Zijn zonnepanelen nog interessant in 2021?

04.03.2021
Zijn zonnepanelen nog interessant in 2021 - Svea Solar

Ook in 2021 loont investeren in zonnepanelen. Je energiefactuur daalt meteen na de ingebruikname & je krijgt nog tot en met december een mooie premie van de Vlaamse overheid. Dat maakt dit jaar hét jaar om te kiezen voor een zonne-installatie.

Er was de voorbije weken heel wat te doen rond het feit dat een digitale teller niet meer mag terugdraaien. Maar dat maakt het leggen van zonnepanelen vandaag de dag niet minder interessant, wel integendeel. Duurzame energie blijft goed voor het milieu én je portemonnee.

"Duurzame energie blijft goed voor het milieu én je portemonnee."

Mensen die nu kiezen voor zonne-energie kunnen namelijk rekenen op andere voordelen, die van zonnepanelen een zeer goede investering maken. Los van de terugverdientijd word je baas van je eigen energiehuishouden. Dit jaar ligt ook de premie van de overheid op haar hoogste peil ooit.

Terugverdientijd 

Je betaalt uiteraard een bepaald bedrag voor je zonnepanelen, maar dat geld verdien je op termijn terug. Je elektriciteitsfactuur zal namelijk dalen als je zelf stroom opwerkt. En vanaf 2021 hoef je ook geen prosumententarief meer te betalen, net omdat er geen terugdraaiende teller meer bestaat.

De terugverdientijd schommelt tussen de 6 en 12 jaar. Het exacte cijfer hangt af van hoeveel zonnepanelen je kan leggen en hoeveel vermogen ze hebben. We berekenen dat op maat als je ons om een offerte vraagt. En na de terugverdientijd wek je dus gratis elektriciteit op. Van zonnepanelen van de eerste generatie weten we trouwens dat hun levensduur 25 jaar en meer is.

Eigen energiemanagement

Voor stroom die je niet zelf verbruikt, krijg je van de netbeheerder een injectievergoeding. Die ligt een pak lager dan de kostprijs, dus om zonnepanelen maximaal te laten renderen, kan je maar best je zelfverbruik verhogen. Dat kan door huishoudtoestellen zoals een (af)wasmachine of droogkast overdag te gebruiken, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken. Ook als je een elektrische (warmtepomp)boiler of een elektrische wagen hebt, kan je die afstemmen op jouw zonnepanelen.

"De terugverdientijd bereken wij op maat. Hij schommelt tussen de 6 en 12 jaar."

Door je zelf opgewekte elektriciteit word je met andere woorden baas over je eigen energiehuishouding. En dat proces ga je op termijn eenvoudig kunnen automatiseren met een energiemanagementsysteem. Dat wil Svea Solar binnenkort ook aanbieden in de vorm van een gebruiksvriendelijke app.

Tot 1.500 euro premie

De Vlaamse overheid blijft de transitie naar duurzame energie ook stimuleren. Wie dit jaar nog zonnepanelen laat installeren, ontvangt 300 euro per kilowattpiek (kWp) voor een vermogen tot 4 kWp. Vanaf 4 kWp daalt de premie op met 150 euro per kWp (tot 6 kWp), maar je kan dus wel tot 1.500 euro terugverdienen.

"Op een gemiddelde installatie krijg je 1.200 euro premie"

Een gemiddelde installatie in Vlaanderen omvat 14 zonnepanelen. Daarvoor krijg je 1.200 euro premie, die je meteen op je rekening krijgt na installatie. Dat zorgt ervoor dat de netto aankoopprijs van zonnepanelen dus daalt.

Lang verhaal kort: ja, zonnepanelen zijn ook in 2021 een interessante investering. Vraag daarom nu vrijblijvend een offerte aan.

Alle voordelen op een rijtje

Hoog rendement

Geld op je spaarboekje levert niet op. Een zonne-installatie wél. Het gemiddeld rendement van een zonne-installatie bedraagt 10 procent.

Eigen energie

Je wekt je eigen elektriciteit op, die je kan gebruiken in je huishouden. Voor stroom die over is, krijg je een injectievergoeding.

Zonnepremie

Je krijgt na het plaatsen van je installatie een premie van de overheid, die dit jaar tot 1.500 euro kan oplopen. Vanaf januari 2022 daalt die premie met een kwart.

Minder CO2-uitstoot

Zonnepanelen zijn een energiebron waarbij geen CO2 vrijkomt tijdens het opwekken van stroom. Zo draag je je steentje bij aan de klimaatdoelstellingen.

Kies voor Svea Solar

Maak nu de switch met Svea Solar. Als internationale speler met lokale verankering nemen wij het studiewerk én de realisatie van je zonne-installatie voor onze rekening. Je geniet sowieso 25 jaar garantie op jouw stroomvoorziening.

Bereken je potentieel via onze zonnecalculator.