Zijn er premies voor energie management systemen te installeren?

Zijn er premies voor energie management systemen te installeren?
Date26.09.2024
AuthorFloor Boeckx

We krijgen vaak de vraag of er nog subsidies zijn voor zonnepanelen of thuisbatterijen. We moeten je helaas teleurstellen, al die premies werden vorig jaar afgeschaft.

Maar er is ook goed nieuws, als je in Vlaanderen woont en de aankoop van een EMS overweegt, dan heb je mogelijks nog wel recht op een subsidie. Zo kan je tot 400 euro terugkrijgen op je volledige aankoop.

Ben je benieuwd naar de voorwaarden? Lees dan zeker verder, we lijsten ze in deze blog allemaal voor je op.

Wat is een EMS ?

First things first, wat is een EMS eigenlijk? Een EMS of Energy Management Systeem is een aanvulling op je thuisbatterij. Met een EMS kun je je energieverbruik en -opslag nog slimmer beheren, vooral in combinatie met een dynamisch energiecontract. Zo profiteer je van lagere tarieven tijdens daluren en kun je nóg meer besparen. Je gebruikt met andere woorden altijd energie aan het goedkoopste tarief. Wil je graag meer weten over dynamische tarieven? Lees dan deze blog.

Premie sturing elektrische warmte

De naam van de premie doet niet meteen vermoeden dat het over een subsidie voor het installeren van een EMS gaat. Het duidt dan ook meteen op de eerste voorwaarde van de premie: je dient te verwarmen op elektriciteit.

Concreet betekent dat dat je je woning verwarmt met een warmtepomp, een warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming.

Als je geen van deze vier opties gebruikt, dan heb je helaas geen recht op deze premie.

Wat moet je EMS kunnen?

Het is niet voldoende om enkel een EMS te hebben, jouw besturingssysteem moet ook over bepaalde functionaliteiten beschikken.

Zo moet je EMS controlesignalen kunnen sturen naar je accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepompboiler of warmtepomp.

Niet enkel dat, je EMS moet ook het energieverbruik van je verwarmingsapparatuur kunnen meten. Dit moet ongeveer elke 5 minuten gebeuren.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Naast de voorwaarden waaraan je EMS en je verwarming moeten voldoen, zijn er nog een paar andere voorwaarden.

  • De datum van de eindfactuur ligt tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024.
  • Je factuur is niet ouder dan 2 jaar
  • Je hebt een EAN code
  • Je EMS is geplaatst door een gecertificeerde aannemer

Hoe weet ik of ik aan de vereisten voldoe?

Koop je een EMS bij Svea Solar, dan kan je er van uitgaan dat je recht hebt op deze premie als je een warmtepomp, warmtepompboiler, accumulatieverwarming of elektrische boiler hebt.

Onze besturingssystemen voldoen namelijk aan alle bovenstaande vereisten en wij zijn en werken samen met gecertificeerde aannemers.

Ik heb recht op de premie, hoeveel krijg ik terug?

Voldoet jouw installatie aan alle bovenstaande vereisten dan heb je recht op de premie. Dat bedrag is 50 % van het factuurbedrag van de installatie en aankoop van je EMS.

De maximumpremie kan oplopen tot 400 euro.

Heb je interesse in een EMS of wil je graag weten welke installatie het beste zou passen bij jouw huishouden? Contacteer dan zeker 1 van onze Svea-experten. Zij helpen je graag verder.