Hoe vraag ik mijn premie aan in 2023?

Hoe vraag ik mijn premie aan in 2023?

De Vlaamse regering moedigt de switch naar duurzame energie aan. Ze reikt in 2023 premies uit aan al wie kiest voor zonne-energie en batterij-opslag. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

Met Svea Solar loodsen we je graag door de stappen om een premie aan te vragen voor je zonnepanelen en/of thuisbatterij De procedure verschilt, maar het is belangrijk om weten dat je een premie-aanvraag enkel kan indienen als je een digitale meter hebt. De premies zijn helaas enkel geldig voor wie tot 2023 een zonne-energie-oplossing liet installeren en keuren. Vanaf 2024 zijn er niet langer premies voor particulieren.

Premie thuisbatterij

Eerst en vooral: je moet in het bezit zijn van een digitale meter om je premie te verkrijgen. Dus

Stap 1: Laat een digitale meter installeren

Fluvius vervangt je traditionele meter door een digitale meter. Ze doen dat in alle Vlaamse huishoudens, straat per straat, wijk per wijk, gemeente per gemeente. Maar ze komen ook automatisch naar je toe als je zonnepanelen installeert. Je hoeft daarvoor verder niets te doen.

Een digitale meter moet dus bij jou geïnstalleerd zijn als je een batterijpremie wil ontvangen. Als dat het geval is, kan je over naar de volgende stap:

Stap 2: Verzamel de nodige documenten

Als je een batterij hebt aangeschaft bij Svea Solar, zorgen we voor de plaatsing en de keuring van het opslagsysteem, met de daarbij horende documenten. We bezorgen je daarover de nodige documentatie die je nodig hebt om het premiebedrag aan te vragen.

Stap 3: Vraag je batterijpremie aan

Nu kan je je premie-aanvraag starten. Die doe je bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap, via deze link.

Meer weten? Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap prijkt een overzicht van de documenten die je nodig hebt om de batterijpremie te verkrijgen. Normaal gezien ontvang je de geldsom waar je recht op hebt zo’n 14 dagen nadat je aanvraag werd goedgekeurd.


Premie voor zonnepanelen

Stap 1: Meld je zonnepanelen aan

Na installatie en AREI-keuring kan je jouw zonnepanelen registeren bij Fluvius. Je moet ze aanmelden binnen 30 dagen na de keuring. Daarvoor heb je onder meer je EAN-code en de AREI-keuringsdocumenten nodig, die Svea Solar jou bezorgt na de keuring van je installatie.

Alle vereisten en de link naar het aanmeldingsformulier vind je op de website van netbeheerder Fluvius.

Stap 2: Noteer je installatienummer

Eens je zonnepanelen geregistreerd, krijg je schriftelijke bevestiging van Fluvius. In die brief staat ook het installatienummer van je zonnepanelen. Dat G- of PVZ-nummer heb je nodig als je je premie aanvraagt.

Stap 3: Je digitale meter wordt geïnstalleerd

De installatie van een digitale meter gebeurt automatisch, doorgaans 30 werkdagen na het plaatsen van je zonnepanelen. Je kan de premie voor je zonnepanelen pas aanvragen nadat een digitale meter is geplaatst.

Stap 4: Vraag je premie aan

Start je premie-aanvraag via https://mijn.fluvius.be/premies/. De datum van indienstname van je installatie (= de datum van de AREI-keuring) bepaalt je premiebedrag en -voorwaarden. Normaal gezien ontvang je het geldbedrag waar je recht op hebt zo’n 14 dagen nadat je aanvraag werd goedgekeurd.

---

Heb je nog vragen? Fluvius lijstte de meest voorkomende vragen rond premie-aanvragen op in de sectie ‘Veelgestelde vragen’. Je kan ook altijd bellen naar hun infolijn: 078 35 35 34 (zonaal tarief), van maandag tot vrijdag (8.00 – 20.00) en op zaterdag van 9.00 tot 13.00.