Hoe ziet een installatiedag voor zonnepanelen eruit?

Hoe ziet een installatiedag voor zonnepanelen eruit?

We krijgen van onze Power Shifters vaak vragen naar aanleiding van hun installatiedag. “Moet er iets voorbereid worden?” “Hoe lang duurt een installatie?”, “Moet er iemand aanwezig zijn?” Het is slechts een greep uit de vragen die we vaak krijgen. Heb jij zelf vragen over je installatiedag? Lees dan snel verder, in deze blog zetten we namelijk alle antwoorden helder voor je uiteen.


Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

Een zonne-installatie plaatsen duurt normaal niet langer dan een dag. Onze installateurs zorgen in de meeste gevallen ervoor dat je panelen op 1 dag tijd geplaatst en werkende zijn. Heb je een batterij en/of laadpaal besteld? Ook deze worden normaal gezien op diezelfde dag geïnstalleerd.

Het kan natuurlijk altijd dat er onvoorziene omstandigheden zijn: het weer dat even niet mee zit, een paneel dat niet naar behoren werkt,… In dat geval nemen onze Svea-experten dadelijk contact met je op om een nieuwe datum vast te leggen zodat jij snel kan genieten van jouw zonne-installatie.


Hoe ziet een installatiedag er voor zonnepanelen uit?

De installatiedag zelf ziet er als volgt uit; de installateur arriveert en samen met hem of haar overloop je de gemaakte afspraken nog even. Waar kwamen de panelen net, waar komt de omvormer,… Samen kijken we na of alles juist op het plan staat.

Vanaf dan kan jij achterover leunen. Onze dakwerkers installeren de nodige voorbereidende (veiligheids)maatregelen (dit kan een stelling zijn of beschermingshek op jouw dak) en gaan aan de slag.

Onze dakwerkers plaatsen je zonnepanelen en onze elektricien zorgt ervoor dat je panelen en omvormer worden aangesloten op de meterkast. Indien nodig maakt de elektricien een extra stroomgroep aan voor het zonne-energiesysteem.

We sluiten de monitoring eveneens aan en zorgen ervoor dat alles op punt staat, met het oog op de AREI-keuring. Na een korte uitleg over jouw installatie, zit het werk van ons team erop. Je kan alvast genieten van je groene energie.

Je krijgt hierna nog bericht van onze Svea-experten over wanneer je een AREI-keuring kan verwachten samen met de nodige uitleg.


Wat moet ik voorbereiden?

Over wat je moet voorbereiden kunnen we heel kort zijn: nagenoeg niets. We vragen je enkel de volgende drie zaken in orde te maken;

  1. Ruim de plek waar je omvormer komt op zodat deze goed toegankelijk is voor onze installateur.
  2. Maak je meterkast zeker vrij. Op die manier verliest onze elektricien geen tijd en kan hij dadelijk beginnen werken.
  3. Voorzie een tiental extra dakpannen. Over het algemeen verlopen de werken zonder stukken. Toch gebeurt het hier en daar eens dat er een dakpan sneuvelt. Als jij een aantal extra pannen voorziet, kunnen onze dakwerkers die stukken dadelijk repareren!

Dat is alles wat je moet voorbereiden!
Voorzie jij ook nog een kopje koffie of thee voor onze installateurs? Dan zal je zien dat die panelen er met extra veel liefde worden opgelegd.


Moet ik aanwezig zijn?

We krijgen ook geregeld de vraag of je zelf aanwezig moet zijn op een installatiedag. Ja, het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is bij een installatiedag. Je moet namelijk je goedkeuring geven voor de plaatsing van de installatie zoals die op het schema staat. Normaal gezien neemt dit slechts een tiental minuten in beslag. Voor mensen die van thuis uit moeten werken, is dit dus geen probleem. Je werkgever zal je die dag niet moeten missen.


Wat als er iets misgaat?

Af en toe loopt er wel eens iets mis, zelf met alle voorzorgen die onze experten nemen. Een paneel kan al eens beschadigd raken, een installateur kan ziek vallen, het weer kan ineens omslaan, … Maar maak je vooral geen zorgen! Eén van onze Svea-experten zal die dag nog contact met je opnemen om ervoor te zorgen dat jouw probleem verholpen wordt.

Wij stellen alles in het werk zodat jij zo snel mogelijk kan genieten van jouw groene stroom!


Wat bij slecht weer?

Bij veel regen of sneeuw kan jouw installatie helaas niet geplaatst worden. Het is dan simpelweg te gevaarlijk voor onze installateurs om zich op jouw dak te begeven.

Maar geen zorgen! We nemen zo snel mogelijk contact met je op om een nieuwe installatiedatum in te plannen.