Fiscaal voordeel voor laadpaal tot 31 augustus 2024: belastingvoordeel voor particulieren en verhoogde kostenaftrek voor organisaties

Fiscaal voordeel voor laadpaal tot 31 augustus 2024: belastingvoordeel voor particulieren en verhoogde kostenaftrek voor organisaties

Een laadstation voor elektrische wagens installeren was nog nooit zo interessant, zowel voor particulieren als ondernemingen. Als particulier krijg je vanaf nu namelijk een deel van je investering terug via een fiscaal voordeel, die tot 15% van je investeringsbedrag bedraagt. Zo kan je tot 1750 euro besparen op de uitgaven voor de aankoop en installatie van je laadpaal. Daarnaast zijn er ook voor ondernemingen incentives om in te investering in een publiek laadpunt. Zij genieten van een verhoogde kostenaftrek van wel 150%.

Fiscale voordelen voor Laadpalen tot september 2024: laad je elektrische wagen op op groene stroom

Het aantal verkochte plug-in hybride en elektrische auto's steeg vorig jaar naar een recordhoogte. Dat brengt ook de nood aan meer laadinfrastructuur met zich mee. Er zijn voorlopig nog maar weinig publieke laadpunten, ook al plant de overheid er nog 35.000 te zullen installeren tegen 2025. Ze willen ook graag bij de mensen thuis een laadstation stimuleren. Hiervoor riepen ze "belastingvermindering voor een thuislaadstation" in het leven, waardoor ze de laadpaal fiscaal een pak voordeliger maken. Dit is niet hetzelfde als een subsidie zoals we die voor bijvoorbeeld zonnepanelen hadden. Tot 31 augustus 2024 investeren in een publiek laadpunt, is dus extra voordelig. Maar wie zijn de bedrijven en personen die in aanmerking komen? En gelden deze maatregelen voor alle laadstations? In deze blog zetten we alles over de fiscale aftrek even op een rijtje.

Laadpaal  interessant voor particulieren door belastingvoordeel 

Daarom worden nu ook particulieren financieel aangemoedigd om laadstations te installeren. Als je tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kiest voor een aankoop én plaatsing van een laadstation bij je thuis, kan je rekenen op een belastingvermindering op de investering. Het gaat in eerste instantie om een vermindering van 45 procent, die stelselmatig zal afbouwen in de tijd. 

Bij aanschaf van een laadpaal voor particulieren kan je dus nog genieten van een belastingvermindering. De belastingvermindering geldt voor de installatiekosten en de aankoop van de laadpaal: tot 31 augustus 2024 geniet je nog van 15% belastingvermindering. 

Voorwaarden voor de Laadstations

Om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering, moet het laadstation aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Intelligent laadstation: Het laadstation moet "slim" zijn, wat inhoudt dat je de laadtijd en het laadvermogen kan regelen.
  • Gebruik van groene stroom: Het laadstation moet gebruikmaken van groene stroom.
  • Installatie en keuring van de installatie: De belastingvermindering is van toepassing op de kosten voor de aankoop, installatie en keuring van de laadpaal.

Tenslotte is het interessant om te weten dat de belastingvermindering geldig is per laadstation en per belastingplichtige. Je kan op die manier 1750 euro per laadpaal inbrengen. 

Publiek toegankelijke laadstations voor ondernemingen: verhoogde kostenaftrek

Laadstations die door ondernemingen worden geïnstalleerd, komen vanaf 1 september 2024 ook in aanmerking voor een verhoogde kostenaftrek. Hiervoor moeten ondernemingen wel investeren in een publiek toegankelijk laadpunt, enkel zo kan het in aanmerking komen voor de belastingvermindering. Dat wil zeggen dat niet enkel werknemers en klanten kunnen laden, maar iedereen die een elektrische wagen heeft. De plaatsing ervan is dus zeer belangrijk. Het moet op een plek zijn die voor iedereen toegankelijk is, de toegang mag niet geblokkeerd worden door bv. een poort. Organisaties die kiezen voor een publiek laadstation kunnen rekenen op:

  • Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 augustus 2024: 150% verhoogde kostenaftrek.

Voorheen was een laadpunt enkel fiscaal aftrekbaar als het was aangemeld bij FOD Financiën. Dit is echter niet langer het geval. Je kan hierover meer informatie terugvinden op hun site

Laadpaal aankopen met belastingvermindering: een goed idee

Wie recht wil hebben op de belastingvermindering, dient wel een intelligent laadstation te installeren. Dat wil zeggen dat het de laadtijd en laadvermogen kan sturen en gebruik mag maken van enkel groene stroom. Onze Wallbox-laadstations komen dus perfect in aanmerking daarvoor. Lees meer over ons laadpunten en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Voor meer info over de investeringsaftrek kan je terecht op de website van VLAIO.

De fiscale voordelen maken de investering in een laadstation thuis een stuk aantrekkelijker, schakel jij over op elektrisch rijden, dan is een laadstation (thuis) installeren zeker de moeite waard. 

Vraag hier een offerte aan voor jouw laadpaal. We overlopen met jou alle voordelen!