Zonnepaneel van Svea Solar waar zonnestraal op valt

Zonnepanelen schoonmaken

Inhoud

  1. Hoe zonnepanelen schoonmaken?
  2. Levensduur van zonnepanelen
  3. Garanties en verzekeringen
  4. Zonnepanelen in de schaduw

Onderhoud zonnepanelen

Doordat zonnepanelen nauwelijks bewegende delen hebben, hebben ze geen direct onderhoud nodig. Ook hoef je de zonnepanelen niet van brandstof te voorzien om ze te laten werken. Onderhoud is alleen nodig als er iets kapot gaat of als de zonnepanelen (heel) vuil zijn. En hoe zit dat met sneeuw in de winter? Omdat de zonnepanelen met een helling worden geïnstalleerd, glijdt de sneeuw weg tijdens het ontdooien.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Stof, zand of vuil kan het absorptievermogen van zonnepanelen aantasten ten opzichte van volledig schone zonnepanelen. Toch komt het in België niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er regelmatig genoeg een regenbui valt. De regen zorgt er dan voor dat je zonnepanelen af en toe schoongemaakt worden.

Ook met een pak sneeuw hoef je je geen zorgen te maken om je zonnepanelen. Ligt er tot één centimeter sneeuw op je panelen, dan werken ze nog steeds. Bij een dikkere laag glijdt de sneeuw vanzelf van je panelen als het weer gaat dooien.

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we af om hiervoor het dak op te gaan om het risico te beperken. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de instructies opvolgt voor het type zonnepaneel, om beschadiging te voorkomen. Tijdens de installatie ontvang je een bedienings- en onderhoudsinstructies van onze opgeleide installateurs. Ook ontvang je de handleidingen van de fabrikant en documentatie over de zonnepanelen. Hierin wordt ook aangegeven hoe je de zonnepanelen moet onderhouden.

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnecellen hangt af van het materiaal van de cellen, de staat van het dak waarop ze zijn geïnstalleerd en, last but not least, het klimaat. De levensduur van zonnecellen is berekend op basis van het wereldklimaat en wordt geschat op ongeveer 30 jaar, mits ze in goede staat op een dak worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen vergen over het algemeen zeer weinig onderhoud. Het enige dat je na installatie eventueel moet vervangen, is de omvormer, die de gelijkstroom van de zonnecellen omzet in wisselstroom.

Om een lange levensduur van je zonnepanelen te bekomen, kan je erop letten dat externe factoren ze niet beschadigen. Onze installateurs zullen je helpen de panelen zo te plaatsen dat ze niet te dicht bij een oude boom of schoorsteen staan. Daarom biedt Svea Solar ruime garanties op zowel de installatie als de panelen, evenals een vermogensgarantie van 25 jaar.

Garanties en verzekeringen

Om de veiligheid te garanderen op je zonnesysteem, werken wij alleen met grote en bekende leveranciers die producten maken van de hoogste kwaliteit. Mocht er tegen alle verwachtingen in iets niet werken zoals het zou moeten, dan hebben al onze producten lange waarborgtermijnen.

Onze standaardgaranties op een rijtje:

  • 6 jaar garantie op de installatie
  • 10 tot 12 jaar productgarantie op de omvormer
  • 12 tot 25 jaar productgarantie op zonnepanelen
  • 25 jaar productgarantie op optimizers
  • 25 jaar vermogensgarantie (na 25 jaar nog steeds 80% van het initiële vermogen)

Je kan voor sommige producten ook een garantieverlenging aanvragen. Vraag hiernaar bij je Svea-expert.

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen zijn gevoelig voor schaduw. De schaduw kan ervoor zorgen dat je minder energie opwekt. Dat kan een probleem zijn wanneer je installatie in serie geschakeld is. Bij een in serie geschakeld systeem beïnvloedt het zwakst presterende zonnepaneel ook de productie van de andere zonnepanelen. Wil je dat voorkomen? Dan kan je zogenaamde 'slimme zonnepanelen' aanschaffen. Daarbij zijn de panelen parallel geschakeld, waardoor de zonnepanelen elkaar niet beperken in het opwekken van energie. Heb je veel last van schaduw? Dan is het dus slim om te kijken naar een parallel geschakeld zonnesysteem.

Weet je niet of er veel schaduw op je dak valt? Laat een Svea-expert je dak checken. We adviseren je graag over je systeem. Vraag hier een gratis offerte aan om meer te weten te komen.