Kunnen zonnepanelen zichzelf uitschakelen?

Kunnen zonnepanelen zichzelf uitschakelen?

Overspanningsbeveiliging leidt er soms toe dat een zonne-installatie zichzelf uitschakelt. Daar is weinig aan te doen, want de oorzaak is ons verouderd elektriciteitsnet. De aanschaf van een thuisbatterij kan hierbij helpen.

In de zomer krijgen we vaak vragen van mensen over zonnepanelen die zichzelf uitschakelen. De oorzaak? Een veiligheidsmechanisme in de omvormer, om overspanning tegen te gaan. Als er overspanning dreigt, valt je omvormer namelijk automatisch uit. Zo voorkomt die dat je zonne-installatie beschadiging oploopt.

Risico op overspanning is er vooral in landelijke gebieden. Daar kan de groene stroom die je opwekt soms niet meer op het verouderde elektriciteitsnet. Dat gebeurt vooral op zonnige dagen, als er veel stroom geproduceerd wordt.

Amper 0,5% zonnepaneleneigenaars hebben last van het fenomeen

Onze netbeheerders zijn zich overigens bewust van het probleem. Ze brengen de grootste probleemzones in kaart zodat ze de nodige aanpassingen kunnen doen aan het elektriciteitsnet. Het fenomeen is niet nieuw en zal op termijn ook verdwijnen, maar daar ben je natuurlijk niets mee als het je toch overkomt. Gelukkig is er een oplossing voorhanden.

Counteren met thuisbatterij

Je kan het uitvallen van je installatie op twee manieren tegengaan. Optie één: door de opgewekte elektriciteit te verbruiken. Nu, al je toestellen aanzetten is vrij nutteloos. Dus kies je best voor optie twee: door gebruik te maken van een thuisbatterij. Die wordt nooit uitgeschakeld, tenzij ze volledig opgeladen is. Met andere woorden: enkel als de maximumcapaciteit (vb. 10 kWh) bereikt is, gaat de stroom die je zonnepanelen opwekken naar het net. Pas dan bestaat de kans dat je installatie zichzelf uitschakelt.

Een batterij is dus eigenlijk een manier om meer zelfvoorzienend te worden. Jezelf loskoppelen van het elektriciteitsnet (het zogenaamde off-grid gaan) is bijna onmogelijk en kost enorm veel geld. Aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn, blijft vandaag de dag veel interessanter.

Ook zelfconsumptie stijgt met batterij

Een gemiddeld gezin met zonnepanelen heeft, zonder batterij, een zelfconsumptie van 30%. Je gaat namelijk geen toestellen afzetten als de zon plots achter de wolken verdwijnt, of ’s avonds wanneer de zon niet schijnt. Een batterij kan dat voor jou opvangen. Na installatie van een batterij verhoogt de zelfconsumptie. Met een opslagsysteem van 10 kWh stijgt je zelfverbruik al snel naar 60 à 75%.

Heb je nog vragen over een thuisbatterij? Neem dan gerust contact op met een van onze Svea-experts. Je kan ook altijd een vrijblijvende offerte voor een thuisbatterij opvragen.