Een duurzame toekomst met slimme zonnepanelen

Een duurzame toekomst met slimme zonnepanelen
Date01.07.2021
AuthorSvea Solar

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023? Het korte antwoord: ja, natuurlijk! Het uitgebreide antwoord, dat kan je lezen in deze blog. De meeste mensen hoeven we immers niet meer te overtuigen van de voordelen van zonnepanelen. Maar kiezen voor zonne-energie is meer dan enkel kiezen voor een verlaagde energiefactuur.

Wil je graag alle voordelen kennen?  We zetten ze voor je op een rij:

Kosten besparen met zonnepanelen

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende voordeel. Met een zonne-installatie bespaar je direct op je energiefactuur. Je wekt zelf energie op en bent dus minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende energieprijzen. Zelfs je overproductie, energie die je opwekt maar niet verbruikt, kan je geld opleveren. Dit overschot aan energie wordt namelijk terug in het net geïnjecteerd, waarvoor jij als producent een injectietarief ontvangt. Momenteel bedraagt dat tarief ongeveer 18 c€/kWh, afhankelijk van je leverancier.

Je kan je zelfproductie zelfs nog verhogen met een thuisbatterij . Dan wordt de energie die je niet direct gebruikt, opgeslagen in een batterij. Op die manier kan je deze energie bijvoorbeeld ’s avonds, wanneer de zon niet meer schijnt, toch nog gebruiken. Met enkel zonnepanelen ligt je zelfproductie op 30%, voeg je hier een batterij aan toe kan je je zelfproductie verhogen tot 75%. En dat zal je zeker merken op je energiefactuur.

Woon je in Brussel dan is een thuisbatterij minder interessant. In Brussel leveren de groenestroomcertificaten een hoger rendement dan een thuisbatterij. Ben je toch benieuwd naar wat een thuisbatterij zou kunnen betekenen voor jouw zonne-installatie? Je kan altijd één van onze Svea-experten contacteren, zij helpen je graag verder.

Kortom, geld op je spaarboekje levert niet op. Een zonne-installatie wél. Het gemiddelde rendement van een zonne-installatie bedraagt 10 procent.

Duurzaamheid troef 

Ook dit argument zal je niet verbazen. Mensen met zonnepanelen dragen hun steentje bij tot een groenere planeet. Met een zonne-installatie wek je immers groene stroom op zonder CO2 uit te stoten. Noch verbruik je vervuilende fossiele brandstoffen. De Vlaamse overheid berekende bijvoorbeeld dat je met 10 zonnepanelen op je dak een gemiddeld gezin ongeveer 1.6 ton CO2 per jaar kan besparen.  De planeet is je dankbaar.

Investering in de planeet en je huis

Een investering in zonnepanelen, dat is ook direct een investering in je huis. Wanneer je je huis zou willen verkopen, stijgt de waarde van je woning met een zonne-installatie. Niet alleen geven zonnepanelen je huis een betere EPC-waarde, potentiële kopers zouden ook lagere energiefacturen betalen. Wie wil er nu geen woning kopen met een zonne-installatie?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het installeren van een zonne-installatie:

Het uitzicht van je huis

Het uitzicht van je huis zal veranderen. Als je een schuin dak hebt, dan zullen je zonnepanelen natuurlijk te zien zijn. Maar de nieuwste generatie zonnepanelen is niet meer te vergelijken met de oudere zonnepanelen. Deze nieuwe zonnepanelen hebben een nieuwe, strakke zwarte look. Op een zwart dak vallen ze nog amper op en ook op andere daken vinden wij dat ze zeker niet misstaan.

Ontdek ons aanbod in zonnepanelen.

Forse investering

Zonnepanelen installeren is nog altijd een serieuze investering, niemand zal dat ontkennen. De aankoopkost is nog steeds de meest genoemde reden om niet voor zonnepanelen te kiezen. Toch is de investering laag in verhouding tot de verwachte besparing. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 6 en de 8 jaar, afhankelijk van je installatie en de hoeveelheid stroom die je opwekt. Bovendien kan je zeer voordelige leningen aangaan om je zonnepanelen te financieren. Een volledig overzicht van de mogelijkheden, vind je op de website van Vlaanderen.

Wil je zelf berekenen wat jouw terugverdientijd zou zijn? Vul dan snel onze zonne-calculator in!