Waarom laadt mijn batterij plots op van het net?

Waarom laadt mijn batterij plots op van het net?

We krijgen soms ongeruste mails of telefoontjes van klanten omdat hun batterij ineens energie van het net heeft opgeladen. Is dat normaal? Het korte antwoord: het is inderdaad normaal dat dit een aantal keer per jaar gebeurt. Het lange antwoord: daar zal je de rest van deze blog voor moeten lezen.

We kunnen je geruststellen…

Het kan zijn dat de batterij plots oplaadt van het net. Er zijn twee redenen waarom dit zal gebeuren:

1. Onderhoud van je batterij – 'Battery Health Check'

Je batterij heeft een aantal instellingen die ervoor zorgen dat de batterij zo lang mogelijk zal meegaan. Eén van die instellingen is de ‘State of Health’. Dit proces zal voornamelijk in de winter uitgevoerd worden en komt gemiddeld één keer per jaar voor.

De batterij zal dan voor elke blok van de batterij die volledig op- en ontladen met energie van het elektriciteitsnet. Dit proces heeft als doel om de levensduur van de batterij te verlengen. Indien de batterij een lange tijd niet op- of ontladen heeft zorgt dit er namelijk voor dat de batterij spanning verliest, wat voor een lange periode niet wenselijk is.

Zoals we al aanhaalden, gebeurt dit voor elke batterijmodule. Dit proces kan in één keer gebeuren of over een langere periode voor elke module apart. Heb jij een batterij met 2 modules (10 kWh), dan kan het zijn dat je batterij dit proces voor elk blokje herhaalt gedurende bv. 2 weken. Met andere woorden: op 2 januari laadt de batterij de eerste module op met stroom van het net. En op 15 januari laadt de batterij module twee op met stroom van het net.

Merk je dit dus op in de winter, maak je dan geen zorgen. Het komt de levensduur van je batterij enkel ten goede.

2. 'Time of use'-instelling

‘Time of Use’ is een instelling van je batterij die je zelf kan aanzetten. Met deze modus kan je instellen dat je batterij gaat laden of ontladen op bepaalde dagen, tussen bepaalde uren en voor een bepaald vermogen. Bij deze optie moeten er op- en ontlaadperiodes ingesteld worden. Tijdens de ontlaadmomenten kan de batterij nog steeds bijladen van de opgewekte zonne-energie, als je verbruik kleiner is dan de productie.

Deze instelling kan gebruikt worden om tijdens de donkere winterperiode je batterij één of meerdere malen op te laden met energie van het net. Op die manier zakt het energieniveau in je batterij niet te ver onder 10%. Je kan deze instelling eveneens gebruiken om de ochtend- en/of avondpieken op te vangen. Hierdoor zal je minder impact ondervinden van het capaciteitstarief. Je kan meer lezen over het capaciteitstarief in onze blog . Maak je gebruik van deze instelling dan is dat met andere woorden niet enkel goed voor de levensduur van je batterij maar ook voor je portemonnee.

Meer vragen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over je batterij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@sveasolar.be of via 03 361 99 99. Onze Svea-experten helpen je graag verder.