Glas-folie versus glas-glas: welk zonnepaneel moet je kiezen?

Glas-folie versus glas-glas: welk zonnepaneel moet je kiezen?

Als het gaat om het kiezen van het juiste zonnepaneel voor jouw huis of bedrijf, kan het aanbod overweldigend zijn. Je hebt misschien al eens gehoord van de termen glas-folie en glas-glas, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wat zijn precies de verschillen en welk type paneel past het beste bij jouw situatie? In deze blog zetten we alle verschillen op een rijtje en bekijken we de voor- en nadelen van elk type. Benieuwd? Lees snel verder.

Glas-folie zonnepanelen:

Glas-folie zonnepanelen zijn panelen die de meeste mensen kennen. Deze panelen worden al jarenlang gebruikt en zullen waarschijnlijk in de toekomst ook nog altijd gebruikt worden. Zoals de naam het zegt, bestaan deze panelen uit een glazen voorkant, met daartussen dunne lagen fotovoltaïsche cellen en een folie aan de achterkant. Dat is direct ook het belangrijkste verschil met een glas-glas paneel. Dit zorgt voor een aantal voor- en nadelen

Voordelen:

  • Lichtgewicht: Glas-folie panelen zijn over het algemeen ongeveer 6 kg. lichter dan glas-glas panelen. Dat is vooral voor daken met beperkte draagkracht een groot voordeel. (En dus ook aangenamer voor onze installateurs, maar daar ondervind jij natuurlijk geen direct voordeel van).
  • Lagere prijs: Over het algemeen zijn glas-folie panelen iets goedkoper in vergelijking met glas-glas panelen, waardoor ze een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor wie op zoek is naar een meer budgetvriendelijke oplossing.

Nadelen:

  • Kwetsbaarder: Het dunne foliemateriaal dat de achterkant bedekt, maakt glas-folie panelen gevoeliger voor schade door externe factoren zoals hagel, extreme temperaturen en vocht. Dat maakt dat de levensduur van het paneel kan verkorten. Doorgaans gaat een dergelijk paneel wel nog minimum 25 jaar mee.
  • Degradatie: Glas-folie panelen hebben de neiging om sneller te degraderen dan glas-glas panelen. Kortgezegd betekent dit dat ze in de loop van de tijd iets minder efficiënt kunnen worden. De achterkant kan ook na een tijd beginnen verkleuren.

Glas-glas Zonnepanelen:

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuwer op de markt. Zij worden vaak gezien als de meer moderne en duurzame variant. Glas-glas panelen zijn de laatste jaren enorm aan populariteit aan het winnen. Zoals we al eerder aanhaalden in het artikel is vooral de samenstelling van het paneel het grootste verschil. Deze panelen hebben zowel aan de voor- als achterzijde glas, waardoor ze robuuster zijn dan hun glas-folie tegenhangers.

Voordelen:

  • Duurzamer: Dankzij hun robuuste constructie zijn glas-glas panelen bestand tegen extreme weersomstandigheden, schokken en druk. Hierdoor hebben ze vaak een langere levensduur dan glas-folie panelen.
  • Betere prestaties: Glas-glas panelen hebben over het algemeen een hogere efficiëntie dan glas-folie panelen. Concreet betekent dit dat ze meer energie kunnen produceren per vierkante meter.

Nadelen:

  • Zwaargewicht: Glas-glas panelen zijn zwaarder dan glas-folie panelen, wat de installatie iets complexer kan maken en mogelijk extra structurele ondersteuning vereist.
  • Hoger prijskaartje: Vanwege hun geavanceerde constructie en verbeterde prestaties, zijn glas-glas panelen meestal duurder dan glas-folie panelen. Vergeet echter niet dat de initiële investering zich op de lange termijn kan terugbetalen door hogere opbrengsten en een langere levensduur.

Conclusie:

Het kiezen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder budget, installatievereisten en de gewenste levensduur en prestaties jouw zonnesysteem. Over het algemeen zijn glas-glas panelen de beste keuze voor wie op zoek is naar maximale duurzaamheid, betrouwbaarheid en energieopbrengst, terwijl glas-folie panelen een geschikte optie kunnen zijn voor wie een meer budgetvriendelijke oplossing zoekt.

Heb je nog vragen over glas-glas versus glas-folie zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!