Groene stroom wordt de norm

Groene stroom wordt de norm

Groene stroom wordt hoe langer hoe meer de norm. En maar goed ook, want het maakt niet uit waar je politiek voor staat: zonne-energie is een win-winsituatie. Het is de logica zelve dat hernieuwbare energie de toekomst is voor onze wereldwijde stroomvoorziening.

Een van de grootste boosdoeners voor het milieu is het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, gas en olie. Dit soort brandstoffen zijn zogenaamde grijze stroom, of niet-hernieuwbare energie. De grondstoffen ervoor raken bovendien in razendsnel tempo op. 

Groene stroom

Elektriciteit die op een hernieuwbare manier is geproduceerd, ook bekend als groene stroom, is energie die we met een gerust hart (en een goed geweten) kunnen verbruiken. Groene stroom ontziet zowel de natuur als de volksgezondheid van algemene milieuvervuiling en luchtverontreiniging.

Zonne-energie is één vorm van hernieuwbare energie. Er zijn nog vele andere, zoals biomassa- en windenergie. Er is evenwel een enorm voordeel verbonden aan het produceren van elektriciteit met zonnepanelen. Als consument ben je dan ineens ook producent van je (eigen) elektriciteit. Dat is niet het geval bij andere hernieuwbare energie-alternatieven.

Met een zonnepanelensysteem op je dak zie je het bedrag op jouw elektriciteitsfactuur slinken. Je verbruikt namelijk de stroom die je opwekt in je huishouden. De overtollige elektriciteit kan je bovendien terugverkopen aan het elektriciteitsnet. Los daarvan kan je je zelfconsumptie verhogen, met een batterij bijvoorbeeld.

Meer onafhankelijkheid met thuisbatterij

Met een opslagsysteem word je meer onafhankelijk van het openbare net. Een thuisbatterij zorgt er namelijk voor dat je zoveel mogelijk van de door jou opgewekte zonne-energie verbruikt, ook op momenten dat de zon niet schijnt.

Hoe dat in zijn werk gaat? Wel, thuisbatterijen slaan door jouw zonnepanelen opgewekte stroom op, zodat je die na zonsondergang kan gebruiken. Een batterij verhoogt met andere woorden het zelfverbruik van de door jou geproduceerde energie. Je elektriciteitsfactuur zal daardoor dalen.

Ook mét batterij blijf je aangesloten op het elektriciteitsnet. Je helemaal ontkoppelen van het net is momenteel nog niet interessant. Als er niet genoeg stroom is van je zonnepanelen of in je thuisbatterij, kan je dus nog steeds stroom afnemen van het openbare net. Maar het is wel opnieuw een stap richting zelfvoorzienendheid.

Doe de test: bekijk hoeveel je kan besparen met een zonne-installatie, met of zonder thuisbatterij. Surf naar onze zonnecalculator, check de mogelijkheden op je dak en vraag een offerte op maat. Daarin staat zwart op wit hoeveel je kan besparen en op hoeveel tijd je je investering terugverdient.