zonne-installatie mag niet voorbij je dakrand reiken.

Is dit wel het geval, dan moet je een vergunning aanvragen. Meer info hierover kan je terugvinden via de site van het Waalse gewest.

Wil je je zonne-installatie op de grond installeren dan zal je ook de hulp van een architect moeten inschakelen.

3. Heb je andere documenten nodig om zonnepanelen te installeren?

Voor de installatie van je zonnepanelen heb je verder geen documenten nodig. Wanneer je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, moet je installatie nog gekeurd worden. In België is een AREI-keuring vereist wanneer je een aanpassing maakt aan je elektrische installatie, zonnepanelen zijn daar een voorbeeld van.

Wanneer je installatie is goedgekeurd, moet je deze enkel nog aanmelden bij je netbeheerder.

Verder heb je in België geen andere documenten nodig voor een zonne-installatie.