Kunnen zonnepanelen zichzelf uitschakelen?

20.10.2021
Zonnepanelen - Svea Solar

Overspanningsbeveiliging leidt er soms toe dat een zonne-installatie zichzelf uitschakelt. Daar is weinig aan te doen, want de oorzaak is ons verouderd elektriciteitsnet. De aanschaf een thuisbatterij kan evenwel soelaas brengen.

Media berichtten de afgelopen dagen over zonnepanelen die zichzelf uitschakelen, hoewel de zon volle bak schijnt. De oorzaak? Een veiligheidsmechanisme in de omvormer, om overspanning tegen te gaan. Als er overspanning dreigt, valt je omvormer namelijk automatisch uit. Zo voorkomt die dat je zonne-installatie beschadiging oploopt.

Risico op overspanning is er vooral in landelijke gebieden. Daar kan de groene stroom die je opwekt soms niet meer op het verouderde elektriciteitsnet. Dat gebeurt vooral op zonnige dagen, als er veel stroom geproduceerd wordt. Het is en blijft wel redelijk uitzonderlijk: de klachten die netbeheerder Fluvius ontving, hebben betrekking op amper 0,5% van alle huishoudens met zonnepanelen op hun dak.

Amper 0,5% zonnepaneleneigenaars hebben last van het fenomeen

Fluvius is zich overigens bewust van het probleem. De netbeheerder brengt op dit moment de grootste probleemzones in kaart zodat ze de nodige aanpassingen kunnen doen aan het elektriciteitsnet. Het fenomeen is dus niet nieuw en zal op termijn ook verdwijnen, maar daar ben je natuurlijk niets mee als het je toch overkomt. Gelukkig is er een oplossing voorhanden.

Counteren met thuisbatterij

Je kan het uitvallen van je installatie op twee manieren tegengaan. Optie a: door de opgewekte elektriciteit te verbruiken. Nu, al je toestellen aanzetten is vrij nutteloos. Dus kies je best voor optie b: door gebruik te maken van een thuisbatterij. Die wordt nooit uitgeschakeld, tenzij ze volledig opgeladen is. Met andere woorden: enkel als de maximumcapaciteit (vb. 10 kWh) bereikt is, gaat de stroom die je zonnepanelen opwekken naar het net. Pas dan bestaat de kans dat je installatie zichzelf uitschakelt.

Een batterij is dus eigenlijk een manier om meer zelfvoorzienend te worden. Jezelf loskoppelen van het elektriciteitsnet (het zogenaamde off-grid gaan) is bijna onmogelijk en kost enorm veel geld. Aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn, blijft vandaag de dag veel interessanter. Je krijgt overigens alleen een premie voor een thuisbatterij als je aangesloten bent op het net.

Ook zelfconsumptie stijgt met batterij

Een gemiddeld gezin met zonnepanelen heeft, zonder batterij, een zelfconsumptie van 30%. Je gaat namelijk geen toestellen afzetten als de zon plots achter de wolken verdwijnt. Een batterij kan dat voor jou opvangen. Na installatie van een batterij verhoogt de zelfconsumptie. Met een opslagsysteem van 5 kWh stijgt je zelfverbruik al snel naar 50 à 60%.

Nog vragen? Neem gerust contact op met een van onze Svea-experts via info@sveasolar.be of tel. 0800 26 381 (ma-vr, 9.00 - 17.00).