Zonnepanelen op een oud dak, een goed idee?

Zonnepanelen op een oud dak, een goed idee?

Overweeg je zonnepanelen, maar ben je bang dat je dak te oud is voor een zonne-energiesysteem? Deze twijfel horen we vaker van huiseigenaren met een relatief oud dak. Maar een oud dak wil niet per se zeggen dat het ongeschikt is voor zonnepanelen. In deze blog zetten we op een rijtje wat je moet weten over het installeren van zonnepanelen op een ‘oud dak’.

De levensduur van zonnepanelen

Om te bepalen of je dak goed genoeg is voor een zonne-energiesysteem, is het belangrijk om te weten hoe lang zonnepanelen gemiddeld werken. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 20 tot 30 jaar. Onze PRO panelen hebben zelfs een levensduur tot wel 40 jaar. Wanneer je kiest voor zonnepanelen moet je er daarom van uitgaan dat je dak een zonne-energiesysteem decennialang kan dragen.

Vooral platte daken verliezen na jaren hun kwaliteit. Heb je een plat dak, dan kan een renovatie voorafgaand aan de installatie van je zonnepanelen verstandig zijn. Als we het zonne-energiesysteem na een aantal jaren moeten demonteren voor een renovatie, brengt dit namelijk extra kosten met zich mee naast het risico dat er panelen beschadigd worden. Dit kan een negatief effect hebben op de prestaties en de algehele levensduur van je zonne-energiesysteem.

Om te bepalen of zonnepanelen op jouw oude dak passen, kijken we naar de volgende twee onderdelen:

1. De staat van jouw dak

Zoals we hiervoor aanhaalden, is het belangrijk dat je dak stabiel is en bestand is tegen het gewicht van het zonne-energiesysteem en de onderconstructie. Onder andere de staat van de onderbouw van je dak en de dakpannen zelf zijn hierin bepalend. Rotte balken vormen een aanzienlijk veiligheidsrisico, en ook oude (bak)stenen barsten snel onder het gewicht van de zonnepanelen. Je dak mag in geen geval asbest bevatten wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Deze factoren moeten daarom vóór aankoop en installatie zorgvuldig worden onderzocht. Ben je niet zeker of je dak geschikt is? Onze Svea-experten kunnen je hierin altijd raadgeven.

2. De isolatie van jouw dak

Daarnaast is isolatie een belangrijke factor om grondig te bekijken voordat je zonnepanelen op je dak legt. Oudere gebouwen en daken zijn vaak onvoldoende geïsoleerd. Als je van plan bent om dit de komende jaren te optimaliseren om meer energie en warmte te besparen, is het economisch gezien slim om dit te doen vóórdat je een zonne-energiesysteem installeert.

Conclusie

Of een zonne-energiesysteem op een oud dak geplaatst kan worden? Ja, dat is mogelijk. Maar bepaal eerst of je eventuele renovaties voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen wilt doen, of dat dit later ook nog kan. Houd er rekening mee dat wanneer je eenmaal een zonne-energiesysteem op je dak hebt liggen, je 20 tot 30 jaar geen aanpassingen aan je dak kunt doen. We raden je af om je dak te renoveren wanneer het systeem er al op ligt.

Zonnepanelen van Svea Solar

Twijfel je na het lezen van dit blog nog steeds of je dak geschikt is voor een zonne-energiesysteem? Onze Svea-experts helpen je graag. Neem telefonisch contact op via 03 361 99 99 of vraag een vrijblijvende offerte aan om uit jouw voordelen te bepalen.