Zonnepaneel van Svea Solar waar zonnestraal op valt

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Inhoud

  1. De prijs van zonnepanelen
  2. Premies voor zonnepanelen
  3. Zonnepanelen per m2
  4. Zonnepanelen: prijs per kW
  5. Terugverdientijd bij zonnepanelen
  6. Evolutie van zonnepanelen en batterijen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Omdat je er zelf energie mee opwekt, kan je je eigen huis voorzien van elektriciteit. Met de stroom die je niet verbruikt, kan je geld verdienen door ze te injecteren in het net. Dat maakt je een microproducent van duurzame energie. Tot slot maak je jezelf meer onafhankelijk van de grote energiemaatschappijen en stijgende elektriciteitsprijzen.

De prijs van zonnepanelen

Wat je zonnepanelen gaan kosten verschilt per huis en huishouden. Factoren die van invloed zijn op de prijs van je zonnesysteem zijn onder andere: de afmetingen van je dak, het type paneel dat je kiest en het energieverbruik van je huishouden. Daarnaast kun je bekijken of je gebruik kunt maken van subsidies, die de aanschaf van je zonnesysteem aantrekkelijker maken.

Wil je weten wat de prijs is voor een zonnesysteem op jouw dak? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Een van onze Svea-experts komt dan langs om je dak te bestuderen en maakt een gedetailleerde berekening voor je installatie, inclusief alles wat erbij komt te zien.

Premies voor zonnepanelen

De Vlaamse overheid blijft de transitie naar duurzame energie stimuleren. Wie in 2022 nog zonnepanelen laat installeren, ontvangt 300 euro per kilowattpiek (kWp) voor een vermogen tot 4 kWp. Vanaf 4 kWp daalt de premie op met 150 euro per kWp (tot 6 kWp), maar je kan dus wel tot 1.500 euro terugverdienen.

Een gemiddelde installatie in Vlaanderen omvat 14 zonnepanelen. Daarvoor krijg je 1.200 euro premie, die je meteen op je rekening krijgt na installatie. Dat zorgt ervoor dat de netto aankoopprijs van zonnepanelen dus daalt, wat de investering nóg interessanter maakt.

In 2023 zal de premie nog 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en vanaf 4 kWp is er dan nog 75 euro/kWp (tot 6 kWp). In 2024 zal de zonnepremie nog maximaal 375 euro bedragen: 75 euro/kWp tot 4 kWp, 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp.

Zonnepanelen per m2

De grootte van zonnepanelen varieert, maar de meeste zijn 1 tot 1,1 meter breed en 1,7 tot 1,8 meter lang. Hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen, is vervolgens afhankelijk van je verbruik én van je dak. Zitten er bijvoorbeeld ramen of schoorstenen op je dak? Dan plaatsen we de zonnepanelen daar omheen. Wanneer je een gratis offerte bij ons aanvraagt, maakt een van onze Svea-experts een schets met de optimale oplossing voor jouw dak. De vakkundige installatie van je zonnesysteem zit in de prijs inbegrepen.

Wat de zonnepanelen per vierkante meter kosten, hangt af van het type zonnesysteem dat je kiest. Bij Svea Solar bieden we een Essential-, Design- en Pro-zonnesysteem aan. Lees hier meer over ons aanbod aan zonnepanelen.

Zonnepanelen: prijs per kW

Gemiddeld kosten zonnepanelen 1.200 euro per geïnstalleerde kWp (inclusief BTW), afhankelijk van o.a. de ligging en het type van je panelen. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, kan je berekenen door uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik (in kWh). Verbruikt je huishouden bijvoorbeeld 5.000 kWh per jaar, dan komt dat overeen met ongeveer 5 kW. Vermenigvuldig dat met de gemiddelde prijs voor zonnepanelen van 1.200 euro/kWp, en dan kom je uit op een investering in een zonnesysteem van ongeveer 6.000 euro. Hierbij gaan we er gemakkelijksheidshalve wel vanuit dat je dak aan de voorwaarden voldoet voor het gewenste aantal zonnepanelen.

Wil je een berekening gericht op jouw woning en energieverbruik? Vraag dan gratis een offerte aan en laat je informeren door een van onze Svea-experts.

Terugverdientijd bij zonnepanelen

Met zonnepanelen produceer je je eigen energie, maar het duurt even vooraleer je je investering in zonnepanelen terugverdient met de door jezelf opgewekte stroom. Je elektriciteitsfactuur zal uiteraard wel dalen als je zelf stroom opwerkt. Je energieverbruik is namelijk gratis wanneer je zonnepanelen hebt, in tegenstelling tot het kopen van elektriciteit bij een energiemaatschappij. Heb je zonnepanelen, dan bespaar je dus iedere maand geld.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem in België is 8 à 12 jaar. Die termijn is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte van je installatie, hoeveel energie je opwekt, hoeveel stroom je er zelf van verbruikt, of je overtollige energie kan injecteren in het net en eventuele premies. Ook de stijging van energieprijzen bij energiemaatschappijen hebben een effect op de terugverdientijd. Dat maakt de terugverdientijd in de loop der jaren ook korter.

Benieuwd wat de terugverdientijd is wanneer jij een zonnesysteem aanschaft? Vraag gratis een vrijblijvende offerte op maat en maak een weloverwogen keuze!

Hieronder zie je een voorbeeld van de terugverdientijd van een gemiddeld zonnesysteem:

  • Aantal panelen (395 Wp): 12 stuks
  • Prijs: 6.000 euro (incl. 6% btw)
  • Geinstalleerde kWp: 4,7 kWp
  • Terugverdienttijd: 8 à 10 jaar

Evolutie van zonnepanelen en batterijen

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen een enorme evolutie doorgemaakt. Door technische vooruitgang wekken zonnepanelen steeds meer energie op. Daardoor zijn zonnepanelen zowel goedkoper als efficiënter geworden. Ook de overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen met premies.

Het is wel belangrijker geworden om een zonnesysteem aan te schaffen dat past bij je energieverbruik. Volgens cijfers van de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) verbruiken eigenaars van zonnepanelen zo’n 30 procent van de elektriciteit die ze zelf opwekken. Met een thuisbatterij kan je je zelfverbruik echter verhogen tot 70%. Wil je hier meer informatie over? Vraag gratis een offerte aan en kom in contact met onze Svea-experts.