Hero image

Injecteer je groene stroom in het net

Inhoud

  1. Je groene stroom verkopen
  2. Het capaciteitstarief

De waarde van groene stroom

De stroom die je niet meteen consumeert in je huishouden, kan je opslaan in een thuisbatterij. Je kan er ook geld aan verdienen! De stroom die je niet zelf consumeert en/of opslaat in een batterij, kan je als microproducent verkopen aan elektriciteitsbedrijven, die het vervolgens op het elektriciteitsnet zetten zodat anderen het kunnen gebruiken. Zeker tijdens de zomermaanden kan het gaan om een mooi bedrag.

Wil je meer van je eigen geproduceerde zonne-energie zelf gebruiken? Dan kan je je overschot aan zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Deze energie kan je dan op een later moment gebruiken, wanneer de zon niet schijnt.

Je groene stroom verkopen

Hoe kan ik mijn teveel aan elektriciteit verkopen?

Om je overtollige elektriciteit te kunnen verkopen, dien je als microproducent aan bepaalde eisen te voldoen. Om te beginnen moet je contact opnemen met je energieleverancier en melden dat je duurzame elektriciteit produceert. Daarna moet je je productie aansluiten op het elektriciteitsnet (dit is gratis). Je energiebedrijf zal je daarna helpen met een productieovereenkomst en een zogenaamde injectievergoeding, wat betekent dat je de mogelijkheid hebt om overtollige elektriciteit in het elektriciteitsnet te injecteren. Eens die overeenkomsten rond zijn, kan je je zelf geproduceerde elektriciteit verkopen.

Hoeveel levert mijn groene stroom op?

Elektriciteitsbedrijven bepalen zelf hoeveel ze bieden als prijs voor de energie die je aanbiedt. De prijs voor overtollige elektriciteit ligt meestal rond 4 eurocent per kWh. Je kan jouw teveel aan stroom verkopen aan iemand anders dan je eigen energieleverancier. Er zijn nu ook bedrijven die eigenaars van zonnepanelen willen belonen en een iets hogere prijs voor overtollige elektriciteit bieden.

Het capaciteitstarief

Binnenkort zullen er capaciteitstarieven voor elektriciteit ingevoerd worden. Het uiteindelijke doel van het capaciteitstarief is om mensen bewuster te leren omgaan met elektriciteit en grote pieken te vermijden. Zo wordt het elektriciteitsnet niet overbelast en zijn er ook geen investeringen nodig die de energiefactuur op termijn verder kan doen stijgen.

Het nettarief, goed voor 40 procent van je energiefactuur, zal daardoor niet alleen afhankelijk zijn van je directe verbruik, maar veel meer van het tijdstip waarop er verbruikt wordt. Hoe meer je je verbruik spreidt, hoe minder je het net belast, en hoe beter voor je factuur. Het capaciteitstarief is namelijk goed voor de helft van de nettarieven en zal dus zo'n 20 procent van je elektriciteits­factuur uitmaken.

Wie een zonne-installatie en een thuisbatterij heeft, kan zijn energiehuishouden slim beheren. Als het laden van je elektrische wagen en het verbruik van je huishoudtoestellen goed op elkaar zijn afgestemd, kan je dankzij het capaciteitstarief heel wat besparen op je energiefactuur. Je kan eenvoudig je situatie simuleren via de VREG.